Αρχική InfoBaby Τοκετός Η πολύδυμη κύηση αυξάνει τις πιθανότητες επιλόχειας κατάθλιψης

Η πολύδυμη κύηση αυξάνει τις πιθανότητες επιλόχειας κατάθλιψης

pregnant_woman_sitting_getting_pregnant Πολλές μανούλες αδυνατούν να απολαύσουν τις πρώτες στιγμές μαζί με το νεογέννητο μωράκι τους καθώς η επιλόχεια κατάθλιψη τους "χτυπά" την πόρτα και τους στερεί τα πρώτα βιώματα της μητρότητας. αναφέρεται στην εμφάνιση κατάθλιψης μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Η επιλόχεια κατάθλιψη εκδηλώνεται εντός ενός μηνός από τον τοκετό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και 6 μήνες μετά, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί το ακριβές αίτιο της εμφάνισής της.Το σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται για μία διαταραχή που οφείλεται στο γεγονός ότι η γυναίκα που γέννησε δεν είναι "αρκετά καλή μητέρα" και γενικώς δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται η ίδια η μητέρα, αλλά μία ανεπιθύμητη επιπλοκή του τοκετού. Οι μητέρες που υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη δεν προξενούν σκόπιμα κακό στα παιδιά τους, παρότι περίπου οι μισές κάνουν τέτοιες σκέψεις και ανησυχούν πολύ για αυτές.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, οι μητέρες που απέκτησαν πάνω από ένα παιδί σε μία γέννα έχουν κατά 43% αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μέτρια έως σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα εννέα μήνες μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με τις μητέρες που γέννησαν μόνο ένα παιδί.

Οι ερευνητές, στα πλαίσια της έρευνας τους, αξιοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Early Childhood Longitudinal Study-Birth Cohort, που περιλάμβανε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα παιδιών που γεννήθηκαν το 2001, και εκτίμησαν τα καταθλιπτικά συμπτώματα στις μητέρες χρησιμοποιώντας μια συντετμημένη έκδοση της κλίμακας Κατάθλιψης του Κέντρου Επιδημιολογικών Μελετών (CES-D).

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, έδειξαν επίσης ότι μόνο 27% του συνόλου των μητέρων της μελέτης που παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης ανέφεραν ότι συμβουλεύθηκαν κάποιον ειδικό.

«Οι παιδίατροι θα πρέπει να ενημερώνουν τους νέους και τους μελλοντικούς γονείς, όταν η κύηση είναι πολύδυμη, σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη της μητέρας, καθώς και να παραπέμπουν τις μητέρες σε έναν ειδικό όταν παρατηρούν ότι παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα», δηλώνει η Cynthia Minkovitz, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.