- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η Πόλλυ Αντωνιάδη μιλά στο Ιnfokids.gr για το νέο της βιβλίο, “Η Μόλλυ Ρόουζ & το συνέδριο των μελισσών”

Η Πόλλυ Αντωνιάδη, η ιδιοκτήτρια του πασίγνωστου ζαχαροπλαστείου Molly Rose Bakery στο South Kensington του Λονδίνου και συγγραφέας του ολοκαίνουργιου (και ήδη λατρεμένου) παιδικού βιβλίου «Το Φανταστικό Ζαχαροπλαστείο της Μόλλυ Ρόουζ [1]»  επέστρεψε δυναμικά στα εκδοτικά δρώμενα με τη νέα ιστορία,  “Η Μόλλυ Ρόουζ &  το συνέδριο των μελισσών”.

H υπόθεση του βιβλίου

Οι μέλισσες συνεδριάζουν για να αντιμετωπίσουν έναν μεγάλο κίνδυνο που απειλεί το είδος τους αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Τα ανησυχητικά νέα φτάνουν στη Μόλλυ, που ζητάει αμέσως βοήθεια από τη μις Μπότανυ και τα παιδιά του σχολείου, τους σύμμαχους της γης. Διαβάστε πώς τα κατάφεραν να διαδώσουν τα νέα και να βρουν συμπαράσταση στον αγώνα των μελισσών, μαθαίνοντας παράλληλα πόσο σημαντικές είναι για το περιβάλλον και τη δική μας ζωή!

Το βιβλίο έφτασε στα χέρια μας, το διαβάσαμε και το απολαύσαμε οπότε δεν θα μπορούσαμε να μην ζητήσουμε από τη συγγραφέα να μας μιλήσει για το νέο της συγγραφικό εγχείρημα.

Π. Αντωνιάδη: “Το συνέδριο των μελισσών είναι ένα μικρό βιβλίο με ένα μεγάλο στόχο”

Στο Φανταστικό Ζαχαροπλαστείο η έμφαση δόθηκε σε ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των παιδιών, τα γλυκά! Το βιβλίο είχε τόση επιτυχία που μικρά κοριτσάκια αποφάσισαν ότι θέλουν να γίνουν ζαχαροπλάστριες μεγαλώνοντας. Πού στοχεύετε αυτή τη φορά, με τη Συνέδριο των Μελισσών;

Η Μολλυ Ρόουζ, εκτός από τη ζαχαροπλαστική αγαπάει το δάσος, τη φύση. Στην πραγματικότητα εμπνέεται από τη φύση για τις δημιουργίες της γι αυτό και μέσα στο πρώτο βιβλίο, τα παραμύθια και οι συνταγές ακολουθούν τις διαφορετικές εποχές του χρόνου. Κάποιοι από τους καλύτερους της φίλους είναι ζωάκια του δάσους. Έτσι, όταν μαθαίνει ότι οι μέλισσες απειλούνται με εξαφάνιση, αναλαμβάνει δράση προσπαθώντας να διαδώσει τα νέα.

Άλλωστε πολλές από τις πρώτες ύλες των γλυκών της, αγαπημένα φρούτα και καρποί, υπάρχουν στη φύση εξ αιτίας της μέλισσας και θεώρησε επείγον και σωστό να ενημερώσει τους μικρούς της φίλους, για να μάθουν να την προστατεύουν. Το “συνέδριο των μελισσών” είναι ένα μικρό βιβλίο με ένα μεγάλο στόχο. Είναι υπέροχο να μάθουν τα παιδιά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι και στα δικά τους χέρια και πως ότι μεγάλο θέλουμε να πετύχουμε, τελικά ξεκινάει με μικρά καθημερινά πράγματα που κάνουμε όλοι.

Μπορούμε πραγματικά να κάνουμε κάτι για σώσουμε τις μέλισσες;

Και βέβαια μπορούμε αν καταλάβουμε και συμμεριστούμε τον αγώνα τους.
Είναι σημαντικό να βρίσκουν λουλούδια στην πόλη κι εμείς μπορούμε να τα προσφέρουμε απλά φυτεύοντας τα! Σε παρτέρια, σε κήπους σχολείων, σε γλαστράκια στα μπαλκόνια μας. Μπορούμε να τις δροσίσουμε τις ζεστές ημέρες αφήνοντας ένα μπολ με νερό στο παράθυρο.

Να σταματήσουμε να τις φοβόμαστε και να τις αφήνουμε να κάνουν ήσυχες τη δουλειά τους. Στο κεφάλαιο “αγαπάμε την μέλισσα” υπάρχουν πολλές ιδέες για το πως μπορούμε να συμπαρασταθούμε σε εκείνη. Όμως το πιο σημαντικό είναι να χτίσουμε μία γενικότερη οικολογική συνείδηση στα παιδιά από νωρίς. Ξεκινώντας από αυτή την αφορμή ανοίγουμε ένα παράθυρο για να “μας νοιάζει” γενικότερα τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας.

Οι συνταγές αυτή τη φορά έχουν ως βασικό υλικό το μέλι -θρεπτικό και υγιεινό! Περνάτε έτσι και ένα μήνυμα για πιο υγιεινή διατροφή;

Πάντα οι συνταγές των βιβλίων ακολουθούν το θέμα της ιστορίας που προηγήθηκε φροντίζοντας τα υλικά να έχουν άμεση σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Αυτή την ιδέα θα ήθελα να αποκομίσουν οι μικροί ζαχαροπλάστες μου. Το φθινόπωρο φτιάχνουμε τάρτες με μούρα ή μηλόπιτα, στις τηγανίτες μας, τα αυγά θέλουμε πάντα να προέρχονται από ελεύθερες κοτούλες.

Έτσι κάπως έμμεσα μεταφέρω στα παιδιά ότι η φύση πρέπει να τροφοδοτεί τη διατροφή μας και όχι τα υποκατάστατα.

Ήταν φυσικό στο βιβλίο των μελισσών να προτείνω και συνταγές αλλά και απλές ιδέες για σνακ μελιού που μπορούν να ετοιμάσουν μόνα τους.

Πιστεύω πως το μέλι είναι όχι μόνο ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και σοφίας. Είναι το “γλυκό” αποτέλεσμα της ίδιας της αναγέννησης της φύσης που πετυχαίνουν οι μέλισσες με τη σκληρή δουλειά τους.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος αγώνας που καλούνται να δώσουν τα μικρά παιδιά και πώς θα τα προετοιμάσουμε γι’αυτό καθώς μεγαλώνουν;

Η μεγάλη τους πρόκληση έρχεται από το περιβάλλον, αφού τα σημάδια της κακοποίησης του πλανήτη από τις προηγούμενες γενιές είναι ήδη ορατά. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο εφόδιο και η απάντηση στις περισσότερες προκλήσεις της ζωής, είναι να περιβάλλουν τον εαυτό τους με σεβασμό.

Τότε έρχεται φυσικά η ερώτηση -πως θέλω να ζω, που θέλω να ζω, πως τρέφομαι, τι πληροφορίες παίρνω κλπ Ένα παιδί που μαθαίνει να σέβεται το εαυτό του από μικρό τότε είναι ήδη ένας ενήλικας που θα σεβαστεί και το περιβάλλον του και τους συγκατοίκους του μέσα σε αυτό, ανθρώπους και ζώα.

Και επειδή για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον θα χρειαστεί να δώσουν μεγάλους αγώνες, θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό μήνυμα του βιβλίου των μελισσών, είναι να μη φοβούνται να εκφράζουν και να υποστηρίζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Όλα ξεκινούν από εμάς τους γονείς και έχει μεγάλη σημασία να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι στάση απέναντι στα πράγματα. Ότι και να διαβάσουν ή να διδαχθούν σημασία έχει τι θα βιώσουν μέσα στην οικογένεια.

Πώς συνδέεται η συγγραφή με την μαγειρική στη ζωή σας και τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από την δημιουργική αυτή συνύπαρξη στο μέλλον;

Η ζαχαροπλαστική για μένα είναι πάντα “ζυμωμένη” με την παιδική ηλικία κι έτσι ήταν η έμπνευση που με οδήγησε στον υπέροχο κόσμο της Μόλλυ Ρόουζ. Μεσα από τα παραμύθια οι συνταγές ζωντάνεψαν, απέκτησαν εικόνες και αρώματα. Πολλές φορές η ίδια η συνταγή ξετυλίχτηκε σε παραμύθι.

Σίγουρα έρχονται πολλές νέες ιστορίες της Μόλλυ και προτάσεις για παιδική δημιουργικότητα γενικότερα. Με σημείο αναφοράς τη ρομαντική εποχή της, εκτός από τη ζαχαροπλαστική θα μιλήσουμε για την ραπτική, τη διακόσμηση, τη χειροτεχνία με φυσικές πρώτες ύλες και οτιδήποτε μπορεί να εμπνεύσει ένα παιδί να διοχετεύσει την ενέργειά του.

Η κεντρική ιδέα της Μόλλυ Ρόουζ είναι πάντα η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας και πιστεύω ότι ένα παιδί που θα φτιάξει κάτι μόνο του, ένα γλυκό, μία ζωγραφιά, ή ένα παρτέρι, χτίζει την αυτοπεποίθηση του σε πολλά επίπεδα.  Μέσα στους στόχους μου είναι και η εμπορική σειρά που θα πλαισιώνει την παρουσία των βιβλίων στα βιβλιοπωλεία και θα φέρνει τον μαγικό κόσμο της Μόλλυ πιο κοντά στους μικρούς αναγνώστες.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει η μαμά της 7χρονης: “Η αγάπη μου για την Αναστασία δεν τελειώνει και ούτε θα τελειώσει ποτέ” [2]

«Ψηφιακή Μέριμνα»: Αυξάνονται οι δικαιούχοι – Δείτε πώς μπορείτε να πάρετε δωρεάν laptop/ tablet για τα παιδιά σας [3]

Κεραμέως: “Δεν θα κλείνουν τάξεις με το πρώτο κρούσμα – Εμβολιαστείτε για ασφάλεια στα σχολεία” [4]