Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τα παιδιά εμβολιασμένα για κορωνοϊό; Τι απαντά στο Ιnfokids η καθ. Θεοδωρίδου

Στις οδηγίες για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών καθώς και σε εκείνες για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με Covid-19 αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Αναφέρθηκε στις οδηγίες του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention: CDC) όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNAσε αυτές τις ηλικίες και στην δυνατότητα που υπάρχει μέσα Μαϊου, προοπτική εμβολιασμού και μικρότερων ηλικιών. Εξάλλου όπως υπογράμμισε ήδη Αμερική και Καναδάς εμβολιάζουν παιδιά. Η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για να διατυπώσει την πρότασή της για τον εμβολιασμό που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Η ερώτηση του Ιnfokids.gr στην καθηγήτρια κα Θεοδωρίδου

Η διαπιστευμένη δημοσιογράφος του Ιnfokids.gr για θέματα υγείας σε σημερινή της ερώτηση προς την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ρώτησε αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών το εξής:

Είδαμε ότι την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο για τα παιδιά 12-15 ετών. Αναμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας.

Και το ερώτημα είναι, κύριε Θεμιστοκλέους, εάν υπάρχει κάποιο πλάνο για το πότε θα ξεκινήσει στην Ελλάδα ο εμβολιασμός. Ο στόχος είναι πριν την έναρξη της νέας σχολικής σεζόν; Θα περιλαμβάνει τα παιδιά 12-15 ή θα γίνει άνοιγμα και στην ομάδα 16-17; Και ένα άλλο ερώτημα είναι εάν θα γίνεται στα παιδιατρεία ή στα εμβολιαστικά κέντρα.

Κυρία Θεοδωρίδου, μεταφέρω την αγωνία των γονέων οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί δεν δίνετε έμφαση αυτή τη στιγμή στον εμβολιασμό των ενηλίκων, ώστε να φτάσουμε σε ένα ποσοστό 75%-80%, και προκρίνετε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών σε ένα εμβόλιο που είναι σχετικά καινούριο, δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά και ανησυχούν ιδιαιτέρως.

Τι απάντησε η καθηγήτρια κα Θεοδωρίδου

Μάλλον θα έπρεπε να σας ευχαριστήσω διότι τονίζετε πράγματα τα οποία ανέφερα. Δηλαδή, πρώτον, η απόφαση δεν έχει ληφθεί ότι θα εμβολιαστούν τα παιδιά 12-15 ετών. Μπορεί να γίνει μια διαφοροποίηση ανάλογα με το τι θα μελετήσει η Επιτροπή και πως θα σταθμίσει τα πράγματα.

Μπορεί η σύσταση να αφορά μόνο σε παιδιά αυξημένου κινδύνου και όχι σε όλα τα παιδιά. Τις δε ανησυχίες των γονιών, τις λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπ’ όψιν μας, ιδιαίτερα οι παιδίατροι που ξέρουμε ότι τους γονείς πρέπει να ενημερώσεις σωστά γιατί οι γονείς είναι αυτοί που θα δώσουνε την συναίνεση τους για τον εμβολιασμό εφόσον, επαναλαμβάνω, αποφασιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών, ο οποίος δεν είναι μεταφορά της έγκρισης του ΕΜΑ. Είναι αντικείμενο το οποίο επεξεργάζεται κάθε χώρα με τα δεδομένα της ξεχωριστά.

Αλλιώς είναι τα δεδομένα, ας πούμε, της γειτονικής Ιταλίας, αλλιώς της χώρας μας, ακόμη- αν θέλετε- και στη νοοτροπία των γονιών, στους οποίους έχουμε μεγάλο σεβασμό και έχουμε όλα αυτά τα χρόνια συνεργαστεί άριστα για να έχει η χώρα μας ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού για όλα τα λοιμώδη νοσήματα.

Και πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα και στους παιδιάτρους, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους τους εμβολιασμούς των παιδιών και που θα παίξουν σημαντικό ρόλο και για αυτό το εμβόλιο.

Τι απάντησε ο κ. Θεμιστοκλέους

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος της ερώτησης απαντήθηκε από την κυρία Θεοδωρίδου. Εμείς, ως Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, να δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες και μετά να προσαρμόσουμε τον δικό μας σχεδιασμό.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα προηγηθούν τα παιδιά, ακόμα και σε θετική απόφαση, πριν από τον γενικό πληθυσμό.

Το θέμα για τους παιδιάτρους δεν είναι κάτι που εξετάζουμε αυτή την στιγμή. Θα το δούμε όταν τεθεί.”