Αρχική InfoSchool Γυμνάσιο Η νέα γενιά παίρνει το λόγο και εκφράζει τις σκέψεις της στη Βουλή των Εφήβων (από 4/7)

Η νέα γενιά παίρνει το λόγο και εκφράζει τις σκέψεις της στη Βουλή των Εφήβων (από 4/7)

vouliefivwnΤην Παρασκευή 4 Ιουλίου  ξεκινούν οι εργασίες της ΙΘ΄ Συνόδου του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βουλή των Εφήβων». Οι εργασίες θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 7 Ιουλίου , με την συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Η φετινή διοργάνωση διατηρεί μεν τον χαρακτήρα του προγράμματος προσομοίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ωστόσο αποτελεί και την αφετηρία για καινοτομίες, οι οποίες εισάγονται κατά την ΙΘ’ Σύνοδο. Συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες (Facebook, blog, Wiki) για την επιλογή των «Εφήβων Βουλευτών», επιχειρήθηκε η εισαγωγή στοιχείων προσομοίωσης κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ ξεκίνησε και η συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού, ο οποίος θα έχει ενεργό συμμετοχή και κατά τις εργασίες της Συνόδου στην Αθήνα, με στόχο την ουσιαστικοποίηση του διαλόγου και του προβληματισμού μεταξύ των μαθητών.

Στη διαδικασία επιλογής των «εφήβων βουλευτών» διατηρήθηκε η κλήρωση, δόθηκε όμως η δυνατότητα στους πιο ενεργούς και δραστήριους μαθητές να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να αναδειχθούν «έφηβοι βουλευτές». Οι μαθητές κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε μια σειρά διαδικτυακών εφαρμογών:

· «το παιχνίδι των ερωτήσεων»: ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις γενικών γνώσεων για το Κοινοβούλιο, το Σύνταγμα και το πολίτευμα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελληνική και παγκόσμια ιστορία και γεωγραφία, την επιστήμη, τον πολιτισμό
· «Εκλογο…μαχίες»: ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων και στρατηγικής
· «Οικολογικό wiki»: οι μαθητές κλήθηκαν να παρουσιάσουν ένα οικολογικό/περιβαλλοντικό θέμα της περιοχής τους, να καταθέσουν τη δική τους πρόταση ή να προβάλουν ενέργειες σε τοπικό επίπεδο που οδήγησαν στη λύση ενός προβλήματος
· «Το blog» των υποψηφίων «εφήβων βουλευτών»: οι μαθητές κλήθηκαν να εκθέσουν ελεύθερα τις σκέψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ιδέες τους για όποιο θέμα επιθυμούσαν
· δημιουργία παρουσίασης power point με θέμα «Το σχολείο μου»
· δημιουργία βίντεο «Γιατί θέλω να πάρω μέρος στη Βουλή των Εφήβων»
· παρουσίαση φωτογραφιών με θέμα τη σχολική ζωή
· συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τη διαμόρφωση του προφίλ της «Τάξης του 2014», δηλαδή των μαθητών που πήραν μέρος στη φετινή «Βουλή των Εφήβων».

Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν μέσα από τη σελίδα του προγράμματος στο Facebook, να απαντήσουν στις εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις (polls) της «Βουλής των Εφήβων», να λύσουν απορίες τους σχετικά με το πρόγραμμα.

vouli_efivwnΟι πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές των μαθητών πρόκειται να αναρτηθούν σε ειδικό για το σκοπό αυτό χώρο στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Οι εργασίες της Συνόδου αποτελούν προσομοίωση του νομοθετικού έργου (συνεδριάσεις των «εφήβων βουλευτών» σε τμήματα και σε Ολομέλεια) και του κοινοβουλευτικού ελέγχου (κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων προς τον Υπουργό Παιδείας). Δηλαδή, οι τριακόσιοι «Έφηβοι Βουλευτές» (260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από σχολεία του απόδημου ελληνισμού) που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Συνόδου θα έχουν την ευκαιρία να προσομοιώσουν το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ θα παρακολουθήσουν ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων διαμορφώνεται ως εξής:

Αναλυτικά:
Ι. Προσομοίωση νομοθετικού έργου – επεξεργασία νομοσχεδίου στα τμήματα
Οι μαθητές θα εργαστούν κατά το πρότυπο των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής. Θα επεξεργαστούν ένα σχέδιο νόμου που εισηγείται, ως Υπουργός, ο Συνήγορος του Παιδιού και αφορά στον κανονισμό των μαθητικών κοινοτήτων. Θα είναι χωρισμένοι σε τέσσερα τμήματα.
Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, ώρα 9.45΄-13.00΄
Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, ώρα 16.00΄-19.15΄

Συνεδρίαση Α΄ Τμήματος (αίθουσα Γερουσίας)
Προεδρεύοντες: Ιω. Κεφαλογιάννης και Δημ. Γελαλής
Συνεδρίαση Γ΄ Τμήματος(αίθουσα Γερουσίας)
Προεδρεύουσα: Ελένη Μακρή

Συνεδρίαση Β΄ Τμήματος (αίθουσα Αθ. Τσαλδάρη)
Προεδρεύοντες: Ειρ.-Ελ. Αγαθοπούλου και Μάξιμος Σενετάκης

Συνεδρίαση Δ΄ Τμήματος(αίθουσα Αθ. Τσαλδάρη)
Προεδρεύων: Ιωάννης Καράμπελας

Η συζήτηση σε κάθε τμήμα θα περιλαμβάνει τρία στάδια:
1ο στάδιο: συζήτηση και ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου
·τοποθέτηση του εισηγητή (Συνήγορος του Παιδιού) επί της αρχής του νομοσχεδίου
·τοποθέτηση ειδικού εμπειρογνώμονα επί της αρχής του νομοσχεδίου
·ψηφοφορία

2ο στάδιο: συζήτηση και ψηφοφορία επί των άρθρων
· τοποθέτηση του εισηγητή (Συνηγόρου) επί των άρθρων του νομοσχεδίου
· τοποθετήσεις «εφήβων βουλευτών»
· ψηφοφορία
3ο στάδιο: συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολο
· τοποθέτηση του εισηγητή (Συνηγόρου) επί του συνόλου (ενσωματώνοντας νομοτεχνικές βελτιώσεις)
· ψηφοφορία

Όπως προαναφέρθηκε, το κείμενο του νομοσχεδίου είναι αναρτημένο στο φόρουμ επικοινωνίας και η επεξεργασία του από τους μαθητές έχει ήδη ξεκινήσει με τη βοήθεια του Συνηγόρου του Παιδιού. Θα καταρτισθούν εκ των προτέρων κατάλογοι ομιλητών. Κάθε «έφηβος βουλευτής» - ομιλητής θα έχει στη διάθεσή του 2΄ περίπου για να τοποθετηθεί. Ο χρόνος ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων ομιλητών.
Στο τέλος των συνεδριάσεων στο τμήμα οι «έφηβοι βουλευτές» θα επιλέξουν μέσω ψηφοφορίας και με βάση τις τοποθετήσεις των ομιλητών έναν εισηγητή του νομοσχεδίου και δύο ομιλητές για τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια.

vouli efivon 1_600_375_-1520156842ΙΙ. Προσομοίωση κοινοβουλευτικού ελέγχου: προετοιμασία επίκαιρων ερωτήσεων
Οι «Έφηβοι Βουλευτές» θα εργαστούν χωρισμένοι σε δύο ομάδες:
Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, ώρα 9.45΄-13.00΄
Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, ώρα 16.00΄-19.15΄

Συνεδρίαση Τμημάτων Γ΄ και Δ΄ (αίθουσα Ολομέλειας)
Προεδρεύων: Εμμανουήλ Κόνσολας
Συνεδρίαση Τμημάτων Α΄ και Β΄(αίθουσα Ολομέλειας)
Προεδρεύων: Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει ως εκπαιδευτικό στόχο τον διάλογο και τον προβληματισμό για θέματα παιδείας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια προσομοίωση στη διαδικασία άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Οι «έφηβοι βουλευτές» θα προετοιμάσουν μια επίκαιρη ερώτηση για το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη τους θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, έχοντας ως βάση υποδείγματα επίκαιρων ερωτήσεων που έχουν ήδη συζητηθεί στη Βουλή και σχετικές οδηγίες.

Στη συνεδρίαση της προετοιμασίας των επίκαιρων ερωτήσεων, όσοι «έφηβοι βουλευτές» ετοίμασαν ερώτηση, θα τοποθετηθούν (για 2 λεπτά) επιχειρηματολογώντας για τη σπουδαιότητα του θέματος που έχουν επιλέξει, προκειμένου να πείσουν τους υπόλοιπους «έφηβους βουλευτές» να ψηφίσουν τη δική τους επίκαιρη ερώτηση.

Σε κάθε συνεδρίαση προετοιμασίας θα συζητηθούν μέχρι 50 επίκαιρες ερωτήσεις. Αν τα αιτήματα είναι περισσότερα, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση.

Οι δώδεκα (12) συνολικά επίκαιρες ερωτήσεις που θα συγκεντρώσουν στο τέλος της διαδικασίας τις περισσότερες ψήφους (6 ερωτήσεις από την πρωινή και 6 από την απογευματινή συνεδρίαση), θα τεθούν υπόψη του Υπουργού Παιδείας. Εκείνος θα επιλέξει έξι από αυτές και θα απαντήσει κατά τη διαδικασία άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Ολομέλεια.

Μόνο οι έξι «έφηβοι βουλευτές», των οποίων οι ερωτήσεις θα επιλεγούν από τον Υπουργό Παιδείας θα κληθούν να τις απευθύνουν στον Υπουργό.

ΙΙΙ. Συνεδρίαση Ολομέλειας της «Βουλής των Εφήβων» παρουσία τουΠροέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014, ώρα 9.30΄
Α΄ Μέρος - Νομοθετικό έργο: Θα λάβουν το λόγο οι τέσσερις εισηγητές και οι οκτώ ομιλητές που θα επιλεγούν από τα τμήματα. Οι «έφηβοι βουλευτές» θα κληθούν να ψηφίσουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις μαθητικές κοινότητες.
Β΄ Μέρος – Κοινοβουλευτικός έλεγχος: περιλαμβάνει τη συζήτηση των έξι επίκαιρων ερωτήσεων που θα επιλέξει ο Υπουργός Παιδείας. Στη συνεδρίαση θα παραστεί

assets_LARGE_t_420_53777719IV.Ελεύθερη συζήτηση με βουλευτές
Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014, ώρα 11.45΄-13,30΄, για πρώτη φορά προγραμματίζεται στο πλαίσιο των εργασιών της «Βουλής των Εφήβων» ελεύθερη συζήτηση των «Εφήβων Βουλευτών» με τους Βουλευτές που θα προεδρεύσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου. Θέμα της συζήτησης θα είναι «η αξία του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας».

V. Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Οι «Έφηβοι Βουλευτές» θα παρακολουθήσουν τις εξής πολιτιστικές εκδηλώσεις:
Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, ώρα 21.00΄, Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης: Τρεις θεατρικές παραστάσεις από μαθητές σχολείων της Αθήνας που έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου της

Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (καλλιτεχνική επιμέλεια: Grasshopper youth).
Κυριακή 6 Ιουλίου 2014, ώρα 20.30΄, Αττικό Θέατρο: Συναυλία από μαθητές των Μουσικών Σχολείων Παλλήνης και Αλίμου.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις στοχεύουν στην ανάδειξη της εφηβικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην ανάδειξη της προσφοράς των μουσικών σχολείων στην εκπαίδευση, στο πλαίσιο συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυσή τους.

Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση του προγράμματος έχει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.