Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Η ομιλία στα μωρά ή η ανάγνωση βιβλίων βελτιώνει τις δεξιότητες επικοινωνίας τους;

Η ομιλία στα μωρά ή η ανάγνωση βιβλίων βελτιώνει τις δεξιότητες επικοινωνίας τους;

2481FF0A00000578-2900190-Professor_Waxman_told_MailOnline_that_babies_who_are_clued_in_to-a-2_1420714690275Έχει ήδη αποδειχθεί ότι το να ψιθυρίζουμε στα νεογέννητα μωρά αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της διδασκαλίας τους για να μιλήσουν. Τώρα, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι όταν οι γονείς μιλούν στα μωράκια τους, τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν κι άλλα πλεονεκτήματα στη ζωή πέρα από ένα ευρύ λεξιλόγιο. Πιο συγκεκριμένα, η "συζήτηση" με μωρά ηλικίας κάτω του ενός έτους, τα βοηθά να κάνουν φίλους αργότερα στη ζωή τους, μιας και είναι σε καλύτερη θέση να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι γονείς σε φτωχές οικογένειες μιλούν λιγότερο στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα εκείνα να μην αποδίδουν όπως θα έπρεπε στο σχολείο και να κερδίζουν λιγότερα χρήματα αργότερα στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους. Ωστόσο, η Sandra Waxman, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόις, είναι ξεκάθαρη: "Δεν οφείλεται στο χαμηλό λεξιλόγιο των παιδιών, το γεγονός ότι αποτυγχάνουν αργότερα στη ζωή τους. Είναι πολύ πιο απλό".

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Trends in Cognitive Sciences", η ίδια και η Athena Vouloumanos από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης επισημαίνουν τη σπουδαιότητα του να μιλάμε στα νεογέννητα μωρά. Συγκεκριμένα, η Dr. Vouloumanos πιστεύει ότι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή τους διδάσκει περισσότερες λέξεις, αλλά επειδή η ομιλία των γονέων προωθεί την απόκτηση των θεμελιωδών γνωστικών και κοινωνικών-ψυχολογικών ικανοτήτων που αποτελούν τη βάση για την μετέπειτα μάθηση των παιδιών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μωρά που έχουν εκτεθεί στην ανθρώπινη ομιλία ανταποκρίνονται καλύτερα στους ήχους που τα ενδιαφέρουν, γεγονός το οποίο αργότερα τους επιτρέπει να διαλέξουν τους ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να συνομιλήσουν και να απορροφήσουν πιο εύκολα πληροφορίες για τον κόσμο γύρω τους.

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει και μια ιρλανδική μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η ανάγνωση βιβλίων πριν τον ύπνο σε 7.845 βρέφη ηλικίας 9 μηνών, η οποία διαπίστωσε ότι η "αφηρημένη συνομιλία" ήταν τέσσερις φορές πιο αποτελεσματική από την ανάγνωση για τη βελτίωση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και επικοινωνίας του παιδιού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.