Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με προβλήματα στο συκώτι στην ενήλικη ζωή

Η ύπαρξη υψηλού δείκτη μάζας σώματος σε νεαρή ηλικία συνδέεται με την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής ηπατοπάθειας σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Gut.

Μάλιστα, παλαιότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος στην εφηβεία, σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από ηπατοπάθεια σε τελικό στάδιο σε μεγαλύτερες ηλικίες, ανεξάρτητα από τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος.

Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης μελέτης, ερευνητές από τη Σουηδία χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1,2 εκατομμύρια άνδρες που κατατάχθηκαν στο στρατό κατά την περίοδο 1969-1996, και τους οποίους παρακολούθησαν από τον 1ο χρόνο μετά την κατάταξη μέχρι και το 2012. Μέσα σε αυτό το διάστημα, καταγράφηκαν 5.281 περιστατικά σοβαρής ηπατοπάθειας, μεταξύ των οποίων 251 διαγνώσεις καρκίνου του ήπατος.

Συνολικά, βρέθηκε ότι οι υπέρβαροι άνδρες είχαν 50% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης ηπατοπάθειας σε μεγαλύτερες ηλικίες, συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Παρομοίως, οι παχύσαρκοι άνδρες φάνηκε να έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης ηπατοπάθειας.

Οι ερευνητές σχολιάζουν ότι η μελέτη δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων και ότι τα παραπάνω αποτελέσματα τονίζουν την ανάγκη ανάπτυξης στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ αναδεικνύουν το σακχαρώδη διαβήτη σαν ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ηπατοπαθειών.