- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η συγγραφέας Ντένια Πάτρα μιλά στο Infokids.gr για την «αέρινη παρέα» που κάθε παιδί χρειάζεται για να “ανθίσει”

Τι συμβαίνει όταν ο μοναδικός μας κολλητός μετακομίσει μακριά; Τα πράγματα φαίνονται και -εδώ που τα λέμε- είναι σκούρα. Άραγε, ποιος μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε νέους φίλους;

Η Ντένια Πάτρα υπογράφει το παραμύθι «Η αέρινη παρέα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή [2]. Ένα πολύ τρυφερό και αισιόδοξο βιβλίο για την αξία της φιλίας και τη δύναμη της φαντασίας, που μιλά στα παιδιά για το πόσο σπουδαίο είναι να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας.

Το Infokids.gr μίλησε με την Ντένια Πάτρα για το πρώτο της παιδικό βιβλίο, για την αξία της φιλίας, αλλά και πώς οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία.

1. «Η αέρινη παρέα» είναι το πρώτο σας παιδικό βιβλίο. Ποια είναι η εμπειρία σας; Ισχύει πως η συγγραφή ενός παιδικού είναι πιο δύσκολη κι απαιτητική;

Η συγγραφή είναι μια απαιτητική αλλά και γοητευτική διαδικασία. Ένα παιδικό βιβλίο πρέπει να αφηγείται μια ιστορία με πρωτότυπο τρόπο. Να μπορεί ο μικρός αναγνώστης να γνωρίσει άγνωστες πτυχές του θέματος που πραγματεύεται το βιβλίο και δεν έχει σκεφτεί.

2. Πώς προέκυψε η όλη ιδέα του βιβλίου;

Αφορμή για το συγκεκριμένο είναι η διστακτικότητα μερικών παιδιών να αποκτήσουν φίλους. Τα εσωστρεφή και μοναχικά παιδιά δεν μπορούν εύκολα να γίνουν μέλη μιας ομάδας. Χρειάζονται ενθάρρυνση. Ένας εσωστρεφής ήρωας είναι μια όμορφη πρόκληση για τη δημιουργία μιας ιστορίας που αναφέρεται στη φιλία.

3. Τι πρέπει να προσέχετε περισσότερο οι συγγραφείς που απευθύνεστε σε παιδιά; Ποια στοιχεία χρειάζεται να διαθέτει ένα καλό παιδικό βιβλίο;

Ένα καλό παιδικό βιβλίο μπορεί να γίνει αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά για διάφορα θέματα, ακόμη και δύσκολα. Το ποιοτικό παιδικό βιβλίο πρέπει να διαθέτει γλωσσικό πλούτο, να προσφέρει αναγνωστική απόλαυση, να εμπνέει και να συγκινεί το παιδί. Ο μικρός αναγνώστης ξεκινώντας από μια ιστορία μπορεί να ταξιδέψει με τη φαντασία του, να ανακαλύψει τον εαυτό του, να εκφραστεί, να εξερευνήσει τον κόσμο.

4. «Η αέρινη παρέα» μιλά για την αξία της φιλίας. Πόσο σημαντική είναι για τα παιδιά και με ποιον τρόπο επικοινωνείτε την αξία της στους μικρούς αναγνώστες  μέσα από το βιβλίο σας;

Η φιλία κατέχει σπουδαία θέση στην καρδιά κάθε ανθρώπου. Οι φίλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και στην ποιότητα της ζωής μας. Τα παιδιά με τους φίλους μοιράζονται τα μυστικά τους, τους προβληματισμούς τους, διασκεδάζουν, επικοινωνούν και δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς. Ο Ορέστης, είναι ένα μοναχικό παιδί, αλλά επιθυμεί να αποκτήσει φίλους. Επιστρατεύοντας λοιπόν την φαντασία του, καταφέρνει να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τους συμμαθητές του.

5. Ο Ορέστης, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, είναι ένα εσωστρεφές παιδάκι που μένει μόνο όταν φεύγει ο μοναδικός κολλητός που έχει. Μέσα από την ιστορία του ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στα παιδιά; Και σε αυτά που ζούνε τον αποκλεισμό, αλλά και σε εκείνα που αποκλείουν από τις παρέες τους τα πιο εσωστρεφή παιδιά;

Ο ήρωας μας είχε μια ζεστή φιλική σχέση με τον κολλητό του, όταν έφυγε ο φίλος του, έμεινε μόνος και δυσκολευόταν να προσεγγίσει τους συμμαθητές του, όμως το επιθυμούσε. Στην ιστορία αποτυπώνεται η ανάγκη και η επιθυμία των παιδιών να έχουν φίλους. Ακόμη, φαίνεται η πρόθεση, η χαρά και η προθυμία όλων να δεχτούν ένα παιδί στην ομάδα. Ο μικρός αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί με τον ήρωα και να κατανοήσει ότι ο καθένας είναι μοναδικός και για αυτό το λόγο τόσο σημαντικός και πολύτιμος σε μια παρέα.

6. Οι γονείς πώς πιστεύετε ότι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στο θέμα της φιλίας και των κοινωνικών τους επαφών;

Έρευνες αναφέρουν ότι η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ γονέων και παιδιών διευκολύνει την ομαλή ένταξη του ατόμου στην κοινωνία. Η κοινωνικότητα του παιδιού καλλιεργείται και αναπτύσσεται σταδιακά. Ο γονέας πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και να την ενισχύει λειτουργώντας ο ίδιος ως πρότυπο.

7. Η αέρινη παρέα» είναι ένα βιβλίο και για τους γονείς; Και γενικότερα, οι γονείς θα πρέπει να διαβάζουν παιδικά βιβλία; Θα τους βοηθήσουν, για παράδειγμα, να κατανοήσουν καλύτερα θέματα που απασχολούν τα παιδιά τους;

Ο ρόλος του γονιού είναι καθοριστικός για την απόκτηση αναγνωστικής συνείδησης.

Ο γονιός θα μυήσει το παιδί στον μαγικό του βιβλίου, μαζί θα διαλέξουν πιο βιβλίο θα διαβάσουν. Η ανάγνωση ενός βιβλίου από το γονέα προς το παιδί αποτελεί μια ιδανική αφορμή για μια όμορφη συζήτηση, μέσα από την ιστορία και τους ήρωες τα παιδιά θα εκφράσουν τα θέματα που τα απασχολούν και θα τα συζητήσουν με τους γονείς τους. Η ¨Αέρινη παρέα¨ είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από γονείς και μετά να ακολουθήσει μια συζήτηση σχετικά με τα θέματα που θίγονται στην ιστορία.

8. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, με τα κινητά και τα τάμπλετ να είναι για αρκετούς γονείς η εύκολη λύση για να “ησυχάσουν” τα παιδιά, με αποτέλεσμα με τις ώρες να αποχαυνώνονται πάνω από μία οθόνη. Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα σε αυτούς τους γονείς;

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο της σύγχρονης εποχής, το οποίο διευκολύνει την καθημερινότητά μας, ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Οι γονείς είναι σημαντικό να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, να κάνουν μαζί δραστηριότητες που αποτελούν πηγή ικανοποίησης για τα παιδιά και συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Επομένως, οι γονείς πρέπει να διαμορφώσουν ένα ισορροπημένο περιβάλλον όπου οι ανθρώπινες σχέσεις κατέχουν εξέχουσα θέση.

9. Από ποια ηλικία τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινούν να διαβάζουν βιβλία; Και πώς το βιβλίο βοηθά ένα παιδί;

Η λογοτεχνία συμβάλει στη γενικότερη αγωγή του ανθρώπου, και όχι μόνο την αισθητική, γιατί είναι φορέας κοινωνικών και πολιτισμικών αξιών. Το παιδικό βιβλίο είναι ένας ξεχωριστός, μαγικός κόσμος. Μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου καλλιεργείται η κριτική σκέψη. Γνωρίζουμε ότι οι δεξιότητες κριτικής σκέψης είναι σημαντικές για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Ακόμη, οι δεξιότητες ανάλυσης, σύγκρισης και σύνθεσης πρέπει να αναπτύσσονται σε μικρή ηλικία. Τα παιδικά βιβλία πρέπει να έχουν έναν παιδευτικό χαρακτήρα, να ψυχαγωγούν και να καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Το πρώτο βιβλίο που «αφηγούμαστε» στα παιδιά μας είναι το νανούρισμα. Το νανούρισμα των βρεφών και η αφήγηση παραμυθιών στα νήπια είναι ευεργετικά για τον ψυχισμό του παιδιού. Επομένως, η σχέση με το βιβλίο ξεκινά από τη βρεφική κιόλας ηλικία, όταν μια ιστορία συνδέεται με τη φωνή, τη μυρωδιά και την αγκαλιά ενός αγαπημένου προσώπου.

10. Έχετε σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενο βιβλίο σας; Θα είναι ξανά παιδικό;

Πολλές ιδέες κατακλύζουν το μυαλό μου. Πολλές ιστορίες κρύβονται στα συρτάρια μου. ‘Έχω εμπιστοσύνη στη δυναμική της κάθε ιστορίας και αισθάνομαι ποια από όλες θα ολοκληρωθεί. Αυτό το διάστημα γράφω το επόμενο μου παιδικό βιβλίο. Με μαγεύει η οπτική και η αθωότητα των παιδιών, επιθυμώ οι ιστορίες μου να απευθύνονται στους μικρούς αναγνώστες. Με συναρπάζει η φαντασία τους και το περιπετειώδες πνεύμα τους.

Διαβάστε ακόμα:

«Το να κοιτάς το παιδί σου την ώρα που το σκοτώνεις, δείχνει…»: Η ψυχολόγος Μυρσίνη Κωστοπούλου καθηλώνει [3]

Το Υπ. Υγείας θα κινηθεί νομικά εναντίον της Ρούλας Πισπιρίγκου – Όσα δήλωσε ο Πλεύρης [4]

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η «bonus» δόση για τον Απρίλιο- Οι δικαιούχοι [5]