Η σημασία της επιλογής ενός καλού σχολείου για το παιδί σου έγινε πλέον πιο προφανής από ποτέ

Τα πάνω-κάτω έφερε στη ζωής μας η υγειονομική κρίση των τελευταίων εβδομάδων, όμως, μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε το τοπίο και σε πολλά ζητήματα. Η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι οπωσδήποτε ένα από αυτά, αφού από την πρώτη κιόλας ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία, το τι θα γίνει με τα μαθήματα και την επαφή των παιδιών με την εκπαιδευτική διαδικασία αποτέλεσε ένα από τα πλέον φλέγοντα ερωτήματα.

Οι πλατφόρμες εκπαίδευσης πήραν φωτιά –όχι, όμως, πάντα με επιτυχία, αφού συστήματα υπερ-φορτώθηκαν προκαλώντας τρομερές καθυστερήσεις και εκνευρισμό, με αποτέλεσμα να περάσουν πολλές μέρες μέχρι να καταφέρουν κάθιδροι οι εκπαιδευτικοί να τροφοδοτήσουν τα παιδιά με κάποια επαναληπτικά μαθήματα. Οι περισσότεροι γονείς τα ζήσατε και σίγουρα δυσανασχετήσατε, αμέτρητες φορές.

Στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, η πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα eLearning λειτούργησε άψογα από την πρώτη στιγμή. Όλοι οι μαθητές, ήδη από το Νηπιαγωγείο, από την πρώτη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία, συνέχισαν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, σύγχρονα και σε περιβάλλον ψηφιακής τάξης, αλλά και πολύ πιο διασκεδαστικά! Συνεπώς το σχολείο δεν έκλεισε ούτε για μια μέρα και οι γονείς δεν χρειάστηκε στιγμή να ανησυχήσουν για τυχόν ύλη που χάνεται.

Μέσα από το ειδικό πρόγραμμα eLearning, το οποίο έχει καταρτιστεί με στόχο να προάγει την εξ αποστάσεως μάθηση σε όλες τις βαθμίδες, οι μαθητές μαθαίνουν και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, ακόμα και μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία. Επιπλέον, έχουν εξατομικευμένη προσωπική επικοινωνία και ανατροφοδότηση με τους εκπαιδευτικούς τους, εμπεδώνουν αλλά και προχωρούν στην ύλη τους κάνοντας εργασίες και λύνοντας ασκήσεις και συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους. Οι δε γονείς των μαθητών επικοινωνούν όλο αυτό το διάστημα ηλεκτρονικά με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών τους.

Η σχολική πορεία των παιδιών πρέπει να ξεκινά με σταθερά βήματα

Η ευθύνη απέναντι στους μαθητές και τους γονείς, η πολύ σοβαρή δουλειά που πάντα γίνεται και η ετοιμότητα που υπήρξε στην πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε είναι ένας μόνο λόγος για να επιλέξει ένας γονιός τα Εκπαιδευτήρια Δούκα ως το σχολείο στο οποίο θα εμπιστευτεί το παιδί του.

Μια ολόκληρη παράδοση, ένα ολόκληρο σύστημα γνώσης και αξιών, πραγματώνεται από τα πρώτα κιόλας χρόνια των μαθητών στο σχολείο –από τα πρώτα βήματα στο Προνήπιο και το Νηπιαγωγείο. Εκεί τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την κοινωνική ζωή και τον κόσμο της μάθησης σε ένα ασφαλές, ευχάριστο και οικογενειακό περιβάλλον. Μαθαίνουν και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, ενώ μέσα από ένα άρτιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προετοιμάζονται κατάλληλα για τις επόμενες σχολικές τάξεις.

Μάθηση μέσα από το παιχνίδι και την χαρά

Σε ένα υπέροχο, καραπράσινο περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά ανυπομονούν να βρεθούν καθημερινά, οι μαθητές του νηπιαγωγείου νιώθουν ασφάλεια, αγάπη και χαρά: Συναισθήματα που τα ωθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μάθηση. Η δε σημασία που δίνεται στην ατομικότητα του κάθε μαθητή ενισχύει ακόμα περισσότερο την απορρόφηση της γνώσης.

Στο βασικό πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, δίνεται έμφαση στη διαθεματικότητα, δηλαδή στην ολιστική και διεπιστηµονική προσέγγιση της γνώσης, µέσα από ποικίλα projects που σχεδιάζονται από τις έμπειρες νηπιαγωγούς. Συγκεκριμένα, βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

Η βιωματική μάθηση, δηλαδή το να μαθαίνει το παιδί πώς να μαθαίνει, αναπτύσσοντας παράλληλα και την κριτική του σκέψη.

Το παιχνίδι, την πηγή της μάθησης για τις μικρές ηλικίες, μέσα από το οποίο το παιδί εκφράζεται, δηµιουργεί και κοινωνικοποιείται.

Δραστηριότητες που καλλιεργούν την προφορική και γραπτή επικοινωνία και έκφραση.

Εξοικείωση με τα μαθηματικά μέσα από βιωματικές καταστάσεις, δοκιμή και έλεγχο.

Δράσεις συνεργασίας μεταξύ µαθητών Νηπιαγωγείου και Α’ ∆ηµοτικού, µε στόχο να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση των πρώτων στο «μεγάλο σχολείο».

Καθημερινή διδασκαλία Αγγλικών μέσα από «δίγλωσσο» πρόγραµµα.

Στάση Ζωής: Ένα πρωτοποριακό πρόγραµµα που «τρέχει» σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου, στο πλαίσιο του οποίου τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στις αξίες της κοινωνίας, στην οικολογική συνείδηση και τον Πολιτισμό.

Πειράματα και παρατηρήσεις, με ποικίλα υλικά, που μετατρέπουν τα παιδιά σε μικρούς επιστήμονες.

Έμφαση στην τέχνη και την ελεύθερη, δημιουργική έκφραση.

Θεατρικό παιχνίδι, μουσική και μουσικοκινητική αγωγή που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την φαντασία τους και να αποκτήσουν αίσθηση των κινήσεών τους.

Φυσική αγωγή για ενίσχυση και των κινητικών δεξιοτήτων, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά αξιολογούνται από ειδική επιστημονική ομάδα για τυχόν κινητικές δυσκολίες, ενώ ενημερώνονται και για ζητήματα υγείας και καλής διατροφής.

Εξοικείωση με τις βασικές αρχές προγραμματισμού και ρομποτικής με κάθε διαθέσιμο νέο τεχνολογικό μέσο.

Ολιστική προσέγγιση που αγκαλιάζει όλη την οικογένεια

Δεν είναι, όμως, μόνο το αμιγώς εκπαιδευτικό κομμάτι που κάνει τα Εκπαιδευτήρια Δούκα να ξεχωρίζουν. Μια σειρά από άλλες δράσεις, προγράμματα και εκδηλώσεις κάνουν τον χώρο του σχολείου να βιώνεται σαν δεύτερο σπίτι από το παιδί, αλλά και τους γονείς του: Κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς δημιουργούνται όμιλοι για να συμμετέχουν τα παιδιά ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους (μαγειρικής, θεάτρου, STREAM), γιορτές και εκδηλώσεις που ενισχύουν την έκφραση και την αλληλεπίδραση, υπάρχει πάντα διαθέσιμη δανειστική βιβλιοθήκη σε όλες τις τάξεις που εξοικειώνει τα παιδιά με τη φιλαναγνωσία, καθώς και ένας λαχανόκηπος για να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν τη φύση. Ειδικά στο Νηπιαγωγείο πραγματοποιείται η δράση «Η ΜΟΝΑ∆ΙΚΗ ΜΟΥ ΗΜΕΡΑ», δηλαδή μία ημέρα αφιερωμένη σε κάθε παιδί ξεχωριστά, κατά την οποία παρουσιάζει στους συμμαθητές του τον… εαυτό του!

Τέλος, προκειμένου να καλυφθούν και οι συνολικές ανάγκες της οικογένειας, μετά τη λήξη του βασικού προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά να συμμετέχουν σε απογευματινά προγράμματα με Αγγλικά, γυμναστική ή καλλιτεχνικά προγράμματα, στο πλαίσιο των οποίων τους προσφέρεται, βέβαια, και μεσημεριανό φαγητό που παρασκευάζεται καθημερινά στο σχολείο, με αγνά υλικά.

Στο πλευρό των γονιών και εξειδικευµένη παιδοψυχολόγος – λογοθεραπεύτρια, διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή για συµβουλές και υποστήριξη, ενώ αν χρειαστεί διενεργεί ειδικούς τύπους αξιολόγησης µε σκοπό την προετοιµασία του κάθε παιδιού για το ∆ηµοτικό.