Αρχική InfoMommy Υγεία Η Sanofi για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τα λοιμώδη νοσήματα

Η Sanofi για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τα λοιμώδη νοσήματα

Virus 

Sanofi και ο Fraunhofer-Gesellschaft, ο κορυφαίος οργανισμός εφαρμοσμένης έρευνας στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός κέντρου αριστείας (center of excellence) για την επιτάχυνση της ανακάλυψης και ανάπτυξης νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων, της δεύτερης κυριότερης αιτίας θνησιμότητας παγκοσμίως, που προκάλεσαν τον θάνατο 10 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2011.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Sanofi και το ινστιτούτο Fraunhofer IME (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Εφαρμοσμένης Οικολογίας) θα συνεργαστούν για τον εντοπισμό και τη βελτιστοποίηση καινοτόμων χημικών ή βιολογικών ενώσεων φυσικής προέλευσης, κυρίως στο πεδίο των λοιμωδών νοσημάτων. Η πενικιλίνη, για παράδειγμα, είναι μόλις ένα ανάμεσα σε πολλά αντιβιοτικά φυσικής προέλευσης. Η προσέγγιση αυτή μπορεί επίσης να επεκταθεί και σε άλλες ενδείξεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άλγος και οι σπάνιες νόσοι, καθώς ουσίες που προέρχονται από προϊόντα φυσικής προέλευσης έχει αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και πρόληψη ασθενειών. Η Sanofi θα μοιραστεί με το Fraunhofer τη συλλογή στελεχών της, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, που περιλαμβάνει πάνω από εκατό χιλιάδες διαφορετικούς μικροοργανισμούς, και επιπρόσθετα θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στην έρευνα για αντιλοιμώδη φάρμακα.

"Υπάρχει μεγάλη ιατρική ανάγκη για την καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων παγκοσμίως. Είναι ζωτικής σημασίας λόγω της αύξησης της αντοχής στα αντιβιοτικά σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στο νοσοκομειακό περιβάλλον, με ολοένα και πιο σοβαρές, συχνά απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, ένα πεδίο όπου έχει συντελεστεί μικρή πρόοδος τα τελευταία χρόνια", δήλωσε ο Δρ. Elias Zerhouni, Πρόεδρος, Global R&D της Sanofi. "Αυτή η συνεργασία με το Fraunhofer είναι μοναδική, καθώς εσωτερικοί και εξωτερικοί επιστήμονες θα εργάζονται μαζί ως ομάδα σε κοινά έργα, σε κοινά εργαστήρια για την απόκτηση νέων γνώσεων με στόχο να προσφέρουν νέα φάρμακα σε ασθενείς που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα."

CellularVirus

"Αυτό το πρώτο Fraunhofer Κέντρο Αριστείας Προϊόντων Φυσικής Προέλευσης (Fraunhofer Natural Product Center of Excellence) δεν αποτελεί μόνο ένα έργο ωφέλιμο και για τους δύο εταίρους, αλλά προχωρά πολύ πιο πέρα από την ανακάλυψη φαρμάκων, διότι η πρόσβαση στη συλλογή προϊόντων φυσικής προέλευσης της Sanofi θα δημιουργήσει αξία και για άλλες βιομηχανίες με σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες", δήλωσε ο καθηγητής Δρ. Rainer Fischer, Senior Executive Director του Ινστιτούτου Fraunhofer IME.

Η κοινή ομάδα των επιστημόνων θα καθοδηγείται από τον καθηγητή Δρ. Peter Hammann, R&D της Sanofi, επικεφαλής του τμήματος External Innovation of the Infectious Diseases Unit (τμήμα Εξωτερικής Καινοτομίας της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων), σε στενή συνεργασία με τον καθηγητή Δρ. Andreas Vilcinskas, Division Director του ινστιτούτου Fraunhofer IME στο Γκίσεν (Giessen), και θα συνεργαστεί για την ανάλυση της γενετικής ιδιοσυστασίας των στελεχών, την καλλιέργειά τους υπό διαφορετικές συνθήκες, τη διέγερσή τους για την παραγωγή δραστικών ουσιών και τη διερεύνηση των επιπτώσεών τους. Αποτελεί ελπίδα ότι μέσω αυτής της συνεργασίας θα αποκτηθεί εκτεταμένη κατανόηση με στόχο την εξεύρεση νέων αντιβιοτικών για τη θεραπεία σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων.

Σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα
Τα λοιμώδη νοσήματα είναι μεταδοτικές ασθένειες, που προκαλούνται από μικροοργανισμούς (μικρόβια) όπως ιοί, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα. Αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της ετήσιας θνησιμότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αναστολή της αύξησης και της εξάπλωσης της αντιμικροβιακής αντοχής, τα βακτήρια συνεχίζουν να γίνονται όλο και λιγότερο ευαίσθητα σε αντιμικροβιακά φάρμακα, ενώ τα ποσοστά ανακάλυψης νέων αντιβιοτικών μειώνονται. Κατά συνέπεια, βακτήρια ανθεκτικά σε πολλαπλά φάρμακα καθίστανται σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Έχουν ήδη προκύψει σοβαρά ζητήματα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των 17 εκατομμυρίων σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων που κάθε χρόνο αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο στις βιομηχανοποιημένες χώρες και των 9 εκατομμυρίων ατόμων που κάθε χρόνο προσβάλλονται από φυματίωση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Sanofi είναι σημαντικός προμηθευτής αντιλοιμωδών φαρμάκων και διαθέτει ισχυρή δέσμευση στον τομέα R&D για την εξεύρεση καινοτόμων τρόπων για τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε καινοτόμα προϊόντα φυσικής προέλευσης, που αποτελούν την πηγή πάνω από το 80% του συνόλου των αντιβιοτικών σε κυκλοφορία. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Sanofi έχει ανακαλύψει τις φυσικής προέλευσης ουσίες ριφαμπικίνη, για τη θεραπεία της φυματίωσης, τεϊκοπλανίνη, που χρησιμοποιείται για σοβαρές λοιμώξεις στα νοσοκομεία, τελιθρομυκίνη, ένα μακρολιδικό παράγωγο, οι οποίες εξακολουθούν έως σήμερα να είναι σημαντικά μέλη του αντιβιοτικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Σχετικά με τον Fraunhofer-Gesellschaft
Ο Fraunhofer-Gesellschaft είναι ο κορυφαίος οργανισμός εφαρμοσμένης έρευνας στην Ευρώπη. Οι ερευνητικές δραστηριότητές του διεξάγονται από 66 Fraunhofer ινστιτούτα και ανεξάρτητες ερευνητικές μονάδες σε περισσότερες από 40 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη τη Γερμανία. Ο Fraunhofer-Gesellschaft απασχολεί 22.000 υπαλλήλους, λειτουργεί με ετήσιο προϋπολογισμό έρευνας που ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ, τα δύο τρίτα των οποίων προέρχονται από συμβάσεις έρευνας για βιομηχανίες και ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το κράτος. Λειτουργούν παραρτήματα στις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική και την Ασία για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας.

Σχετικά με τη Sanofi
Η Sanofi κατέχει ηγετική θέση στον Τομέα της Υγείας παγκοσμίως, με πολυδιάστατη δραστηριότητα, ανακαλύπτοντας, αναπτύσσοντας και παρέχοντας θεραπευτικές λύσεις εστιασμένες στις ανάγκες των ασθενών. Η Sanofi διαθέτει ισχυρή παρουσία στον Tομέα της Yγείας, με 7 πλατφόρμες ανάπτυξης: ολοκληρωμένες λύσεις για τον Διαβήτη, Εμβόλια για ανθρώπινη χρήση, Καινοτόμα Φάρμακα, Καταναλωτικά Προϊόντα Υγείας, Αναδυόμενες Αγορές, Κτηνιατρικό Τομέα και τη νέα Genzyme. Η Sanofi είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Παρισιού και της Νέας Υόρκης.

Παραπομπές
World Health Organization (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας). WHO Report 2011.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.