- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η συγκλονιστική ιστορία ζωής του μοναδικού παιδιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ

Το ατύχημα στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Τσέρνομπιλ έγινε σειρά στο HBO και ήδη θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες σειρές στην ιστορία της μικρής οθόνης, η οποία σπάει όλα τα ρεκόρ.

Η έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα «νούμερο 4» του εργοστασίου του Τσέρνομπιλ στις 26 Απριλίου του 1986 στην ουκρανική πόλη Πρίπιατ είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με αφορμή την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά στο HBO έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας  ιστορίες ζωής που διαδραματίστηκαν μέσα στην απαγορευμένη ζώνη.

Η ιστορία της 20χρονης Μαρίκας Σοβένκο

Η Μαρίκα Σοβένκο είναι το μοναδικό παιδί που γεννήθηκε το 1999 και μεγάλωσε μέσα στην απαγορευμένη ζώνη, έχοντας φτάσει πλέον αισίως στην ηλικία των 20 ετών.

Οι γονείς της, Λίντια και Μικχαίλ ζούσαν στην περιοχή όταν έγινε το ατύχημα, με τον πατέρα της μάλιστα να είναι μεταξύ των ανδρών της πυροσβεστικής που κλήθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο για να σβήσουν την φωτιά. Το ζευγάρι έμεινε εκεί παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και 13 χρόνια αργότερα απέκτησε ένα παιδί.

Η Λυδία δεν είχε αντιληφθεί πως ήταν έγκυος το 1999, όταν την έπιασαν οι πόνοι του τοκετού. Γέννησε μόνη, με τον σύζυγό της να κόβει το ομφάλιο λώρο της κόρης τους. Μόλις μαθεύτηκε η γέννα, αντιμετωπίστηκαν σαν εγκληματίες οι δύο γονείς, καθώς θεωρούνταν άκρως επικίνδυνο να είναι έγκυος γυναίκα στην περιοχή.

Το μικρό κορίτσι γεννήθηκε, όπως λένε οι γονείς της, υγιέστατο και παρά την κοινωνική κατακραυγή συνέχισε να μεγαλώνει μέσα στην απαγορευμένη ζώνη, πίνοντας γάλα από αγελάδα που έβοσκε στο χορτάρι που ποτίστηκε με ραδιενέργεια και κολυμπώντας στα νερά στα οποία οι μετρητές ραδιενέργειας Γκάιγκερ χτυπούσαν κόκκινο.

Η είδηση της γέννησής της πριν από 20 χρόνια είχε προκάλεσε σάλο στην Ουκρανία, με τις Αρχές της χώρας να επιχειρούν αρχικά να κρύψουν το γεγονός πως υπήρχαν άνθρωποι δέκα και πλέον χρόνια μετά το φρικτό πυρηνικό ατύχημα που έμεναν εντός της απαγορευμένης ζώνης, παρά τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας.

«Αν ο κόσμος πιστεύει πως το κορίτσι μου είναι μεταλλαγμένο ή ότι έχει δύο κεφάλια, κάνει λάθος»

«Αν ο κόσμος πιστεύει πως το κορίτσι μου είναι μεταλλαγμένο ή ότι έχει δύο κεφάλια, κάνει λάθος», έλεγε, όταν η Μαρίκα ήταν ακόμη πέντε ετών, η μητέρα της. «Είναι ένα αξιολάτρευτο παιδί, καθ’ όλα υγιέστατο, από όσο μπορούμε να διακρίνουμε».

Το παράπονο της μικρής Μαρίκα

Το μόνο παράπονο της Μαρίκα ήταν πως δεν είχε κανέναν να περάσει τον ελεύθερο χρόνο της στην απαγορευμένη ζώνη. «Θα ευχόμουν να υπήρχε έστω ένα ακόμη παιδί εδώ. Θα του έδειχνα το σπίτι μου, το χωριό – θα περνούσαμε ωραία μαζί», έλεγε παλιότερα.

Η ζωή της 20χρονης Μαρίκα

Σήμερα, η Μαρίκα είναι μια 20χρονη φοιτήτρια που φυσικά ζει εκτός του Τσέρνομπιλ.

Η Sunday Express εντόπισε την πρόσφατα την 19χρονη Μαρίικα ως φοιτήτρια στο Κίεβο- μία υγιέστατη, όμορφη κοπέλα η οποία δήλωσε ότι σπουδάζει και εργάζεται παράλληλα σε ένα μοδάτο μπαράκι. «Είμαι καλά. Εργάζομαι, έχω την υγεία μου, επιβιώνω και αυτό είναι όλο» είπε η Μαρίικα στην εφημερίδα.Παίρνει κατά διαστήματα ειδική άδεια από το ουκρανικό κράτος προκειμένου να επισκεφτεί τη μητέρα της που εξακολουθεί να μένει μέσα στην απαγορευμένη ζώνη. Επιθυμία της είναι να ασχοληθεί με τον χώρο της υγείας, ενώ για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της εργάζεται σε μπαρ. Δεν μιλάει πολύ για το παρελθόν της. Το μόνο που αρκείται να δηλώσει στους δημοσιογράφους που την αναζητούν συνεχώς είναι πως είναι καλά, δουλεύει και προσφέρει όσα χρειάζεται στον εαυτό της.

Η 66χρονη μητέρα της επιβεβαίωσε ότι η κόρη της είναι υγιής και ότι είναι  «υπερήφανη» για την θέληση της Μαρίικα να ξεκινήσει μία νέα ζωή.  Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι επιστήμονες λένε ότι ο γηραιότερος πληθυσμός που παρέμεινε παρανόμως στο Τσερνόμπιλ μετά την έκρηξη – όπως η Λύντια που τότε ήταν 40 ετών –  δεν φαίνεται να υπέστη βλάβες από την ραδιενέργεια.