Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Η σημασία της ψυχολογικής ωρίμανσης του εφήβου

Η σημασία της ψυχολογικής ωρίμανσης του εφήβου

psychologist-claremont-teen-counselor-adolescent-therapistΑν ρωτήσουμε έναν έφηβο γιατί θέλει να μεγαλώσει, το πιο πιθανό είναι να απαντήσει "για να είμαι ελεύθερος να κάνω αυτό που θέλω". Όμως η ελευθερία του ενήλικα είναι μια ψευδαίσθηση της παιδικής ψυχολογίας, γιατί οι ενήλικοι έχουν κι αυτοί τους δικούς τους περιορισμούς, με τη μόνη διαφορά ότι οι ενήλικοι διαλέγουν ως ένα βαθμό την ελευθερία τους ή τα δεσμά τους, ενώ τα παιδιά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και την ελευθερία τους την καθορίζουν οι μεγάλοι.

Όση μόρφωση και να δώσουμε στα παιδιά μας, όσα πτυχία και αν τους εξασφαλίσουμε, δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την ωριμότητά τους. Εκείνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι να τα βοηθήσουμε να γίνουν ψυχολογικά και κοινωνικά ώριμα. Μπορεί το παιδί να είναι έξυπνο, πολύ σοφό αλλά ανώριμο ως άτομο, ως επιστήμονας, ως άντρας, ως γυναίκα, ως γονέας.

Αιτίες ανωριμότητας των παιδιών

· Η υπερπροστατευτική και αγχώδης μητέρα δημιουργεί το μεγαλύτερο ποσοστό ανώριμων παιδιών.

· Οι σημερινοί πατέρες που είτε είναι πολύ αυστηροί και τα κρατούν σε απόσταση είτε αντίθετα, δεν χαλούν χατίρι και παρέχουν πολλά υλικά αγαθά. Δημιουργούν ανώριμα παιδιά.

· Οι πολλές ευκολίες που προσφέρουμε στα παιδιά από τη μικρή ηλικία. Πολλοί γονείς ταυτίζουν το γονεϊκό καθήκον με τις υλικές συνθήκες ζωής. Έτσι προσφέρονται όλα έτοιμα στο παιδί και αυτό στην υπερβολή του εμποδίζει το παιδί να μεγαλώσει. Είναι αρνητικό στοιχείο για την ωριμότητα των παιδιών που κάποτε θα κληθούν να παλέψουν μόνα τους στη ζωή και να λύσουν μόνα τους τα προβλήματα επιβίωσής τους.

Παναγιώτα Κυπραίου

Ψυχοθεραπεύτρια - Συντονίστρια Σχολών Γονέων

http://www.psychotherapeia.net.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.