Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Η σημασία της διατροφής στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου

Η σημασία της διατροφής στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου

pretty-young-woman-eating-an-apple

Η διατροφή αποτελεί θεμέλιο λίθο για την υγεία του ανθρώπου και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη κι αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Μέσα από την εκστρατεία toy ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών θέλει να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις και κατευθύνσεις σε ότι αφορά τη σωστή επιλογή τροφών σε κάθε στάδιο αντιμετώπισης της ασθένειας, από την πρόληψη έως τη θεραπεία και την αποθεραπεία.

Σήμερα, σε διεθνές επίπεδο τα αποτελέσματα μιας πλειάδας ερευνών χαρακτηρίζουν τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες ως ουσιαστικούς παράγοντες στην αντικαρκινική προστασία του οργανισμού. Ο στρατηγικός στόχος της καμπάνιας «τροφός» είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών και η κατανόηση τους από το πλατύ κοινό, έτσι ώστε η έγκαιρη και έγκυρη αυτή πληροφόρηση να αποτελέσει τον αποτελεσματικό οδηγό μιας σωστής και υγιεινής διατροφής.

Η εκστρατεία "τροφός" περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές δράσεις, οι οποίες θα προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των ογκολογικών κλινικών, σε φαρμακεία, μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων κι εκδηλώσεων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ. Ειδικότερα, από 1η Οκτωβρίου λειτουργεί ο διαδικτυακός τόπος http://www.trophos.gr/, ο οποίος παρέχει, ανάμεσα σε άλλα, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες τροφών, άρθρα, τροφο-λεξικό, καθώς επίσης και forum όπου οι χρήστες μπορούν να ρωτήσουν έμπειρους διαιτολόγους-διατροφολόγους του δικτύου της medNutrition για θέματα που αφορούν την αντικαρκινική διατροφή.

Η εκστρατεία υλοποιείται με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Agrino, Genesis Pharma, Βερόπουλος, ΕΨΑ, Nestlι, Novartis Oncology, Μέλισσα Κίκιζας κι υποστηρίζεται από το δίκτυο διατροφολόγων- διαιτολόγων medNutrition και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ζωή Γραμματόγλου, «με την εκστρατεία αυτή οι ασθενείς με καρκίνο θα βρίσκουν απαντήσεις εύκολα και σωστά σε όλες τις απορίες γύρω από τη διατροφή. Να μη ξεχνάμε ότι από το Νοσοκομείο δεν μας λέγανε ούτε καν ότι πρέπει να προσέχουμε το αλάτι στην περίοδο των χημειοθεραπειών. Η πρόληψη και η διατροφή είναι η ασπίδα προστασίας για να μη νοσήσουμε από καρκίνο».

Ο ογκολόγος-παθολόγος κ. Ι. Γκιουλμπασάνης, MD, PhD, Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος, Γενική Κλινική Λάρισας, τόνισε: «ως Παθολόγος - Ογκολόγος αντιμετωπίζω καθημερινά ασθενείς με νεοπλάσματα, τα οποία με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες όπως για παράδειγμα, ο καρκίνος του ενδομητρίου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι καρκίνοι κεφαλής - τραχήλου, οισοφάγου, μαστού και ήπατος με την κατανάλωση αλκοόλ και ο καρκίνος του παχέος εντέρου με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε, επομένως, να είναι σύμμαχος στην πρόληψη της καρκινογένεσης. Η εκστρατεία «τροφός» έχει ως σκοπό την ανάδειξη της σημασίας των παραπάνω συσχετίσεων κι είναι σημαντικό που υλοποιείται στη χώρα μας».

Η διαιτολόγος- διατροφολόγος του δικτύου medNutrition, Κα Δ. Γιαννακούλια σημείωσε ότι «σε μια εποχή στην οποία τα κρούσματα καρκίνου μαστίζουν τον ανθρώπινο πληθυσμό και η επάρατη αυτή νόσος τείνει να μετατραπεί σε παγκόσμια επιδημία, πολλά ερωτηματικά γεννιούνται στην προσπάθεια τόσο αποφυγής, όσο και ίασης της συγκεκριμένης ασθένειας. Κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, το στρες, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η διατροφή, σχετίζονται με γονιδιακές βλάβες, που συνδυαστικά με άλλους παράγοντες ή μη, μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου. Μια διατροφή βασισμένη στη Μεσογειακή, πλούσια σε φρούτα, πολύχρωμα λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεσης προϊόντα, και λιγότερο σε κόκκινο κρέας και κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αλλά και να αποτελέσει μια επιπλέον χείρα βοηθείας στις ήδη υπάρχουσες αντικαρκινικές θεραπείες».

Συγκινητική ήταν και η παρέμβαση του κου Τάκη Φύσσα, Τεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου: «Θέλω να σας συγχαρώ για τη δράση σας και για να σας μεταφέρω ότι στην ΕΠΟ και ειδικότερα στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου νιώθουμε ότι έχουμε ένα προνόμιο υποστηρίζοντας το έργο που επιτελεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών. Εγώ και όλη η Εθνική Ομάδα στο πλευρό σας. Γνωρίζοντας ότι οι αντιξοότητες στη ζωή είναι αυτές που δημιουργούν ανθρώπους. Κι εσείς είστε ανάμεσα σ' αυτά τα δημιουργήματα».
Τέλος, η Ελένη Μπελισσιώτη, Marketing Manager της Agrino, που είναι ο μεγάλος χορηγός της εκστρατείας, δήλωσε ότι "επιλέξαμε να συμμετάσχουμε και να στηρίξουμε δυναμικά αυτή την ενέργεια, καθώς η ασθένεια του καρκίνου επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας. Εφ' όσον η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, το γεγονός αυτό αποκτά τεράστια σημασία αν επικοινωνηθεί και αξιοποιηθεί με το σωστό τρόπο. Εμείς, ως Agrino, στηρίζουμε την καμπάνια «τροφός» τόσο με τα προϊόντα μας, που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, όσο και με τη συμμετοχή μας σε τέτοιες ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το κοινωνικό σύνολο, ως αρωγοί".


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.