Η Moderna πασχίζει να βρει παιδιά για να συμμετέχουν στις δοκιμές του εμβολίου της

Με τον κορωνοϊό να έχει αφαιρέσει τη ζωή 172 παιδιών μέχρι στιγμής στην Αμερική μόνο, η Moderna, η φαρμακευτική εταιρεία της οποίας τα πρώτα 8.000 εμβόλια για ενήλικες έφτασαν μόλις πριν μία εβδομάδα στην Ελλάδα, αναζητά παιδιά για τις δοκιμές του εμβολίου για μικρότερες ηλικίες, όμως δεν υπάρχουν αρκετοί εθελοντές. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία παραγωγής του σχετικού εμβολίου.

Τον περασμένο μήνα, ο FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας 16 και 17 ετών, καθώς και για ενήλικες. Η Moderna, ωστόσο, δεν έχει ακόμα δοκιμάσει το εμβόλιό της σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οπότε προς το παρόν έχει έγκριση μόνο για ηλικίες 18 ετών και πάνω. Πριν έναν μήνα που ξεκίνησαν οι δοκιμές για την ηλικιακή ομάδα 12-17, η εταιρεία ανακοίνωσε πως δυσκολεύεται να βρει αρκετούς εθελοντές.

Η μελέτη χρειάζεται τουλάχιστον 3.000 συμμετέχοντες για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του εμβολίου και να πάρει έγκριση από τον FDA. Μέχρι στιγμής όμως έχει μόλις 800 κάθε μήνα. Ο επιστημονικός εκπρόσωπος της Operation Warp Speed Moncef Slaoui καλεί τους γονείς: “Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα αν δεν αποφασίσουν οι έφηβοι να συμμετέχουν στις έρευνες.”

O CEO της Moderna Stephane Bancel  αναφέρει, ότι πιστεύει πως οι δοκιμές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ ελπίζει να ξεκινήσει μελέτη για παιδιά 11 ετών και μικρότερα, όμως, αυτό θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο να έχει αποτελέσματα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, λοιπόν, καλεί τους γονείς να πείσουν τα παιδιά να συμμετέχουν στις δοκιμές, όχι τόσο επειδή τα ίδια κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους αν νοσήσουν από κορωνοϊό, αλλά επειδή μπορεί να τον μεταδώσουν σε ευπαθή άτομα και να τα βάλουν σε θανάσιμο κίνδυνο. Επιπλέον, οι έφηβοι που έχουν κάνει το εμβόλιό τους, θα μπορούν πλέον να επιστρέψουν με ασφάλεια στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στα σχολεία και στις σπουδές τους, στα πάρτι και τα αθλήματά τους.

Τα παιδιά που θα δεχτούν να γίνουν εθελοντές θα παρακολουθούνται από ιατρικό προσωπικό για 13 μήνες. Η ηλικία τους πρέπει να είναι από 12 έως 17 ετών, πρέπει να έχουν καλή υγεία και να μην έχουν βγει ποτέ θετικοί σε τεστ Covid-19.