Αρχική InfoMommy Υγεία Η Πάρκινσον έχει θεραπεία, αρκεί να έρθει στην ώρα της

Η Πάρκινσον έχει θεραπεία, αρκεί να έρθει στην ώρα της

parkinson's_disease_gaits1346624916803
Η νόσος Πάρκινσον είναι μια χρόνια και εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση αλλά και τη νοητική και την ψυχική υγεία των ασθενών.

Από τη νόσο πάσχουν περισσότεροι από 6.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως, ανεξαρτήτου φυλών και πολιτισμών, με τους άνδρες να προσβάλλονται λίγο συχνότερα από ότι οι γυναίκες. Στην Ελλάδα νοσούν πάνω από  24.000 Έλληνες από Πάρκινσον. Το γεγονός προκαλεί ένα σημαντικό κοινωνικό κόστος και βέβαια αποτελεί μια πρόκληση για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου καθώς είναι αναγκαίο να γίνεται η σωστή διάγνωση, ώστε να ακολουθηθεί η  αντίστοιχη αντιμετώπιση - θεραπεία την κατάλληλη στιγμή.
Ο κύριος Παναγιώτης Ζήκος, ως πρόεδρος της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση και υπεύθυνος διεπιστημονικής ομάδας του «Κέντρου Πάρκινσον & διαταραχών μνήμης» σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου Πάρκινσον μάς είπε: "Τα βασικά συμπτώματα της ασθένειας  είναι τέσσερα. Είναι ο τρόμος στην ηρεμία των χεριών, η βραδυκινησία, οι αργές κινήσεις δηλαδή, που αυτές φαίνονται είτε στο περπάτημα είτε στο ντύσιμο, στην καθημερινότητα στην υγιεινή, η δυσκαμψία με αποτέλεσμα ο ασθενής να παίρνει μία θέση σαν κύφωση και η αστάθεια στη βάδιση, με αποτέλεσμα να έχουμε συχνές πτώσεις και κατάγματα.

Η νόσος Πάρκινσον είναι ιδιαίτερη ασθένεια. Είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη ασθένεια του εγκεφάλου. Δεν σε σκοτώνει αλλά σε καθηλώνει. Ωστόσο όλοι οι ασθενείς, υπό φαρμακευτική αγωγή, θα διανύσουν αρχικά μια περίοδο περίπου πέντε ετών, στην οποία τα συμπτώματά τους θα είναι ανύπαρκτα. Αυτή είναι η περίοδος ονομάζεται χαρακτηριστικά από εμάς τους νευρολόγους που ασχολούμαστε με την ασθένεια ως «Μήνας του Μέλιτος». Λέγεται έτσι γιατί όλα τα φάρμακα έχουν εξαιρετική δράση, σε σημείο που ο ασθενής θα νομίζει ότι νίκησε την ασθένεια. Ωστόσο στα επόμενα στάδια της ασθένειας, τα συμπτώματα επανεμφανίζονται και σε αυτά έρχονται να προστεθούν και άλλα που προκαλούνται από τα ίδια τα φάρμακα

Ο κύριος Ιωάννης Παπατριανταφύλλου, Ψυχίατρος και ιδρυτικό μέλος της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση, τονίζει τα νοητικά συμπτώματα που έχει η ίδια η αρρώστια. Εχει φανεί ότι περίπου το 70-80% των ανθρώπων οι οποίοι έχουν τη νόσο Πάρκινσον, ότι το μυαλό τους είναι πιο αργό. Δυστυχώς σε ένα μικρότερο ποσοστό, γύρω στο 30 με 40% αυτή η νοητική δυσλειτουργία μπορεί να προχωρήσει σε ακόμη βαρύτερα επίπεδα, με προβλήματα στην μνήμη, στην ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης, στην αντίληψη του χώρου. Επομένως να κάνουν και μία άνοια. Υπάρχουν και προβλήματα από την ψυχική σφαίρα: κατάθλιψη, απάθεια, παρορμητική συμπεριφορά, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.

Πάντως, τα συμπτώματα της νόσου αντιμετωπίζονται πρωτίστως με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο όταν η νόσος εξελλίσεται η στροφή του ασθενούς προς τις επεμβατικές θεραπείες είναι μονόδρομος.

Ο κύριος Στάθης Ι. Μποβιάτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Αττικόν και Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» μίλησε για τις δύο βασικές επεμβατικές επιλογές που είναι και οι δύο εξίσου αποτελεσματικές. Η πρώτη κατά σειρά εμφάνισης είναι η εμφύτευση νευροδιεγέρτη.  Γίνεται με τοπική αναισθησία. Δύο πολύ μικρές τομές 2 εκατοστών στο τριχωτό της κεφαλής και μέσα από μια πολύ μικρή – με τοπική αναισθησία – κρανιοανάτρηση, μια μικρή τρυπούλα, περνάνε καθοδηγούμενα πλέον από ειδικά συστήματα γιατί δεν μπορεί να πάει ανθρώπινο χέρι με ακρίβεια δεκάτου του χιλιοστού, στο σημείο που πρέπει. Αν το ακούσει κανείς πρακτικά ακούγεται πολύ απλό και είναι πολύ απλό γιατί το δύσκολο έχει γίνει την προηγούμενη ημέρα που είναι ο σχεδιασμός της επέμβασης.

Η άλλη επέμβαση που έχουμε είναι η τοποθέτηση αντλίας συνεχούς έγχυσης ντοπαμίνης. Τι είναι αυτή η επέμβαση; Ουσιαστικά είναι μια εξωτερική αντλία, μια φορητή αντλία, μικρού μεγέθους σχετικά η οποία παρέχει στον ασθενή ντοπαμίνη κι ακριβώς όση ντοπαμίνη χρειάζεται ο ασθνενής όλη την ημέρα.

Η σωστή αντιμετώπιση την κατάλληλη στιγμή δίνει στους ασθενείς τουλάχιστον 10 χρόνια ζωής χωρίς τα βασανιστικά συμπτώματα. Αυτό τονίζουν οι ειδικοί με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Πάρκινσον.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.