Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Η μεσαία μου κόρη θα πάει Δευτέρα δημοτικού. Βαριέται απίστευτα τη διαδικασία του διαβάσματος. Νομίζω πως έχει δυνατότητες αλλά τεμπελιάζει...

Η μεσαία μου κόρη θα πάει Δευτέρα δημοτικού. Βαριέται απίστευτα τη διαδικασία του διαβάσματος. Νομίζω πως έχει δυνατότητες αλλά τεμπελιάζει...

homeworkΕρώτηση: Η μεσαία μου κόρη θα πάει Δευτέρα δημοτικού. Βαριέται απίστευτα τη διαδικασία του διαβάσματος. Νομίζω πως έχει δυνατότητες αλλά τεμπελιάζει... εξαιτίας αυτής της διαπίστωσης τη μαλώνω και της φωνάζω γιατί δεν αντέχω αυτή την άνευ λόγου -για μένα- πλήξη...
Νομίζω όμως πως έχω κάνει ζημιά με τις φωνές και τώρα δεν βαριέται απλώς, αλλά μισεί το διάβασμα... Πώς μπορώ να αλλάξω τα πράγματα;

Απάντηση: Γεια σας και σας ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο infokids. Πρώτα απ΄όλα ήδη γράφετε τη μισή λύση μέσα στο ερώτημά σας! Η μισή λύση είναι η παραδοχή που κάνετε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσατε την κατάσταση, απλά δεν λειτούργησε. Τόσο από τις αντιδράσεις της κόρης σας όσο και από τη δική σας συναισθηματική αντίδραση διαπιστώσατε ότι ο τρόπος αυτός δεν έφερε το «ποθητό» αποτέλεσμα.
Ποιο είναι όμως το «ποθητό» αποτέλεσμα; Να αγαπήσει η κόρη σας τη διαδικασία της μάθησης; Η να διαβάζει με τον τρόπο που εσείς κρίνετε «σωστό»; Ας δούμε λίγο την πρώτη επιλογή.

Ξεκινήστε με το να παραδεχθείτε στην κόρη σας ότι αυτό που συμβαίνει μέχρι τώρα, δεν λειτουργεί. Πείτε για παράδειγμα: «Παρατηρώ ότι η ώρα του διαβάσματος έχει γίνει προβληματική και για σένα και για μένα. Μάλλον πρέπει να σε πιέζω, χωρίς να το θέλω, απλά ανησυχώ. Θέλω να με βοηθήσεις να βρούμε τους τρόπους που θα διαβάζεις και θα το απολαμβάνεις και εσύ. Τι λες;» Δώστε χρόνο στην κόρη σας να σκεφτεί ή βοηθήστε τη εσείς να δοκιμάσει νέους τρόπους. Πείτε για παράδειγμα: «Θέλεις να παίζεις μισή ώρα πρώτα και μετά να κάνεις τα μαθήματά σου ή προτιμάς να κάνεις τα μαθήματα και μετά να παίζεις»; «Να σου προτείνω να κάνεις πρώτα την αντιγραφή που είναι πιο εύκολη και μετά μαζί να κάνουμε την αριθμητική σου»;

Εξερευνήστε τον προσωπικό της τρόπο μάθησης. Δεν υπάρχει ένας για όλα τα παιδιά. Κάποια θέλουν αυστηρό πρόγραμμα, κάποια πιο χαλαρό. Κάποια χρειάζονται έναν υπνάκο, κάποια θέλουν αργά το απόγευμα. Όπως και να έχει με «δοκιμή και πλάνη» θα βρείτε τον δικό της τρόπο, ο οποίος το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι αποδοτικός έστω και αν είναι διαφορετικός από το δικό σας. (η δεύτερη επιλογή).

Ενθαρρύνετε την προσπάθεια της να πειθαρχήσει. (Δεν είναι εύκολο για όλα παιδιά στη Δευτέρα δημοτικού να κάθονται πειθαρχημένα και να χαίρονται κιόλας)!

Βρείτε τα δυνατά της σημεία και δώστε της αμέτρητα μπράβο! Για παράδειγμα πείτε: «Απαγγέλεις υπέροχα», «Τα γράμματα σου είναι πάρα πολύ όμορφα», «Στην αριθμητική σκέφτεσαι πολύ γρήγορα».

Διδάξτε την αξία του διαβάσματος χωρίς να μιλάτε για τα μαθήματα του σχολείου. (Μοιραστείτε μαζί της το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε. Πείτε της για τους αγαπημένους σας συγγραφείς. Πάρτε τη μια βόλτα και γραφτείτε στη δημοτική βιβλιοθήκη. Αγοράστε της βιβλία με θέματα που την ενδιαφέρουν. Καθιερώστε ένα απόγευμα, «Κλειστή τηλεόραση – ανοιχτό βιβλίο».

Και το πιο σημαντικό – για μένα - απ΄όλα. Αφήστε να βιώσει τις συνέπειες των επιλογών της. Μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον (οικογένεια – σχολείο) το παιδί μπορεί να διδαχθεί μαθήματα πολύ ουσιαστικά για τη ζωή του. Αν δεν διαβάσει, δεν θα μπορεί να συμμετέχει στο μάθημα. Αν ξεχάσει το τετράδιο της, η δασκάλα θα της κάνει παρατήρηση.

Αν εμείς, ως γονείς, σπεύδουμε από φόβο για το τι θα πει η δασκάλα να κάνουμε «έλεγχο» στην τσάντα και πιέζουμε το παιδί να διαβάσει τότε δεν μεγαλώνουμε ένα υπεύθυνο παιδί. Μεγαλώνουμε ένα προσαρμοσμένο παιδί, το οποίο ακόμα και αν θυμάται τα ομαλά και τα ανώμαλα ρήματα, όταν μεγαλώσει, δεν θα έχει πάρει το βασικό μάθημα. Αυτό της υπευθυνότητας και της ανάληψης προσωπικής ευθύνης. Τα εργαλεία δηλαδή που οδηγούν στην ελευθερία.

Ευχαριστούμε και πάλι

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.