Αρχική InfoMommy Υγεία Η Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού εγκαινιάζει δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες και ένα Μαγνητικό Τομογράφο

Η Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού εγκαινιάζει δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες και ένα Μαγνητικό Τομογράφο

thumbnail (1)

Χτες το μεσημέρι έγιναν τα εγκαίνια δύο υπερσύγχρονων μονάδων κινητής ιατρικής και ενός μαγνητικού τομογράφου στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού με αφορμή την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές. Πρόκειται  για μια πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org).

Τα εγκαίνια τελέστηκαν στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Η πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος αφορά την αγορά δύο ευέλικτων Κινητών Ιατρικών Μονάδων και ενός σύγχρονου Μαγνητικού Τομογράφου, καθώς και του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού που θα καταστήσει τις ιατρικές μονάδες ικανές να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, η δωρεά του Ιδρύματος σηματοδοτεί την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πενταετούς διάρκειας και έχει ως στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης σε κατοίκους παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο.

Photo1

Οι δύο άρτια εξοπλισμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες συνθέτουν ένα καινοτόμο πρόγραμμα προαγωγής της υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας θα λαμβάνουν εντελώς δωρεάν υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα από επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες προσφέρουν πρόσβαση στις παρακάτω ειδικότητες: γυναικολόγο, διαιτολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο. Επιπλέον οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιλαμβάνουν και εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς περιέχουν συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας .

Οι δύο μονάδες θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στις 17 Ιανουαρίου, από το Καστελόριζο, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους του ακριτικού νησιού να λάβουν πληθώρα ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες επισκέψεις σε Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια, Πάτμο, Φολέγανδρο και Σίκινο, κατά τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του προγράμματος. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να καλύψει σε πέντε χρόνια τις ιατροδιαγνωστικές ανάγκες 55.000 περίπου πολιτών όλων των ηλικιών, σε 35 νησιά και παραμεθόριες περιοχές, σε όλη την επικράτεια.

Την επιστημονική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης όλου του Προγράμματος έχει ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.

Photo3

Σημειώνεται ότι όπως μας είπε ο κ. Κουλουβάρης κατά την παρουσίαση των μονάδων, τα κινητά ιατρεία με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, όπως και ο μαγνητικός τομογράφος, κατά τις ημέρες που δεν θα βρίσκονται σε κάποιο νησί (υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται εκτός πολυκλινικής 5-8 ημέρες ανά 6 εβδομάδες), θα μπορούν να δεχτούν και οι εξειδικευμένοι ιατροί να εξετάζουν όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά άτομα από όλη την Ελλάδα κατόπιν ραντεβού βέβαια.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδροςτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Το Εθνικό Πρόγραμμα Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας παρουσιάζει δύο καινοτόμα για την Ελλάδα χαρακτηριστικά: αφενός προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες και αφετέρου συμβάλλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του “υγειονομικού αποκλεισμού” των κατοίκων των παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας. Αυτά τα δύο στοιχεία καθιστούν τη σχετική δωρεά του Ιδρύματος ουσιαστική, απαραίτητη και καίριας σημασίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που, μεταξύ άλλων, έχει πλήξει σοβαρά και τον τομέα της Υγείας. Η επιτυχία όλων των δωρεών και προγραμμάτων του Ιδρύματος βασίζεται και εξαρτάται από τους οργανισμούς και τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν την υλοποίησή τους. Είναι συνοδοιπόροι μας στην προσπάθεια που καταβάλουμε να υποστηρίξουμε το κοινό καλό. Εκ μέρους του Ιδρύματος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τόσο τον Δρ. Παναγιώτη Κουλουβάρη για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος, όσο και τους συνεργάτες του: αυτοί είναι η ψυχή του προγράμματος. Η πρωτοβουλία τους αναδεικνύει την σημασία της σύμπραξης όλων των κοινωνικών φορέων, της συνεργασίας, και του εθελοντισμού, στην προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι μας για ένα διαφορετικό και καλύτερο αύριο.»

Ο Φώτης Σερέτης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΜΥ ΑΕ, ανέφερε: «Το οδοιπορικό υγείας που θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες οι δύο σύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δεν ανταποκρίνεται μόνο στους στόχους της ΑΕΜΥ Α.Ε. για υλοποίηση προγραμμάτων υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά απαντά ταυτόχρονα στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας.»

Η συγκεκριμένη δωρεά πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τριετούς (2012-2015) πρωτοβουλίας του Ιδρύματος, να διαθέσει €100.000.000, επιπλέον των υπόλοιπων και συνεχιζόμενων δράσεών του στην Ελλάδα και παγκόσμια, με σκοπό την παροχή ανακούφισης για την αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Πολυκλινικής www.aemy.gr.

Photo12


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.