Αρχική InfoDad Η Σουηδία δίνει τρίτο μήνα γονικής άδειας μετ' αποδοχών σε νέους πατέρες

Η Σουηδία δίνει τρίτο μήνα γονικής άδειας μετ' αποδοχών σε νέους πατέρες

dad_and_baby2Η Σουηδία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να είναι κάποιος μπαμπάς και η χώρα είναι έτοιμη να κάνει τα πράγματα ακόμη καλύτερα για αυτούς που πρόκειται σύντομα να γίνουν γονείς. Από το 2016, οι άνδρες της χώρας θα έχουν το δικαίωμα για ένα τρίτο μήνα άδειας πατρότητας μετ' αποδοχών. Το νέο σχέδιο βασίζεται σε μία από τις πιο γενναιόδωρες πολιτικές στον κόσμο όσον αφορά τη γονική άδεια, με σχεδόν το 90 % των Σουηδών πατεράδων να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.

Οι γονείς στη Σουηδία δικαιούνται 480 ημέρες γονική άδεια μετ'αποδοχών, όταν ένα παιδί γεννιέται ή υιοθετείται, 390 από αυτές πληρώνονται με το 80% των κανονικών αποδοχών και από τώρα, 60 από αυτές προορίζονται αποκλειστικά για τους μπαμπάδες. Οι ημέρες μπορεί να ληφθούν μέχρι το παιδί να φτάσει στην ηλικία των 8, ενώ για κάθε νέο παιδί αντιστοιχούν και νέες μέρες άδειας.

Αν οι μέρες που προορίζονται για άδεια πατρότητας δεν χρησιμοποιηθούν, χάνονται, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο και τους δύο γονείς να παραμείνουν στο σπίτι, όταν γεννιέται το νέο μέλος της οικογένειας. Αλλά οι γονείς έχουν επίσης νόμιμο δικαίωμα να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους έως και κατά 25% μέχρι τα όγδοα γενέθλια του παιδιού.

Η Σουηδία εισήγαγε για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας μετ' αποδοχών, το 1995 για την ενθάρρυνση της δικαιότερης κατανομής των ευθυνών στους γονείς, σύμφωνα με το περιοδικό The Economist, ενώ από το 2002 έχουν προσφερθεί στους μπαμπάδες 60 μέρες άδειας.

Η κυβέρνηση παρέχει επίσης στις οικογένειες ένα μικρό μηνιαίο επίδομα, περίπου 115 ευρώ, για κάθε ανήλικο μέχρι την ηλικία των 16, ενώ το ποσό αυξάνεται ανά παιδί, καθώς οι γονείς αποκτούν περισσότερους απογόνους.

Σε συνεργασία με τη Huffigtonpost.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.