- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η σκηνοθέτις της πολυαγαπημένης παράστασης «Το Αστερόπαιδο» Άννα Παπαμάρκου μιλά στο Infokids

Είναι λίγες οι παιδικές παραστάσεις που χωρίς να έχουν δαπανήσει πολύ υψηλό budget στη διαφήμιση και χωρίς να πραγματοποιούνται σε κάποια πολύ μεγάλη σκηνή, καταφέρνουν να γίνουν τόσο δημοφιλείς, πολυσυζητημένες και περιζήτητες. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το «Αστερόπαιδο», η παράσταση της Άννας Παπαμάρκου, η οποία έγινε αμέσως αγαπητή από το θεατρόφιλο κοινό, αποδεικνύοντας πως… κάτι γίνεται πολύ καλά κάθε Σάββατο μεσημέρι στο θέατρο AlteraPars.

Η κ. Παπαμάρκου που έχει αναλάβει την διασκευή του πρωτότυπου κειμένου του Όσκαρ Ουάιλντ και τη σκηνοθεσία της παράστασης μίλησε πρόσφατα στο Infokids και εξήγησε τι κερδίζουν τα παιδιά που την παρακολουθούν:

Γιατί Όσκαρ Ουάιλντ; Πώς αποφασίσατε να «ανεβάσετε» φέτος αυτό το έργο; 

Η πρώτη ανάγνωση έγινε τον περασμένο Απρίλιο. Βρισκόμουν ήδη στη διαδικασία συγγραφής ενός νέου θεατρικού έργου για παιδιά και είχα προχωρήσει αρκετά. Κάποια στιγμή η έμπνευση σταμάτησε. Θυμάμαι τον εαυτό μου να ξεφυσάει και να σπρώχνει απεγνωσμένα το πληκτρολόγιο, λέγοντας «δεν έρχεται!  Μάλλον κάτι άλλο πρέπει να γίνει!» Κατευθύνθηκα στη βιβλιοθήκη μου, κοίταξα τα βιβλία, είδα μια συλλογή με παραμύθια του Όσκαρ Ουάιλντ, που μου είχε κάνει δώρο ένας φίλος μου και άρχισα το ξεφύλλισμα, ψάχνοντας για έμπνευση. Γνώριζα όλα του τα παραμύθια, εκτός από το Αστερόπαιδο. «Ωραίος τίτλος», σκέφτηκα κι άρχισα να το διαβάζω. Ε, αυτό ήταν. Ενθουσιάστηκα. Πήγα αμέσως μετά στους  συνεργάτες μου και τους ανακοίνωσα πως βρήκα το επόμενο μας έργο και πως δεν θα είναι αυτό που έγραφα. Υπήρξαν αντιρρήσεις καθώς το παραμύθι στην πρωτότυπη του μορφή είναι αρκετά βαρύ και στενάχωρο. «Μην ανησυχείτε» τους είπα «θα το διασκευάσω και θα ελαφρύνει. Θα έχει και χιούμορ και τρέλα και χαρά, αλλά κι όλη τη συγκίνηση και τα μηνύματα του πρωτότυπου.»

Τι μήνυμα μεταφέρει στα παιδιά η παράσταση; 

Το βασικότερο μήνυμα του παραμυθιού είναι πως η ανωτερότητα και η ομορφιά δεν έχουν να κάνουν με την καταγωγή ή την εμφάνιση, αλλά με το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά. Πως η ομορφιά βρίσκεται στις όμορφες πράξεις: στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό, στην ευγνωμοσύνη. Το Αστερόπαιδο είναι ένα παιδί με πληθώρα χαρισμάτων, που προκαλούν το θαυμασμό όλων. Μην ξέροντας πώς να διαχειριστεί αυτά τα δώρα, γίνεται δύστροπο κι εγωκεντρικό. Κάνει τον αρχηγό στα άλλα παιδιά, ενώ με τους αδύναμους είναι πολύ σκληρόκαρδο και επιθετικό. Όταν, όμως, η ζωή το βάζει κι εκείνο στη θέση της αδυναμίας, οι άλλοι του συμπεριφέρονται εξίσου σκληρόκαρδα. Αντιλαμβάνεται  πως η ζωή του επιστρέφει αυτά που έκανε. Κατανοεί την αξία της αγάπης και της προσφοράς. Αποκτάει ενσυναίσθηση κι ευαισθησία, που αγκαλιάζει όλα τα πλάσματα του Θεού. Στο τέλος καταφέρνει να αλλάξει τον κόσμο του και εσωτερικά και εξωτερικά, ώστε να γίνει πιο όμορφος για όλους.

Η παράσταση επενδύεται με ζωντανή μουσική. Πώς συμβάλει αυτό στην αφήγηση της ιστορίας;

Η μουσική είναι ζωντανή και είναι βασικό συστατικό της παράστασης αυτής. Εντάσσεται με τέτοιο τρόπο, ώστε όχι μόνο να ντύνει μελωδικά το παραμύθι, αλλά και να δημιουργεί εκείνη τη συναισθηματική φόρτιση, που ενώνει τους θεατές με το δρώμενο. Επιλέξαμε δύο παραδοσιακά όργανα, το σαντούρι και το νέυ, που παίζουν μελωδίες εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση. Ένας θεατής έγραψε για τη μουσική της παράστασης, πως «ξυπνάει αρχέγονες μνήμες που δεν έχουμε την ευκαιρία να ακούμε συχνά»

Ποιες είναι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις των μικρών θεατών που την παρακολούθησαν; 

Έχουμε την ευτυχία να αρέσει η παράσταση μας τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους μας θεατές. Ξέρετε, όταν δημιουργούμε μια παράσταση για παιδιά, πάντα έχουμε στο νου μας και τους συνοδούς τους. Είναι σημαντικό να περάσουν κι εκείνοι καλά και να απολαύσουν την παράσταση. Οι αντιδράσεις τους, λοιπόν, και τα σχόλια τους μας κάνουν να νοιώθουμε χαρά και ικανοποίηση και δεν είναι λίγα τα παιδιά που μας λένε πως θέλουν να την ξαναδούν.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι άξονες του θίασου «Λώτινος Ήλιος»;

Ο θίασος «Λώτινος Ήλιος» ανεβάζει παραστάσεις κάθε χρόνο από το 2002. Τα παιδιά αποτελούν τη βασική μας αναφορά. Μας αρέσει να δημιουργούμε για το πιο όμορφο κι ελπιδοφόρο σώμα της κοινωνίας μας. Φροντίζουμε ώστε όλες μας οι παραστάσεις να συνδυάζουν τη διασκέδαση με την ψυχαγωγία. Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία λέει: «Είναι ανάγκη οι νέοι να δέχονται παραστάσεις κι εντυπώσεις όμορφες, έτσι ώστε ευθύς από την παιδική τους ηλικία να οδηγούνται ανεπαίσθητα στην αγάπη και στη μίμηση του καλού και στην τέλεια αφομοίωση μαζί του»

Είναι, λοιπόν, μια ευθύνη γλυκιά και μια φροντίδα να συμβάλεις στην αισθητική και τη συναισθηματική τους αγωγή, στην ευαισθητοποίησή τους πάνω στις οικουμενικές αρετές, που μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Προσωπικά είναι απίστευτη η ικανοποίηση που παίρνω όταν βλέπω τα παιδιά να βγαίνουν από τη θεατρική μας παράσταση ενθουσιασμένα. Το εσωτερικό μου παιδί χαίρεται, που μπορεί ακόμα να επικοινωνεί και να παίζει με τα άλλα παιδιά.

Μάθετε περισσότερα για την παράσταση «Το Αστερόπαιδο» εδώ [1]