Αρχική InfoBaby Τοκετός Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο τερματισμό του μαιευτικού συριγγίου

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο τερματισμό του μαιευτικού συριγγίου

Fistula patient happyΗ Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα μαιευτικά συρίγγια είναι τραυματισμοί στον κόλπο και προκαλούνται κυρίως από παρατεταμένο ή δύσκολο τοκετό. Προκαλούν ακράτεια και οι γυναίκες συχνά δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις εξουθενωτικές σωματικές επιπτώσεις, αλλά επίσης τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη ντροπή που νιώθουν. Είναι ένας αποτρέψιμος και ιάσιμος τραυματισμός που αφορά την τεκνοποίηση - είναι το αποτέλεσμα της παρατεταμένης και εμποδιζόμενης γέννας. Αφήνει γυναίκες με ακράτεια, ντροπή με αποτέλεσμα να απομονώνονται από τις κοινότητές τους.

Είναι μία εξουθενωτική κατάσταση που έχει απομείνει - και συνεχίζει να αφήνει- εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες να υποφέρουν μέσα στη μοναξιά και και τη ντροπή. Το μαιευτικό συρίγγιο είναι ίσως ένα από τα πιο αποτελεσματικά παραδείγματα άνισης πρόσβασης στη φροντίδα της μητέρας, της υγείας και, μέχρι πρόσφατα, ένα από τα πιο κρυφά φαινόμενα.

Μέχρι 65% των γυναικών που πάσχουν από το μαιευτικό συρίγγιο, το αναπτύσσουν στην εφηβική ηλικία και τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους, σωματικά και κοινωνικά.

Το μαιευτικό συρίγγιο που είναι πολύ σπάνιο στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι το αποτέλεσμα ενός δύσκολου και κοπιώδους τοκετού που διαρκεί πολύ. Δημιουργείται συρίγγιο μεταξύ των γεννητικών οργάνων και της ουροδόχου κύστης ή με το έντερο. Συχνά συνυπάρχουν και νευρολογικά προβλήματα. Συνήθως το μαιευτικό συρίγγιο συμβαίνει στις έφηβες που τεκνοποιούν και το ποσοστό θανάτου των παιδιών κατά τη γέννηση είναι πολύ μεγάλο.

130522110704-africa-fistula-horizontal-large-gallery

Οι έφηβες που εγκυμονούν και υποβάλλονται σε έκτρωση κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες κινδυνεύουν περισσότερο από ότι οι ενήλικες γυναίκες από επιπλοκές. Οι εκτρώσεις που διενεργούνται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες ανέρχονται στο 14% του συνόλου όλων των εκτρώσεων που διενεργούνται κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως 2,5 εκατομμύρια έφηβες υποβάλλονται σε μη ασφαλή έκτρωση.

Ωστόσο, τα περισσότερα συρίγγια μπορούν να θεραπευτούν και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση συνήθως καταφέρνουν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους ζωή και να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο.

Γενικά αποδεκτές εκτιμήσεις δείχνουν ότι 2-3.500.000 γυναίκες ζουν με το μαιευτικό συρίγγιο στον αναπτυσσόμενο κόσμο και μεταξύ 50.000 και 100.000 νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου (International Day to End Obstetric Fistula) το 2012, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας του για την εξάλειψη της αρρώστιας αυτής, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα περισσότερα συρίγγια μπορούν να θεραπευτούν και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση συνήθως καταφέρνουν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους ζωή και να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν στην Υποσαχάρεια Αφρική, την Ασία, τις αραβικές χώρες, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική πάσχουν από μαιευτικά συρίγγια, ενώ και κάθε χρόνο καταγράφονται 50.000 έως 100.000 νέα περιστατικά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.