Η πιπίλα συμβάλλει στη στοματική ανάπτυξη του παιδιού

chupete_Chicco_PhysioΤα μικρά παιδιά αγαπούν το πιπίλισμα, το κάνουν ενστικτωδώς για να τραφούν, αλλά και επειδή τα χαλαρώνει και τα ηρεμεί. Το πιπίλισμα αποτελεί μία από τις πρώτες πιο σημαντικές στιγμές της  νευρομυϊκης ανάπτυξης, η οποία αρχίζει από όταν το παιδί είναι ακόμα στη μήτρα. Το πιπίλισμα βοηθά στην ανάπτυξη των μυών του στόματος και καθορίζει την πίεση της γλώσσας προς τον ουρανίσκο. Ως εκ τούτου, το πιπίλισμα είναι μια ανάγκη που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Τρείς καλοί λόγοι να χρησιμοποιείτε πιπίλα

Η πιπίλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ικανοποιήσει το ένστικτο του θηλασμού των νεογέννητων και να ηρεμήσει το κλάμα τους.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Pediatrics (το επίσημο όργανο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής), η χρήση της πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος το SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών): καθώς η αναπνοή διευκολύνεται χάρη στη θέση της γλώσσας, η οποία είναι τοποθετημένη προς τα εμπρός μέσα στο στόμα και ο ύπνος είναι λιγότερο βαθύς.

Η κίνηση του πιπιλίσματος βοηθάει το στόμα για να αναπτυχθεί σωστά. Στην πραγματικότητα αν η πιπίλα γίνει με ειδικές προδιαγραφές και χρησιμοποιείται για 24 μήνες, δεν είναι επιβλαβής για το στόμα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων οδοντιατρικών ανωμαλιών. Από την άλλη πλευρά, το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να προκαλέσει ζημιά, επειδή ο αντίχειρας ασκεί πιο έντονη πίεση στα δόντια και τον ουρανίσκο, είναι πιο δύσκαμπτος και συμπαγής και είναι επίσης μια πολύ δύσκολη συνήθεια για τα παιδιά να τη σταματήσουν.

Oρισμένες προφυλάξεις

Η πιπίλα δεν θα πρέπει να δοθεί στο μωρό σας με κάθε είδους γλυκαντική ουσία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών.

Η πιπίλα δεν πρέπει να χορηγείται κάθε φορά που κλαίει το μωρό σας, επειδή συχνά τα παιδιά κλαίνε ως τρόπο επικοινωνίας με τους γονείς.

Είναι μια καλή ιδέα να περιοριστεί το χρονικό διάστημα που η πιπίλα χρησιμοποιείται ανά μέρα έως ότου το μητρικό γάλα στον φυσικό θηλασμό είναι πλέον άφθονο, αλλά και όταν υπάρχει μία στιγμιαία μείωση της παραγωγής γάλακτος.

Επίσης, ενδείκνυται η μείωση του χρόνου που το μωρό παίρνει μια πιπίλα, αν το μωρό έχει υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αυτιού ή εμφανή οδοντιατρική ανωμαλία.

Η χρήση της πιπίλας θα πρέπει να ελαττώνεται σταδιακά μέχρι τους 24 μήνες και να «κοπεί» στους 36 μήνες.