Η Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας τοποθετείται στο Infokids.gr για το ηλεκτρονικό απουσιολόγιο στα σχολεία

Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη σχετικά με τη μελέτη ενός ηλεκτρονικού συστήματος που θα καταγράφει αυτόματα τις απουσίες των μαθητών, πολλές είναι οι αντιδράσεις των γονέων που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικότερα θέματα προς επίλυση στον τομέα της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο σύστημα θα καταγράφει ηλεκτρονικά τις απουσίες των μαθητών, θα υπολογίζει τις υπερβάσεις ορίων και θα παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ενημέρωσης των γονέων, οποιαδήποτε στιγμή και όσο συχνά επιθυμούν, χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνήσουν με την εκπαιδευτική μονάδα. Το Infokids.gr επικοινώνησε με την κα. Κατερίνα Ροδοπούλου, Ειδική Γραμματέα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η οποία εκπροσωπώντας το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη της συνομοσπονδίας, ανέφερε:

«Ο υπουργός θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα σε όλα τα άλλα σημαντικά προβλήματα της παιδείας, όπως είναι τα κενά, η έλλειψη σχολικής στέγης, τα ασυντήρητα σχολεία κι εκείνα που δεν χρηματοδοτούνται αρκετά για να καλύψουν τις απαιτούμενες ανάγκες και πρώτα απ όλα το περιεχόμενο σπουδών. Έπρεπε να δώσει προτεραιότητα σε όλα αυτά. Για εμάς, το ηλεκτρονικό απουσιολόγιο είναι το τελευταίο με το οποίο θα μπορούσε να ασχοληθεί ένας υπουργός Παιδείας. Ωστόσο, επειδή η ηλεκτρονική καταγραφή παρουσίας των μαθητών είναι μια επικαιροποίηση του myschool, για το οποίο η θέση μας είναι ότι είμαστε κατά, με την έννοια ότι αφορά προσωπικά δεδομένα που δεν μπορούν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ επικίνδυνο εγχείρημα, γιατί ο καθένας θα μπορεί να μπει και να δει και ίσως να έχει «σταμπάρει» και κάποια παιδιά που ξέρουν ότι οι γονείς τους εργάζονται και είναι μόνα στο σπίτι, γιατί αυτό θα μπορεί να φαίνεται στο διαδίκτυο. Εμπερικλείει δηλαδή πάρα πολλούς κινδύνους. Ένας γονιός που ενδιαφέρεται, μπορεί να ελέγξει αν έκανε κοπάνα ή όχι το παιδί του, θα το μάθει και όταν πάει στο σχολείο να δει τις απουσίες».

Αναφορικά με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι το νέο σύστημα «θα βοηθά τους εκπαιδευτικούς να μην καταναλώνουν άσκοπα χρόνο εις βάρος του κυρίως έργου τους που είναι το διδακτικό», η κα. Ροδοπούλου σημείωσε: «Ούτως ή άλλως κάποιος μέσα στο σχολείο εκτελεί το διοικητικό έργο. Αυτό συνέβαινε τόσα χρόνια… Αυτά είναι απλά δικαιολογίες. Πόση ώρα αφιερώνει ένας εκπαιδευτικός την ημέρα για να μαζέψει όλες τις απουσίες; Εμείς δεν συμφωνούμε με την ηλεκτρονική καταγραφή των παιδιών μας μέσα στο διαδίκτυο, όπως διαφωνούσαμε και με το myschool. Επιπλέον, πιστεύω ότι αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα υπάρξει και αντίδραση τουλάχιστον της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά της 3ης Λυκείου «φυλάνε» κάποιες απουσίες για το τέλος. Οι πρώτοι λοιπόν που θα ξεσηκωθούν είναι οι μαθητές. Είναι τόσο σοβαρά τα προβλήματα και που το τελευταίο που μας απασχολεί σαν γονείς είναι αυτό».