Η μοναδική εκκλησία που τιμά τους Ήρωες της Επανάστασης του 1821 με τοιχογραφίες

Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση”. Με αυτή την εμβληματική φράση του Χαρίλαου Τρικούπη, χαραγμένη κάτω από το καμπαναριό, ολοκληρώθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια, τρεις τοιχογραφίες, έργο του καλλιτέχνη Χάρη Βαθιανάκη.

Οι τοιχογραφίες υλοποίηθησαν ως φόρος τιμής στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Εκτός από τις εξωτερικές τοιχογραφίες και στο εσωτερικό του ναού βρίσκονται εικονογραφημένοι σαν Άγιοι ορισμένα από τα σπουδαιότερα πρόσωπα που συμμετείχαν στον Αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Τα συγκινητικά λόγια του παπά Ανδρέα Κεφαλογιάννη

Αξιωθήκαμε…Σε κάθε χτύπο της καρδιάς μας της καμπάνας του άι Γιώργη σε κάθε ανεμισμα της σημαίας μας, στέλνουμε το μήνυμα της λευτεριάς της αναγέννησης της γιατρειάς από κάθε πληγή που μπορεί να ανοίξει άνθρωπος σε άνθρωπο.
Η αγάπη να βασιλέψει η ειρήνη να πρωταγωνιστήσει σε όλο τον κόσμο μιας και είναι αξίες πανανθρώπινες. Στον τοίχο του καμπαναριού αποτυπώνεται από σήμερα, ο σεβασμός και η τιμή, σε όλους εκείνους και εκείνες που όσα έπραξαν θυσιαστικα, το έπραξαν για όλους εμάς. Μέσα στον άι Γιώργη η Πλατυτέρα, έξω στο καμπαναριό φρουρός η Ευγνωμονούσα. Δεν ξεχνάμε δε λυγάμε.
Αξιωθήκαμε
παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης

Η ιστορία του ναού συνδεδεμένη με τα χρόνια της τουρκοκρατίας

Ο Άγιος Γεώργιος των Ανωγείων είναι ο πρώτος και ο μοναδικός ναός στην Ελλάδα που μαζί με τους Αγίους τιμά και του ήρωες του 1821. Ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο, το Χριστό και την Παναγία βρήκαν τη θέση τους ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Παπαφλέσσας, ο Μακρυγιάννης, ο Δασκαλογιάννης και η Μπουμπουλίνα.

Ο Παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης, ένας ιερέας που πέρα από το ρόλο του στο ποίμνιο του δεν ξεχνά ούτε στιγμή πως είναι και πατριώτης, που οφείλει να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Η προσθήκη των ηρώων στην αγιογράφηση του ναού του Αγίου Γεωργίου, έγινε το 2005 με την οικονομική στήριξη του Αριστείδη Χαιρέτη. Ωστόσο η ιστορία αυτού του ναού είναι πολύ παλιά και αλληλένδετη με την σκοτεινή περίοδο της Τουρκοκρατίας.  Πρόκειται, όπως  εξηγεί στο e-storieskritis.gr ο Παπά Ανδρέας, για μια από τις πέντε εκκλησίες που επέτρεψαν οι Τούρκοι να χτιστούν στην Κρήτη το μακρύ χρονικό διάστημα που κατείχαν το νησί μας και η μεγαλύτερη από τις πέντε.

Μάλιστα για το χτίσιμο της τότε δεν χρησιμοποιήθηκε νερό αλλά γάλα. Έτσι ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές οι χριστιανικές εκκλησίες είτε γκρεμίζονταν είτε μετατρέπονταν σε τζαμιά, στα Ανώγεια κατασκευάστηκε μια καινούργια, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, τον Καβαλάρη Άγιο που βρήκε μαρτυρικό θάνατο, θύμα του θρησκευτικού φανατισμού του Διοκλητιανού.

Από αυτό το θρησκευτικό φανατισμό, των Τούρκων, αυτή τη φορά, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ως εκ θαύματος, εξαιρέθηκε και χτίστηκε όταν ο εξισλαμισμός και η προσπάθεια αφανισμού καθετί χριστιανικού ανθούσε και στην Κρήτη.