Αρχική Συνεντεύξεις Η συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη μιλάει στο Infokids.gr για το βιβλίο "Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη"

Η συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη μιλάει στο Infokids.gr για το βιβλίο "Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη"

A_40600 copy-s"Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη", ενθαρρύνει τα παιδιά η Ελένη Ανδρεάδη, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου. Σκοπός αυτού του πρωτότυπου βιβλίου για παιδιά, είναι η ενημέρωση των μικρών μας φίλων για τις επιπτώσεις της σπατάλης της ενέργειας ή για την εξάντληση των πόρων του πλανήτη. Ένα βιβλίο γεμάτο μυστικά μηνύματα για παιδιά, με οδηγίες για μυστικά όπλα ενάντια στην κατανάλωση της ενέργειας, με σελίδες που πρέπει να κρατήσεις ανάποδα στα χέρια σου και με μια εικονογράφηση που θα τη ζήλευε ο καλύτερος ζωγράφος! Η συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη μιλάει αποκλειστικά στο Infokids.gr για το πρώτο της βιβλίο και για πολλά ακόμα που αξίζει να διαβάσετε!

Πείτε μας για το πρώτο σας βιβλίο, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη. Πώς σας προέκυψε η ιδέα να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Η ιδέα προέκυψε από ένα περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ στο οποίο εργάστηκα στο εξωτερικό. Ένα από τα θέματα της ταινίας ήταν μια ομάδα παιδιών στην Ινδία, που κατάφεραν να απαγορεύσουν την χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους, μέσα από μια καμπάνια που δημιούργησαν και υποστήριξαν τα ίδια. Αυτό με έκανε τα σκεφτώ ότι τα παιδιά έχουν τον ιδεαλισμό, την επιμονή και την επιρροή στην οικογένεια τους και στην ευρύτερη κοινωνία, ώστε να μπορέσουν να απαιτήσουν αποτελεσματικά ένα καλύτερο αύριο. Aυτό όλο έπρεπε όμως να γίνει και ένα παιχνίδι, ώστε να προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών. Έτσι σκέφτηκα την ιδέα να καλέσω τα παιδιά να γίνονται μυστικοί πράκτορες για να σώσουν τον πλανήτη, με άκρως απόρρητες αποστολές, φακέλους πληροφοριών και παράσημα.

Αντιμετωπίσατε το θέμα με "παραμυθένιο" τρόπο. Επιλέξατε τους κακούς και τους ήρωες. Μιλήστε μας για τα πρόσωπα του βιβλίου.

Μεταξύ άλλων, έχουμε κακούς όπως τον ΒαμπίρηΕνεργειά και τα παιδιά του, Κίλο, Βάτη και Τώρη, που είναι ύπουλοι ρουφηκτές ενέργειας όταν ξεχνούμε τις συσκευές σε αναμονή ή την Σουπάρα, μια αχόρταγη σούπα πλαστικών στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο αναγνώστης βρίσκεται αντιμέτωπος επίσης με την οικογένεια Τεμπελχανά, τον Απρόκοπο και την Σταυροχέρα Τεμπελχανά, που ζουν στην οδό Δε με νοιάζει. Ήρωες του βιβλίου είναι οι επίλεκτοι Πράκτορες του Πλανήτη, όπως ο Ιάσωνας από την Τήνο, η Ανίτα από το Μπανγκλαντές, ο Μπεν από την Αμερική και η Μαρι-Λουίζ από την Γαλλία. Ο πιο σημαντικός ήρωας του βιβλίου όμως είναι ο ίδιος ο αναγνώστης.

Διεκδικείτε την προσωπική εμπλοκή των παιδιών μέσα από το βιβλίο σας. Πιστεύετε ότι αυτό έχει αντίκρισμα στα σημερινά παιδιά και πώς;

Βλέπω ότι έχει αντίκρισμα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τα παιδιά και δεν είναι κάτι που μπορούμε να κρύψουμε, ακόμα και από παιδιά σε μικρές ηλικίες. Όταν πηγαίνουν στην θάλασσα και βλέπουν σκουπίδια στην ακτή, έχουν μια πολύ φυσική αντίδραση, ότι δηλαδή αυτό που βλέπουν δεν είναι σωστό. Μαθαίνουμε από γονείς ότι αυτά που εισπράττουν τα παιδιά από το βιβλίο και από τα προγράμματα που υλοποιούμε βοηθούν στο να διαμορφωθεί η συνείδηση των παιδιών όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και άμεσα. Μια μητέρα μου είπε ότι τα δίδυμα παιδιά της, αφού διάβασαν το βιβλίο, έτρεξαν στην κουζίνα ώστε να διαπιστώσουν αν έχουν γίνει λάθη στον κάδο σκουπιδιών και πετάχτηκαν ανακυκλώσιμα. Ένας πατέρας μου είπε ότι η κόρη του απλά σηκώνει το δείκτη του χεριού της στον μπαμπά της αν έχει ξεχάσει το φως ανοιχτό σε κάποιο δωμάτιο (η ταχύτητα του δείκτη είναι η υπερδύναμη της Ανίτας, ενός από τους ήρωες του βιβλίου, που την βοηθά να κλείνει διακόπτες αστραπιαία). Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά εκπαιδεύουν και τους γονείς τους, πάνω σε πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζουν.

Τι ρόλο παίζουν οι διαδραστικές παρουσιάσεις του βιβλίου σας;

Η προσπάθεια του βιβλίου είναι να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την βιωματική μάθηση, μέσω της υιοθέτησης του ρόλου του Πράκτορα του Πλανήτη, μέσω πειραμάτων, αλλά και διαδραστικών παιχνιδιών. Με την βιωματική μάθηση τα παιδιά χρησιμοποιούν παραπάνω από μια αίσθηση (της όρασης για ανάγνωση) και έτσι απορροφούν καλύτερα τις πληροφορίες. Έχω προσπαθήσει λοιπόν αυτό να επιτευχθεί στο βιβλίο, αλλά και στην παρουσίαση του βιβλίου, η οποία είναι ουσιαστικά μια άκρως απόρρητη εκπαίδευση επίδοξων πρακτόρων, με πρακτορικές ταυτότητες, τρεις πολύ ιδιαίτερες εκπαιδευτικές δοκιμασίες και πολλές εκπλήξεις.

COVER

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε την ΜΚΟ planetagents.org; Ποιος μπορεί να συμμετάσχει και με ποιο τρόπο;

Πήρα την απόφαση να ιδρύσω την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη όταν επέστρεψα από το εξωτερικό μετά από παραμονή δώδεκα χρόνων εκεί. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, πέρα από απαραίτητη, μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα, και δεν την έβλεπα πάντα να γίνεται με αυτό τον τρόπο. Στην Ελλάδα, είμαστε η μόνη περιβαλλοντική οργάνωση που έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τα παιδιά και την βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση, και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να επικεντρωθούμε στο να κάνουμε μονάχα αυτό, όσο καλύτερα μπορούμε. Για συμμετοχή στα προγράμματά μας, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας γονείς ή εκπαιδευτικοί. Δραστηριοποιούμαστε σε Δημοτικά σχολεία αλλά και σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα καλώντας τα παιδιά να γίνουν Πράκτορες του Πλανήτη και να φέρουν σε πέρας άκρως απόρρητες αποστολές, με διαφορετικές θεματικές, όπως τις Αποστολές Δάσος, Θάλασσα, Ενέργεια και Απορρίμματα. Απευθυνόμαστε σε παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, παρόλο που εφαρμόζουμε κάποια προγράμματα και σε νηπιαγωγεία. Τρέχουμε προγράμματα σε χώρους όπως το Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού, τον Πολυχώρο Μεταιχμίου και το Οξυγόνο στην Θεσσαλονίκη, στα οποία προσκαλούμε κυρίως σχολεία, αλλά και μεμονωμένα παιδιά με τους γονείς τους. Σημείο αναφοράς, όπου μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας, είναι η ιστοσελίδα μας www.planetagents.org με πολλά παιχνίδια, εργαστήρια, δραστηριότητες και πληροφορίες για επίδοξους πράκτορες. Και φυσικά μπορούν τα παιδιά να μας καλέσουν, για να εκτελέσουμε άκρως απόρρητες αποστολές για το περιβάλλον, στο σχολείο τους ή και στην πόλη τους.

Πείτε μας κάτι χαρακτηριστικό που μοιράστηκαν μαζί σας, ένας μικρός σας αναγνώστης και κάποιος γονιός για το βιβλίο σας.

Τις πρώτες εβδομάδες που βγήκε το βιβλίο με κάλεσε ένας μικρός πράκτορας από την Σαντορίνη για να ζητήσει την επόμενη αποστολή του, διότι τις είχε ήδη τελειώσει όλες. Το ότι έψαξε να βρει το τηλέφωνο της οργάνωσης με εντυπωσίασε, όπως και η όρεξη του, και πολλών μικρών πρακτόρων, για περισσότερες αποστολές. Μια μητέρα μου είπε ότι όποτε κάνει κακή χρήση ενέργειας στο σπίτι, η μικρή – που είναι μόνο πέντε - την διορθώνει και την προειδοποιεί για τα βαμπιράκια ενέργειας που παραμονεύουν.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το παιδικό βιβλίο; Τι είναι αυτό που ωθεί έναν συγγραφέα να στραφεί σε αυτό τον τομέα; Αγάπη για το παιδί; Υψηλό αίσθημα ευθύνης ή τι άλλο;

Για εμένα ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων: αγάπης για την συγγραφή, το παιδί και το περιβάλλον, και αίσθησης ότι έχουμε υποχρέωση να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά και τους γονείς τους πάνω σε αυτό το θέμα.

Ποια νομίζετε πως είναι η συμμετοχή του γονιού και ποια του παιδιού στην επιλογή ενός βιβλίου;

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ο γονέας να δίνει καθοδήγηση και ερεθίσματα, αλλά και να ακούει το παιδί σχετικά με τα ενδιαφέροντα του. Αυτό το έχω δει συχνά στην πράξη και πιστεύω ότι είναι πολύ θετικό.

Εκπαιδεύονται τα παιδιά μέσα από το βιβλίο σας; Και τι είναι αυτό που το κάνει πρωτίστως διασκεδαστικό και συνάμα διδακτικό;

Όλο το βιβλίο είναι μια μυστική εκπαίδευση ενός νέου Πράκτορα του Πλανήτη. Πιστεύω ότι το διασκεδαστικό κομμάτι προκαλείται πρωτίστως από την υιοθέτηση του ρόλου του μυστικού πράκτορα, για ένα θέμα που είναι πραγματικό και όχι φανταστικό, στο οποίο έχουν αποτύχει οι ενήλικες και καλείται ο νεαρός αναγνώστης να βοηθήσει ώστε να επιλυθεί. Επίσης βοηθούν η χρήση του χιούμορ και το ότι συμβαίνουν πολλά αναπάντεχα…

Το βιβλίο σας έχει μια υπέροχη εικονογράφηση κι ένα πολύ εμπνευμένο εξώφυλλο. Πρόκειται για ένα επιτυχημένο περιτύλιγμα ή αντιπροσωπεύει για εσάς κάτι παραπάνω;

Πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει όλη μας την προσέγγιση και τις αξίες μας στους Πράκτορες του Πλανήτη, δηλαδή την πίστη στα παιδιά και στην δύναμη που έχουν να αλλάξουν τον κόσμο, αν τους δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια, με φρέσκο και καινοτόμο τρόπο. Ήμουν τυχερή διότι είχα πολύ εμπνευσμένους συνεργάτες, τον σκιτσογράφο Στέφανο Κολτσιδόπουλο, τον Μάριο Λινάκη από την Linakis Digital που σχεδίασε το εξώφυλλο αλλά και συμβούλεψε για όλη την έκδοση, και φυσικά το studio και την ομάδα του Μεταιχμίου και την Ουρανία Λυμπεροπούλου. Από τις πρώτες συναντήσεις με αυτούς τους συνεργάτες, ήταν ξεκάθαρο ότι μοιράζονταν το ίδιο όραμα για τους Πράκτορες, καταλάβαιναν τους στόχους μας, και έτσι, αβίαστα, γεννήθηκε και αυτή η φρέσκια εικαστική προσέγγιση.

Ποιό είναι το πρακτορικό σας όνομα;

Είναι άκρως απόρρητο και δεν μπορώ να το αποκαλύψω. Πάντως μπορώ να σας πω ότι δεν είμαι η Διοικητής Δ, όπως συχνά με ρωτούν οι Πράκτορες.

Που μπορούν να βρουν το εγχειρίδιο οι επίδοξοι Πράκτορες του Πλανήτη;

Το έχουμε κρύψει σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.