Η μικρή μαχήτρια που ζει εδώ και ένα χρόνο με τα όργανα έξω από το σώμα της!

2829291300000578-3062369-image-m-50_1430392081103Ένα μωράκι που γεννήθηκε με τα όργανα έξω από την κοιλιά του, μέσα σε έναν «εύθραυστο» σάκο, πρόκειται πολύ σύντομα να υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του. Η μικρή Nell Marshall ήταν το μόνο από τα τρίδυμα παιδιά της μητέρας του που κατάφερε να επιζήσει μετά τον τοκετό και έχει γεννηθεί με το έντερο, το συκώτι και το στομάχι έξω από το σώμα της!

Η σπάνια πάθηση, κατά την οποία μερικά από τα όργανα της μικρούλας βρίσκονται μέσα σε μια λεπτή σακούλα δέρματος που ονομάζεται εξόμφαλος και εφάπτεται μόνο στον αφαλό της, σήμαινε ότι θα μπορούσε να πεθάνει αν ο σάκος είχε υποστεί ρήξη κατά τη διάρκεια του τοκετού. Τώρα, το χαριτωμένο κοριτσάκι είναι πλέον ενός έτους και πρόκειται να υποβληθεί σε μια διαδικασία, προκειμένου οι γιατροί να επαναφέρουν τα όργανα πίσω στο σώμα της.

Μικρού μεγέθους εξόμφαλος παρατηρείται σε 1 ανά 5000 γεννήσεις ζώντων νεογνών. Μεγάλου μεγέθους ομφαλοκήλη παρατηρείται σε 1 ανά 10000 γεννήσεις ζώντων νεογνών. Αν το νεογνό δεν έχει άλλα σημαντικά προβλήματα, τότε η πιθανότητα το επόμενο παιδί ενός ζευγαριού να έχει εξόμφαλο είναι 1%. Μερικά νεογνά με εξόμφαλο ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα με την καρδιά, τη σπονδυλική στήλη ή τα όργανα του πεπτικού συστήματος. Το νεογνό πρέπει να εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν έχει κάποιο από αυτά τα προβλήματα.

2829274A00000578-3062369-image-m-41_1430391968519«Οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι ο σάκος θα μπορούσε να σπάσει ανά πάσα στιγμή και το μωρό να χρειαστεί άμεση χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να κρατηθούν αποστειρωμένα τα όργανά της. Ευτυχώς, αυτό δεν συνέβη. Μετά από ένα χρόνο τα όργανα βρίσκονται ακόμα μέσα στο μικρό σάκο δέρματος, στο εξωτερικό της κοιλιάς, μέχρις ότου το δέρμα γίνει πιο παχύ», αναφέρει η μητέρα της μικρής από την κομητεία Northumberland στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υγεία των περισσότερων παιδιών με εξόμφαλο εξελίσσεται ομαλά. Το ποσοστό επιβίωσης είναι άνω του 90% αν το μόνο πρόβλημα του παιδιού είναι ο εξόμφαλος. Το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών που έχουν εξόμφαλο αλλά εμφάνιζαν παράλληλα και προβλήματα με άλλα όργανα είναι 70%. Μικρό ποσοστό παιδιών μπορεί να εμφανίσουν κάποια δυσκολία στη σίτιση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αναπτυξιακές καθυστερήσεις και εντερική απόφραξη και μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα αναπνευστικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να είναι επιρρεπή στην εμφάνιση άλλων ασθενειών σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά.

Λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό η μικρή Nell διαγνώσθηκε με μια μικρή τρύπα μεταξύ του αορτικού τόξου και της πνευμονικής αρτηρίας. Η περίπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,1% του συνόλου των συγγενών καρδιακών ελλειμμάτων, και η Nell έπρεπε αμέσως να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην οποία χρησιμοποιήθηκε δέρμα χοίρου για την επιδιόρθωση του κενού. Μάλιστα, οι γιατροί ανέφεραν ότι πρόκειται για μια πολύ σπάνια ασθένεια που παρόμοια της δεν είχαν συναντήσει εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια!

«Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις πάντα θα ελλοχεύουν για την Nell, αλλά βρίσκεται τόσο κοντά στο να ζήσει μια κανονική ζωή και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να της την προσφέρουμε. Θα δουλέψω σκληρά για να βεβαιωθώ ότι θα έχει θετική εικόνα για τον εαυτό της και να της διδάξω να αρπάξει τη ζωή με τα δύο χέρια. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει τόσο δύσκολα, δεν έχει παραιτηθεί και συνεχίζει να χαμογελάει αποδεικνύοντας ότι είναι αληθινή μαχήτρια», αναφέρει η μητέρα του παιδιού.