Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο βρογχικό άσθμα – Ας γνωρίσουμε την σύγχρονη επιδημία που πλήττει όλες τις ηλικίες

1430722734456Το 1998, από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, καθιερώθηκε η 5η Μαϊου ως η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για αυτή την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος.

Ορισμός: Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών στην οποία συμμετέχουν πολλά κύτταρα και κυτταρικά στοιχεία. Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών, η οποία οδηγεί σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοιας, συσφικτικού θωρακικού άλγους και βήχα, ιδιαίτερα τη νύκτα ή νωρίς το πρωί. Τα επεισόδια αυτά συνήθως σχετίζονται με εκτεταμένη, αλλά μεταβαλλόμενη απόφραξη των αεραγωγών, η οποία είναι συχνά αναστρέψιμη είτε αυτόματα είτε μετά από θεραπεία.

Το άσθμα είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις και υπολογίζεται ότι νοσούν περίπου 300 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Ο επιπολασμός του αυξάνεται, ειδικότερα μεταξύ των παιδιών.

Πόσο συχνό είναι το άσθμα στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα του 2011 της ομάδας άσθματος της Ελληνικής |Πνευμονολογικής Εταιρίας, 8,6% του γενικού πληθυσμού στη Ελλάδα έχει άσθμα. Η συχνότητα του άσθματος αυξάνεται με την ηλικία.

Παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση του άσθματος
Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του άσθματος διακρίνονται σε:
• Αυτούς που προκαλούν την ανάπτυξη της νόσου, κυρίως γενετικοί παράγοντες ( παχυσαρκία, φύλο, γονίδια που προδιαθέτουν σε ατοπία και σε υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών)
• Αυτούς που πυροδοτούν τα συμπτώματά του, κυρίως περιβαλλοντικοί παράγοντες (αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τρίχωμα ζώων, κατσαρίδες, μύκητες και γύρη, λοιμώξεις του αναπνευστικού κυρίως ιογενείς, επαγγελματική και περιβαλλοντική έκθεση, κάπνισμα, δίαιτα κ.α.)
• Αυτούς που ευθύνονται και για τα δύο.

asthma1

Διάγνωση Άσθματος
• Ιστορικό
Η διάγνωση του άσθματος βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς, η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δύσπνοιας, συριγμού, βήχα και αισθήματος σύσφιξης στο στήθος. Σημαντικά βοηθήματα στη διάγνωση αποτελούν η επεισοδιακή εμφάνιση των συμπτωμάτων μετά από έκθεση σε αλλεργιογόνα, καθώς και τοοικογενειακό ιστορικό άσθματος και άλλων αλλεργικών εκδηλώσεων. Τα συμπτώματα παρουσιάζονται συχνά και μετά από εισπνοή μη ειδικών ερεθισμάτων, όπως είναι: καπνός, ατμοί, έντονες οσμές ή άσκηση.

Φυσική εξέταση του ασθενούς
Το πλέον συχνό εύρημα είναι ο συριγμός κατά την ακρόαση, που χαρακτηρίζει τη στένωση των αεραγωγών, τον περιορισμό δηλαδή της ροής του αέρα στους πνεύμονες. Πολλές φορές όμως η φυσική εξέταση του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να είναι φυσιολογική.

• Έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας για τη διάγνωση και παρακολούθηση του άσθματος
Κύριο χαρακτηριστικό του άσθματος είναι ο ποικίλου βαθ μού περιορισμός της ροής του αέρα κατά τη διάρκεια της εκπνοής.Η μέτρηση του περιορισμού της ροής του αέρα και η καταγραφή της αναστρεψιμότητάς του αποτελούν τα βασικά στοιχεία πουεπιβεβαιώνουν την κλινική διάγνωση του άσθματος. Η εξέταση εκλογής για την εκτίμηση λοιπόν της αναπνευστικής λειτουργίας και ιδιαίτερα του περιορισμού της ροής του αέρα και της αναστρεψιμότητας του σε άτομα ηλικίας άνω των 5 ετών είναι η Σπιρομέτρηση.

• Μη επεμβατικοί δείκτες της φλεγμονής των αεραγωγών
Ένας σύγχρονος τρόπος εκτίμησης της φλεγμονής των αεραγωγών είναι η μέτρηση των επιπέδων του εκπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου ( FeNO). Τα επίπεδα του FeNO παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στη διάγνωση όσοκαι στην παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς και της αγωγής του, ειδικά στα παιδιά όπου η σπιρομέτρηση είναι δύσκολο να γίνει σωστά. Η εξέταση αυτή γίνεται πλέον σε όλα τα σύγχρονα πνευμονολογικά ιατρεία.

Φαρμακευτική θεραπεία
Άσθματος
Η θεραπεία του άσθματος αποσκοπεί στην επίτευξη και στη διατήρηση του ελέγχου της νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι δύο κατηγοριών: α) τα φάρμακα ελέγχου (ρυθμιστικά) και β) τα ανακουφιστικά.

α) Φάρμακα ελέγχου της νόσου ή ρυθμιστικά: Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και λαμβάνονται καθημερινά για μακρύ χρονικό διάστημα με σκοπό τον κλινικό έλεγχο της νόσου. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

• τα κορτικοστεροειδή (εισπνεόμενα και συστηματικά),
• οι τροποποιητές της δράσης των λευκοτριενίων,
• οι β2 διεγέρτες μακράς δράσης σε συνδυασμό με εισπνεόμενα στεροειδή,
• η βραδείας αποδέσμευσης θεοφυλλίνη,
• οι χρωμόνες και
• το μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι της ανοσοσφαιρίνης IgE.

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή αποτελούν τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα ελέγχου του άσθματος.
β) Ανακουφιστικά φάρμακα: Έχουν σαν στόχο την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων και την καθυστέρηση ή αναστολή εξέλιξης των παροξύνσεων. Δεν λαμβάνονται συστηματικά, αλλά όταν χρειαστεί επί ανάγκης.

Σε αυτά ανήκουν:
• οι β2 διεγέρτες ταχείας δράσης,
• τα εισπνεόμενα αντιχολινεργικά και
• οι μεθυλοξανθίνες.

Αυξημένη ή καθημερινή χρήση της ανακουφιστικής θεραπείας υποδηλώνει πτωχό, ανεπαρκή έλεγχο του άσθματος και επιβάλλει την αναγκαιότητα επίσκεψης στον θεράποντα ιατρό, καθώς και την επανεκτίμηση της αγωγής.

asthma-760x428

«Mύθοι» για το άσθμα

Παιδί με άσθμα σημαίνει υποχρεωτικά ενήλικας με άσθμα ;

Υπολογίζεται ότι το 30-70% των παιδιών με άσθμα δεν θα χρειαστούν αγωγή σαν ενήλικες, ενώ οι ενήλικες με άσθμα συνήθως έχουν επίμονη ασθένεια. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις η επιμονή του άσθματος στην εφηβεία σχετίζεται με το γυναικείο φύλο, το κάπνισμα, την ατοπία και την έναρξη του συριγμού σε πρώιμη ηλικία.

Το εμβόλιο για την γρίπη προκαλεί παρόξυνση του άσθματος;

Οι αναπνευστικοί ιοί προκαλούν παρόξυνση του άσθματος. Για το λόγο αυτό οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης εκτός αν υπάρχει κάποια αντένδειξη. Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ασφαλές για τους ασθματικούς ασθενείς και δεν προκαλεί παρόξυνση του άσθματός τους.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην παρόξυνση του άσθματος;

Τα αντιβιοτικά δεν ενδείκνυνται σαν θεραπεία ρουτίνας στην παρόξυνση του άσθματος, εκτός αν συνυπάρχει βακτηριακή λοίμωξη (π.χ. πυρετός με πυώδη απόχρεμψη, πνευμονία ή βακτηριακή παραρρινοκολπίτιδα).

Μιχαήλ Ν. Βολονάκης MD, MSc
Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος  

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα βοηθήσουμε το ασθματικό παιδί – Είναι ασφαλή τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή – Αιτίες κι αντιμετώπιση παιδικού άσθματος –

Μπορεί το παιδί με άσθμα να γυμναστεί;

Το παιδί μου υποφέρει από άσθμα. Μήπως να του δώσω ομοιοπαθητικά;