Αρχική Νέα Η Οικογένεια Γιορτάζει. Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας σήμερα

Η Οικογένεια Γιορτάζει. Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας σήμερα

familyΜια μέρα αφιερωμένη σε όλη την Οικογένεια. Μια μέρα που έρχεται να μας θυμίσει -έστω και για λίγο- πόσο μεγάλη αξία έχει για τη ζωή μας να μπορούμε να αγκαλιάζουμε σφιχτά κάποιους ανθρώπους και με θέρμη να τους αποκαλούμε "οικογένειά" μας. Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Η οικογένεια σήμερα αποτελεί τη βασικότερη αξία μεταξύ των νέων. Η δύναμη της οικογένειας επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά μέσα από πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία το 60% των νέων αντλεί συναισθηματική πληρότητα από την οικογένεια, ενώ ακολουθούν οι φίλοι με 19,6%. Η πίστη των νέων πάντως φθίνει μπροστά σε αξίες όπως η πολιτική, η εκπαίδευση, το κοινωνικό κράτος και ο ρόλος της Εκκλησίας.

Διεθνής Ημέρα Οικογένειας - Μήνυμα του Κόφι ‘Αναν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Οικογένειας, «Η Οικογένεια Αλλάζει: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», υπογραμμίζει τις βαθιές αλλαγές  που υφίσταται τα τελευταία χρόνια η βασική αυτή μονάδα της κοινωνίας.

Το  μέσος όρος του  μεγέθους της  οικογένειας έχει μειωθεί παγκοσμίως. Οι  νέοι παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Η μέση ηλικία των γυναικών που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες έχει αυξηθεί. Η  θνησιμότητα των νηπίων έχει σημειώσει πτώση, ενώ τα ζευγάρια αποκτούν λιγότερα παιδιά.

Η παραδοσιακή μεγάλη οικογένεια έχει αντικατασταθεί από την οικογένεια – πυρήνα. Οι εναλλακτικές μορφές συμβίωσης  έχουν αυξηθεί, όπως η συγκατοίκηση εκτός γάμου, ή οι γάμοι εργαζομένων μεταναστών  οι οποίοι δεν ζουν στην ίδια πόλη ή χώρα με τους ή  τις συζύγους τους.

Τα διαζύγια αυξάνονται όπως και οι δεύτεροι  γάμοι,  με όλο και περισσότερα παιδιά να ζουν σε μία οικογένεια με έναν θετό  γονέα. Ο αριθμός τόσο των μονογονεικών όσο και των μονοπρόσωπων οικογενειών  έχει αυξηθεί, ενώ όλο και περισσότεροι  ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους. Η πανδημία του HIV/AIDS φέρνει τον όλεθρο στην  οικογένεια, στερώντας συχνά τα παιδιά από τους γονείς τους, που  μένουν με τους παππούδες τους για να τα προσέχουν.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές θέτουν το ζήτημα της δομής της κοινωνίας όπως τη γνωρίζουμε. Απαιτούν τη συνεργασία μας ώστε να προσαρμοστούμε και να διαμορφώσουμε  μία δημόσια πολιτική με τέτοιο τρόπο ώστε να προσεγγίζει τις ανάγκες των οικογενειών και να εξασφαλίζει ότι οι βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, παρέχονται σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στα παιδιά,   ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση.

Κάποιες από τις αλλαγές στη δομή της οικογένειας δημιουργούν καινούργιες ευκαιρίες, όπως  νέες και ευρύτερες επιλογές για τις κοπέλες και τις γυναίκες. Οι αλλαγές έχουν δώσει ώθηση σε κυβερνήσεις να αναπτύξουν νέες πολιτικές σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Καθώς οι χώρες εργάζονται για να ενσωματώσουν την διάσταση της οικογένειας  στην παραγωγή εθνικών πολιτικών, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών αγωνίζεται για να εκφράσει  αυτή την προοπτική στην παγκόσμια διακυβερνητική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλαγής, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον το οποίο θα συντηρεί και θα υποστηρίζει την  οικογένεια, ενώ παράλληλα θα ενισχύει  τις ευκαιρίες για την πραγματοποίηση  αυτών  που παρέχει μία θετική οικογενειακή ζωή. Αυτή τη Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας, ας αφοσιωθούμε ξανά σ’ αυτήν την αποστολή.

Διαβάστε επίσης:

Aυτά είναι τα 4 στηρίγματα μιας υγιούς οικογένειας

Τα παιδιά μας δεν μας ανήκουν

Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα στην ανατροφή των παιδιών;

Οι 6 βασικές αρχές της αποτελεσματικής ανατροφής των παιδιών


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.