«Η Ωραία Ελένη» σε κωμική εκδοχή ταράζει το θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης (από 1/11)

La_belle_Helene_poster_RGB_700150 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση στο Παρίσι αλλά και για πρώτη φορά στην Αθήνα, η διάσημη κωμική όπερα Ωραία Ελένη, του Jacques Offenbach συστήνεται φέτος στο αθηναϊκό κοινό. Η ομάδα του OLVIO, παρουσιάζει τη γνωστότερη φάρσα του Offenbach, μια σάτιρα που δεν χαρίζεται σε κανέναν, ένα έργο με μελωδίες που δημιούργησαν σχολή – μια μουσική κωμωδία που, από τις πρώτες νότες ως το φινάλε, συνδυάζει ευρηματικά υπέροχες μουσικές ερμηνείες με σκηνές αυθεντικής αίσθησης του χιούμορ.

Μέσα από μια ανανεωμένη και σύγχρονη ματιά -σκηνοθετικά, κινησιολογικά και ερμηνευτικά – η Ωραία Ελένη μιλάει ελληνικά και σκιαγραφεί ανάλαφρα αλλά χωρίς περιστροφές, μια κοινωνία που κάνει ό,τι μπορεί για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια της καθημερινότητας. Το στοίχημα της παράστασης είναι να αναδείξει τη θεατρικότητα της Ωραίας Ελένης χωρίς να επισκιάσει την εμπνευσμένη μουσική του Offenbach. Τέσσερις μουσικοί και επτά λυρικοί ερμηνευτές υψηλού επιπέδου, προσεγγίζουν την κωμική όπερα αναδεικνύοντας παράλληλα και τα δύο συστατικά στοιχεία. Έτσι, οι φίλου του θεάτρου και οι φίλοι της όπερας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν για πρώτη φορά στην αθηναϊκή σκηνή, τη μουσική μεγαλoφυία του Offenbach και τις μελωδίες που γέννησαν λίγα χρόνια αργότερα το can can.

La_belle_Helene_indoor_5_(RGB_501

Η υπόθεση της παράστασης

Πάνω στον καμβά της ομηρικής ιστορίας, ο J. Offenbach και οι δημιουργοί του λιμπρέτου, Ludovic Halevy και Henri Meilhac, κεντούν ένα έργο αυθεντικής απόλαυσης που δεν έχει καμιά πρόθεση να φανεί σοβαρό. Θέλησαν – και πέτυχαν – να γράψουν μια παρωδία της κλασικής ελληνικής μυθολογίας, στην οποία, τόσες και τόσες μεγάλες όπερες είχαν βασιστεί και, ταυτόχρονα να κάνουν ένα καυστικό σχόλιο για τον σχεδόν παρακμιακό τρόπο ζωής των Γάλλων μεγαλοαστών στα μέσα του 17ου αιώνα. Στο έργο του Offenbach χωρούν όλοι: ο απατημένος σύζυγος (Μενέλαος), η αισθησιακή γυναίκα που ζει ένα συμβατικό γάμο (Ελένη), οι διεφθαρμένες αρχές (Κάλχας), ο αυθάδης γιος που τρώει τα λεφτά της οικογένειας (Ορέστης), οι πολυλογάδες και άμυαλοι «ωραίοι» (Αγαμέμνονας, Αχιλλέας). Και βέβαια, ο Πάρης που, χάρη στην ομορφιά και την ευφυΐα του, κερδίζει έστω και ως «απλός βοσκός» στην πνευματική Ολυμπιάδα. Όταν η Ωραία Ελένη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, το Δεκέμβρη του 1864, σημείωσε αμέσως τεράστια επιτυχία, παρά την θύελλα αντιδράσεων από τους κριτικούς της εποχής, που μιλούσαν για βλασφημία, για τολμηρά υπονοούμενα και ανήθικη πλοκή. O κριτικός της εφημερίδας New York Tribune μάλιστα έφτασε να γράψει: «σας συνιστούμε να μην την πλησιάσετε!». Κι όμως, το κοινό συνέρρεε κάθε βράδυ στο θέατρο και οι παραστάσεις έφτασαν τις επτακόσιες. Οι εφημερίδες της εποχής σημείωναν με έκπληξη ότι κάθε βράδυ το θέατρο ήταν γεμάτο από μοντέρνο κοινό που απολάμβανε την σατυρική πλοκή και την εξαιρετική μουσική χωρίς να δείχνει ότι ενοχλείται.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ενορχήστρωση-διασκευή:
Μουσική διεύθυνση:
Σκηνοθεσία:
Μετάφραση:
Σκηνικά – κοστούμια:
Επιμέλεια κίνησης:
Φωτισμοί:
Φωτογραφία – Video:
Διασκευή – προσαρμογή διαλόγων:

Ερμηνεύουν:
Ελένη Λιώνα
Νίκος Στεφάνου
Τίμος Σιρλαντζής
Αντώνης Σιγάλας
Παναγιώτης Τερζάκης
Μιχάλης Αγγελιδάκης
Στέλιος Κέλερης
Νατάσα Παπαμιχαήλ
Λουκάς Θεοδοσόπουλος

Ορχήστρα:
Γιούλα Ντούσικου
Ελένη Λίγγρη
Κώστας Σερελέας
Θοδωρής Ιωσηφίδης
Μιχάλης Παπαπέτρου
Θοδωρής Ιωσηφίδης
Παναγιώτης Αδάμ
Ζιλ Γκουρντιέ
Βάλια Συριοπούλου
Νατάσα Παπαμιχαήλ
Χριστίνα Θανάσουλα
Νίκος Βούλγαρης

Παναγιώτης Αδάμ

Πότε: Κάθε Σάββατο & Κυριακή από 1η Νοεμβρίου 2014

Ωρα έναρξης:
19.30

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος 15€, μειωμένο 10€

Προπώληση:
Γενική είσοδος 12€, μειωμένο 8€

Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων:
210 3414118 (17.00-21.00)

Θέατρο «OLVIO»
Φαλαισίας 7 , Γκάζι
2103414118