Η μαμά Ρηνιώ Συμεωνίδου μιλά στο TEDxLesvos για τα δικαιώματα των διαφυλικών παιδιών

Ως μαμά διαφυλικού παιδιού και η ίδια, η Ρηνιώ Συμεωνίδου δίνει έναν μεγάλο αγώνα κάθε μέρα, όχι μόνο για το δικό της παιδί, αλλά και για όλα τα διαφυλικά (intersex) άτομα στην Ελλάδα. Στη σκηνή του TEDxLesvos, η μαμά αυτή μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαφυλικών ατόμων.

Η Ρηνιώ Συμεωνίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε και δούλεψε ως μηχανικός ήχου, πριν αποφασίσει να μετακομίσει στη Σύρο. Είναι ακτιβίστρια για γονεϊκά και εκπαιδευτικά θέματα, ειδικά για τα δικαιώματα και την ενσωμάτωση παιδιών που ανήκουν σε μειονότητες (π.χ. άτομα με αναπηρίες, άστεγα παιδιά, παιδιά της LGBT κοινότητας, παιδιά προσφύγων κ.α.).

Η ομιλία της στόχο έχει να ανοίξει τα μάτια όσων αντιμετωπίζουν τα διαφορετικά παιδιά με ρατσισμό και να τους βοηθήσει να καταλάβουν. Αξίζει να την ακούσουμε όλοι…

Κάποια από τα αξιοπρόσεκτα σημεία της ομιλίας της:

«Το αποτέλεσμα της αμνιοκέντησης έδειξε πως το δικό μας μωρό, ενώ έμοιαζε με αγοράκι στους υπέρηχους, χρωμοσωμικά ήταν πολύ ιδιαίτερο: Ήταν ένα αγοράκι ΧΧΥ. Στο νοσοκομείο του νησιού, δύο γιατροί όχι μόνο σύστησαν απαραιτήτως τερματισμό της κύησης, αλλά είπαν ότι επρόκειτο για ένα λάθος της φύσης –για ένα τέρας!»

«Σαν το παιδί μας γεννιούνται 1 στα 450 αγόρια και άγνωστο πόσα κορίτσια.»

«Το βιολογικό φύλο είναι στην πραγματικότητα ένα φάσμα. Οι άνθρωποι με ποικιλομορφία των χαρακτηριστικών φύλου, πέραν του αρσενικού και το θηλυκού, όντως υπάρχουν.»

«Πολλά από αυτά τα παιδιά (τα διαφυλικά) υποβάλλονται επαναλαμβανόμενα σε χειρουργικές επεμβάσεις ή ορμονολογικές θεραπείες, σε μια προσπάθεια να ‘κανονικοποιηθεί’ η ανατομία τους προς το ένα το άλλο φύλο. Και παρά το γεγονός, ότι αυτές οι ιατρικές επεμβάσεις δεν είναι ιατρικά επείγουσες, δεν είναι αναγκαίες για την υγεία τους, είναι επεμβατικές, είναι μη αναστρέψιμες, τους στερούν τη γονιμότητα, ενώ καταστρέφουν και οποιαδήποτε αίσθηση απόλαυσης θα έχουν αργότερα.»

«Σήμερα τέτοιες πρακτικές -σύμφωνα με τον ΟΗΕ- χαρακτηρίζονται ανθρώπινα βασανιστήρια.»

«INTERSEX: Η ζωντανή εμπειρία των κοινωνικών & πολιτισμικών συνεπειών που βιώνουν οι άνθρωποι που γεννιούνται με σώματα που δεν ανταποκρίνονται στις κανονιστικές κοινωνικές κατασκευές για το αρσενικό και το θηλυκό.»

«Στο σχολείο, τα προβλήματα για ένα intersex παιδί μπορεί να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς.»

«Αν θέλουμε να χτίσουμε έναν κόσμο πιο ανεκτικό, πιο συνεκτικό και συνεργατικό, όπου όλοι συμπεριλαμβάνονται ισότιμα, χρειάζεται ανάμεσα στις άλλες μειονότητες να τους ακούσουμε και αυτούς και να ενημερωθούμε. Κάθε παιδί, αγόρι, κορίτσι ή intersex, έχει δικαίωμα να γνωρίζει την πληροφορία που το αφορά και να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του. Κάθε παιδί δικαιούται άνευ όρων αγάπη. Δικαιούται πλήρη αποδοχή και υποστήριξη γι’αυτό που είναι και εκφράζει.»