Η παιδική παχυσαρκία σαρώνει στη χώρα μας- Δείτε το πρόγραμμα που βοηθά στην ουσιαστική αντιμετώπιση της στα παιδιά

«Γιατί το ελαιόλαδο το προτείνουν σε καθημερινή βάση οι ειδικοί, ενώ τις ελιές λίγες φορές την εβδομάδα»; Η ερώτηση, που έκανε εντύπωση στον κλινικό διαιτολόγο Κωνσταντίνο Ξένο, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης σε σχολείο της Αττικής, ανήκει σε 11χρονο μαθητή και καταδεικνύει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών απέναντι στο ζήτημα της διατροφής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι συνάρτηση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου των γονιών. «ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ευαγγελία Χαρμανδάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του έργου «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», με σύνθημα «Χάνω Βάρος-Κερδίζω Ζωή», που υλοποιεί η Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά ποσοστά υπέρβαρων-παχύσαρκων παιδιών και εφήβων, παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε υπέρβαρα αγόρια μετά το Κουβέιτ και την τρίτη σε κορίτσια μετά το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, με ποσοστό που υπερβαίνει το 30%, δηλαδή, 600.000 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Tο παρήγορο είναι ότι η παιδική παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπισθεί με σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα του προγράμματος. Από τον Απρίλιο του 2013, οπότε ξεκίνησε και η εφαρμογή του, έως σήμερα έχουν ελεγχθεί από το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» 2.000 παιδιά, και σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ένα χρόνο παρακολούθησης η παχυσαρκία ελαττώθηκε κατά 30% και η υπερβαρότητα κατά 50%.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, ωστόσο, το λυπηρό είναι ότι καταγράφεται έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης απέναντι στο θέμα τόσο από την ιατρική κοινότητα, όσο και από τους γονείς.

Η παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία, όπως ανέφερε η κ. Χαρμανδάρη, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή και οι επιπλοκές της περιλαμβάνουν καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραχές του ενδοθηλίου, ινσουλινοαντοχή και διαβήτη τύπου 2. Εκτός από την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα κατά την ενήλικη ζωή, η παχυσαρκία ευθύνεται για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας. Το έργο, το οποίο, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ 2007-2013), στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Στόχοι του έργου “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’, είναι να καταγράψει τα ανθρωπομετρικά δεδομένα σε παιδιά και εφήβους που προσέρχονται σε παιδιάτρους ή γενικούς γιατρούς, να καθοδηγήσει με σαφήνεια τους επιστήμονες υγείας σχετικά με το πώς θα διακινήσουν ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί, να συντονίσει τους φορείς που εμπλέκονται στην υγεία του παιδιού σχετικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, και να ενημερώσει επιστήμονες υγείας και γονείς, καθώς και όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Πώς λειτουργεί το σύστημα
Κάθε παιδαίτρος μπορεί να έχει πλέον πρόσβαση σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να σας βοηθήσει να πάρετε όλα τα οφέλη από την εξειδικευμένη προσέγγιση επάνω στο πρόβλημα παχυσαρκίας ή υπερβαρότητας που ενδεχομένως αντιμετωπίζει το παιδί σας. Αλλά και οι έφηβοι, μπορούν να βοηθηθούν από αυτό το πρόγραμμα, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η διάδοσή του.
Η εφαρμογή δημιουργεί μια ηλεκτρονική καρτέλα για κάθε παιδί και μέσα από ειδικούς αλγορίθμους το σύστημα επιλέγει την κατάλληλη πορεία για το καθένα. Κάθε γιατρός έχει το δικό του κωδικό μέσω του ΑΜΚΑ. Το σύστημα υπολογίζει αυτόματα τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του παιδιού με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται και δείχνει στο γιατρό πού βρίσκεται το παιδί και ποιον θεραπευτικό αλγόριθμο πρέπει να ακολουθήσει.
Τα στοιχεία που μαρτυρούν την επιτακτική ανάγκη για τη ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρονική καταγραφή όλων των παιδιών στο σύστημα
-Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι στο 10-12%
-Η παιδική υπερβαρότητα μέχρι το 1990 ήταν στο 5-9%, ενώ από το 2000 και μετά ξεπερνάει το 25%
-Από τον απρίλιο του 2013, οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος έχουν ελεγχθεί πάνω από 2.000 παιδιά. Από αυτά, αρχικά το 66,8% βρέθηκε ότι ήταν παχύσαρκα. Μετά την εφαρμογή των αλγορίθμων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας για το καθένα, αυτό το ποσοστό έπεσε στο 42,2% μέσα σε 6 μόλις μήνες!
-Μετά από ένα χρόνο είχε καταγραφεί μείωση κατά 50% στην υπερβαρότητα και 30% στην παχυσαρκία.