Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας και η κόρη του είδαν και σας προτείνουν "Η Μυλωνού" από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος στον Πολυχώρο "Αίτιον"

"Η Μυλωνού" από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος στον Πολυχώρο "Αίτιον"

mylonou-2-mikrosnotos-lowres«Με δύο βαλίτσες, κάμποσα μουσικά όργανα, ήχους και χρώματα, με όλη μας τη χαρά και την αγάπη, βάζουμε μπρος και φέτος για το εκπαιδευτικό θεατρικό ταξίδι μας». Με αυτά τα λόγια από το κείμενο της παράστασης θέλησα να σας περιγράψω συνοπτικά την εμπειρία που είχαμε παρακολουθώντας την παράσταση «Η Μυλωνού». Η κόρη μου ακόμη και σήμερα τρεις μέρες μετά, μας αφηγείται με το δικό της τρόπο αποσπάσματα από το έργο που παρακολουθήσαμε. Έφυγε και παραμένει ενθουσιασμένη από αυτό που είδαμε.

Ένα από τα ατού της παράστασης είναι η ευκολία της να παίζεται σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους. Εμείς την παρακολουθήσαμε στον  Πολυχώρο  "Αίτιον"  που βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι μας. Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις για παιδιά που έχω δει τελευταία. Το κέφι αλλά και το ταλέντο των ηθοποιών απογειώνουν την κατά τα άλλα λιτή παρουσίαση. Αυτή η λιτότητα όμως είναι που απογειώνει την φαντασία των παιδιών. Η κόρη μας ακόμη ζει με τους ήρωες των τριών παραμυθιών. Ο τρόπος που οι ηθοποιοί βάζουν τα παιδιά στο παιχνίδι είναι εξαιρετικός διότι τα ίδια καλούνται να υποδυθούν τους ρόλους των παραμυθιών, δίνοντας κάθε φορά τη δική τους εκδοχή για τη συνέχεια της παράστασης.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που προκαλεί τη διαίσθηση των παιδιών έτσι ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα να σκεφτούν και να αποφασίσουν. Η συμμετοχή τους κυρίως προς το τέλος της παράστασης απογειώνει τη διάθεση μικρών και μεγάλων θεατών. Το κουκλοθέατρο που παίζεται στο παραμύθι «Ο λαγός και οι βάτραχοι» δίνει μια ακόμη ξεχωριστή νότα. Το ότι δεν παίζεται σε μεγάλο κοινό είναι ένα από τα συν της παράστασης, διότι αυτό δίνει τη δυνατότητα σχεδόν σε όλα τα παιδιά να έχουν χρόνο συμμετοχής, κάτι που κατά τη γνώμη είναι πολύ βασικό και σημαντικό.

Βρήκα πολύ έξυπνη και μελετημένη την σκηνοθεσία. Οι μουσικές που παίζονται από τους ίδιους τους ηθοποιούς ενισχύουν την ποιότητα της παράστασης και δείχνουν για μια ακόμη φορά το πολύπλευρο ταλέντο που μπορεί να έχει ένας ηθοποιός.

Τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια είναι ένας ζωντανός θησαυρός και περιγράφουν με πολύ ρεαλιστικό αλλά και ποιητικό τρόπο ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με λίγα λόγια φύγαμε ενθουσιασμένοι και θεωρώ πως δεν πρέπει να  χάσετε αυτή τη πρωτότυπη παράσταση.  Πραγματικά δεν έχω να σχολιάσω τίποτα το αρνητικό διότι η τιμιότητα αλλά και ο ειλικρινής τρόπος απόδοσης δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους παρατηρήσεις. Είναι μια παράσταση που μπορεί να παιχτεί στα πιο απίθανα μέρη.

krommydas-photo1

Κώστας Κρομμύδας

Ηθοποιός- συγγραφέας

thumbnail-2

Πληροφορίες για την παράσταση

Επί «σκηνής» ξετυλίγονται τρία ελληνικά λαϊκά παραμύθια:

•    “Η Mυλωνού” από τη Νάξο,
•    “O κάβουρας και το φίδι” από την Αττική, βασισμένο σε μύθο του Αισώπου,
•    “Ο λαγός και οι βάτραχοι” από την Κύπρο.

Η Μυλωνού είναι μία εκπαιδευτική, διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική και κουκλοθέατρο, που αξιοποιεί τα παραμύθια του παππού και της γιαγιάς, με πρωτοτυπία, φαντασία και δημιουργική διάθεση. Μικροί και μεγάλοι θα ξαφνιαστούν από το κουκλοθέατρο, που μεταμορφώνει εργαλεία καθημερινής χρήσης στην κουζίνα ή στον κήπο σε κούκλες, ενώ τα παιδιά θα αναλάβουν τα ίδια τη θεατρική δράση στο διαδραστικό μέρος της παράστασης.

Οι ξεχασμένοι αυτοί θησαυροί του προφορικού αφηγηματικού λόγου, χαρακτηρίζονται από την αφηγηματική χάρη, την κομψότητα του ύφους, την παραστατικότητα, τη λιτότητα και την αμεσότητα του λόγου, που σε συνδυασμό με το λαϊκό χιούμορ κάνουν τα παραμύθια της παράστασης ένα ευχάριστο και συναρπαστικό ταξίδι.

Στην παράστασή  η ζωντανή μουσική, το κουκλοθέατρο, η παντομίμα και τα διαδραστικά στοιχεία επιτρέπουν στα ίδια τα παιδιά να συμμετέχουν στην ιστορία, να προβληματίζονται, να εκφράζουν την άποψή τους και να νιώθουν ότι οδηγούν την εξέλιξη των παραμυθιών.

Στο τέλος της παράστασης, με τη βοήθεια των ηθοποιών, τα παιδιά συμμετέχουν στα παραμύθια, αναλαμβάνοντας τους ρόλους και την αφήγηση των παραμυθιών. Τρία παραμύθια για παιδιά!  Ιστορίες της γιαγιάς και του παππού! Ιστορίες παρμένες από την ελληνική παράδοση!

Μια μοναδική εμπειρία, ψυχαγωγική και ταυτόχρονα άκρως εκπαιδευτική.

Ο σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος, με πολυετή πείρα στο θέατρο για παιδιά και εφήβους,  έχει φροντίσει να υπάρχει υλικό δραστηριοτήτων, το οποίο στέλνεται σε κάθε σχολείο πριν την παράσταση. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν μελετηθεί για να γίνονται στην τάξη την προηγούμενη και την επόμενη ημέρα της παράστασης. Έτσι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα λαϊκά παραμύθια στην αυθεντική τους γλώσσα και αποκτούν συνείδηση θεατρικής πράξης. Οι εκπαιδευτικοί παίρνουν στα χέρια τους μια σειρά από εργαλεία και υλικά για δημιουργικές δραστηριότητες που θα προετοιμάσουν τα παιδιά για την παράσταση με μουσική, ζωγραφική, κατασκευές, παιχνίδια κίνησης και έκφρασης.

Η Μελίνα Χατζηγεωργίου, εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εκπαιδευτικό δράμα -καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ- και η Άννα Παπαφίγκου, θεατρολόγος -ειδικευμένη στο Drama in Education, έχουν οργανώσει τη λειτουργία του διαδραστικού μέρους, έτσι ώστε η παράσταση να αποτελεί μια πραγματική «ψυχαγωγική» εμπειρία.

“Η πίστη, η υπομονή, η επιμονή και η αγάπη είναι αρετές του λαού που εκφράζονται μέσα από τα παραμύθια”

Για τη "Μυλωνού" συνεργάστηκαν:

Σύλληψη ιδέας, θεατρική διασκευή & σκηνοθεσία                         Τάσος Ράτζος
Συνεργάτης σκηνοθέτης, μουσική σύνθεση & επιμέλεια                Πέτρος Δαμουλής
Παίζουν οι ηθοποιοί       Χρύσα Διαμαντοπούλου, Γιώτα Μηλίτση, Γιάννης Μπουραζάνας, Συμεών Τσακίρης.
Ζωντανή μουσική                                                         Η ομάδα Μικρός Νότος
Επιστημονική σύμβουλος στο διαδραστικό μέρος  Μελίνα Χατζηγεωργίου
Ενδυματολογία                                                             Ιωάννα Παγιατάκη
Διδασκαλία κίνησης                                                     Γιώτα Μηλίτση
Φωτογραφίες παράστασης                                         Τάσος Βρεττός
Ζωγραφική-κολάζ                                                        Ιλάειρα Μισιρλιάδη
Βίντεο παράστασης                                                      Γιάννης Τζανετής
Μοντάζ                                                                           Κώστας Γρηγορακάκης
Αφίσα παράστασης                                                      Γιάννης Κουρούδης

Πότε: Κάθε Σάββατο & Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι

Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ – Έκπτωση 10% για ομάδες 10 ατόμων

Πληροφορίες – κρατήσεις: Τηλ.: 2130 2566 66

Πολυχώρος Αίτιον,

Τζιραίων 8-10, Μακρυγιάννη, δίπλα στο μετρό Ακρόπολη

Και οι παραστάσεις παρουσιάζονται σε σχολεία, σε πάρτι και όπου υπάρχουν παιδιά. Για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Επικοινωνία: mikrosnotos@gmail.com.

Οργανωση Παραστασεων: Χρυσα Διαμαντοπουλου, τηλ 6947 421 432- chrysell@hotmail.com


http://www.facebook.com/MikrosNotos


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.