- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η παιδίατρος προειδοποιεί: Πολλά έφηβα κορίτσια εμφάνισαν διαταραχές στην περίοδό τους λόγω καραντίνας

Το lockdown και η παρατεταμένη καραντίνα [2]επηρεάζει όχι μόνο την ψυχολογία και την ψυχική μας υγεία αλλά έχει σαφείς επιδράσεις και στην υγεία μας. Άγχος και εκνευρισμός, καταθλιπτικές τάσεις και συγκρούσεις μέσα στο σπίτι, έλλειψη ενδιαφερόντων και αδυναμία διαχείρισης της πρωτόγνωρης κατάστασης ήταν μερικά από τα φαινόμενα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

Ένα καταθλιπτικό συναίσθημα [3] σκέπασε τις ζωές αρκετών εφήβων, καθώς η παρατεταμένη αποχή από την καθημερινή ρουτίνα του σχολείου και η απόσταση από φίλους και δραστηριότητες είχαν ως αποτέλεσμα το έλλειμμα κινήτρου και τη μελαγχολική διάθεση.

Με ανάρτησή της η παιδίατρος Τατιάνα Σπίγγου [4] φέρνει στο προσκήνιο μια σημαντική παρατήρηση που καταγράφηκε εν μέσω καραντίνας και αφορά το γεγονός ότι πολλά κορίτσια στην εφηβεία εμφάνισαν διαταραχές στην περίοδό τους [5]συνέπεια των ψυχοσωματικών αλλαγών που προκαλεί η παραμονή στο σπίτι και η αλλαγή της ρουτίνας.

Η ανάρτηση της παιδιάτρου

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση στην περίοδο της καραντίνας είναι ότι υπήρξαν έφηβα κορίτσια με διαταραχές στην περίοδο τους :αραιομηνόρροια, συχνομηνόρροια ή ακόμη και αμηνόρροια [6].(παρουσίαση στο webinar με θέμα: Covid-19 και κατευθύνσεις τρόπου ζωής για το παιδί και την οικογένεια,Δεκέμβρης 2020)

Φαίνεται ότι παράγοντες όπως η αύξηση του άγχους, οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, οι αλλαγές στη διατροφή ,οι αυξομοιώσεις βάρους, οι αλλαγές στην καθημερινή κίνηση και στις αθλητικές δραστηριότητες απορρυθμίζουν τη λειτουργία των ορμονών, ειδικά σε ευαίσθητες ηλικίες όπως είναι η εφηβική.

Περιμένοντας και ελπίζοντας την επιστροφή στην καθημερινότητα, ας προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μια νέα ρουτίνα για τα παιδιά μας.

Ειδικά για τους εφήβους, που πιο δύσκολα ελέγχονται και πιο δύσκολα υπακούουν σε προγράμματα που επιβάλλονται από τους γονείς, ας προσπαθήσουμε να τους πείσουμε πόσο σημαντικό είναι να μπορέσουν οι ίδιοι να ελέγξουν τις συνήθειές τους αυτή τη δύσκολη περίοδο , όσον αφορά τη διατροφή, τον ύπνο, την κίνηση αλλά και την ενασχόληση με το διαδίκτυο

Εύκολο; Καθόλου! Αλλά καθώς δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει όλο αυτό που ζούμε, ας θυμόμαστε τουλάχιστον ότι πρόκειται για μια κατάσταση ασύμβατη με τη φυσιολογική ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών και των εφήβων και ας μην το δεχτούμε ως μια πραγματικότητα που δεν “παλεύεται”. 

To post της παιδιάτρου