Η ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Μαμά-δες στην ΕΡΤ.
Η Ταμίλα Κουλίεβα βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή ‘Μαμά-δες‘ της ΕΡΤ και, μεταξύ άλλων, μίλησε και για την επιλογή της να γεννήσει τον γιο της, Στέφανο, στο σπίτι και μέσα σε νερό, πριν από 32 χρόνια. Η ηθοποιός μίλησε για τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή, που ήταν κυρίως η ζεστή ατμόσφαιρα και το όμορφο περιβάλλον που βλέπει ένα παιδί μπροστά του, ύστερα από το μεγάλο σοκ της γέννησής του.
‘Ο Στέφανος γεννήθηκε στη Μόσχα πριν 32 χρόνια. Και τότε ήταν στην αρχή η διαδικασία, το να γεννιέται το παιδί στο νερό στο σπίτι. Στη Ρωσία ήταν πιο σύνηθες αυτό. Οπότε εμείς ακολουθήσαμε αυτή τη φιλοσοφία και αποφασίσαμε ότι το περιβάλλον που θα βγει το παιδί πρέπει να είναι φιλικό, πρέπει να είναι ζεστό, πρέπει να είναι ατμοσφαιρικό. Να έρθει στον κόσμο αυτό χωρίς το σοκ της γέννας που κουβαλάμε όλοι μας. Και έτσι έγινε. Με τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου’, ανέφερε η ηθοποιός.
Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή:
photo: Ιnstagram @mamampampa_des
Είναι ασφαλής ο τοκετός στο σπίτι;
Εξαρτάται ποιον ρωτάτε. Οι γεννήσεις στο σπίτι συνεχώς αυξάνονται και σίγουρα όλες γνωρίζουμε τουλάχιστον μία μαμά που έχει επιλέξει να γεννήσει στο σπίτι με τη βοήθεια της μαίας παρά στο μαιευτήριο. Ωστόσο, ο τοκετός στο σπίτι δεν απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες. Υπάρχουν πολλές που τον επιλέγουν με «κλειστά μάτια» -καθώς μπορεί να πρόκειται για το δεύτερο ή τρίτο παιδί που φέρνουν στον κόσμο- και άλλες που δεν το σκέφτονται καν, επειδή έχουν μόνο ελάχιστες πληροφορίες γύρω από το θέμα. Μια αμερικανίδα μαμά-blogger που βίωσε την εμπειρία του τοκετού στο σπίτι, δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές σε όσες μέλλουσες μανούλες σκέφτονται να γεννήσουν με τον ίδιο τρόπο.
1. Ο τοκετός στο σπίτι μπορεί να είναι ασφαλής
Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τον τοκετό στο σπίτι, αλλά δεν είναι όλοι αληθινοί. Πολλές γυναίκες τάσσονται κατά των τοκετών στο σπίτι, επειδή ανησυχούν για το θέμα της ασφάλειας. Ακούστε όμως αυτό: Οι γεννήσεις στο σπίτι οδηγούν σε λιγότερες επιπλοκές για τη μαμά, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, της λοίμωξης ή της αιμορραγίας. Ωστόσο, εάν η διαδικασία δεν εξελιχθεί ομαλά, κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά της μητέρας στο νοσοκομείο. Επίσης, οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι καταφεύγουν σε λιγότερα παυσίπονα.
2. Θα έχετε αποκλειστική φροντίδα
Δεν χρειάζεστε απαραιτήτως μια ομάδα γιατρών και νοσοκόμων για να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα κακό με το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, μπορείτε εύκολα να έχετε μια μαία που θα επιλέξετε εσείς για να σας βοηθήσει να γεννήσετε στο σπίτι. Επιπλέον, θα έχετε αποκλειστική φροντίδα, απλά και μόνον επειδή θα είστε η μόνη ασθενής τριγύρω!
3. Η προετοιμασία είναι το παν!
Αυτό είναι κάτι για το οποίο πολλές μητέρες ανησυχούν όταν επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι -ότι δεν θα έχουν όλα όσα χρειάζονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η μαία ή ο γιατρός θα έχει αρκετές ιατρικές προμήθειες; Η απάντηση είναι, ναι! Και σε περίπτωση που δεν είστε σίγουρες, μπορείτε να ετοιμάσετε μια λίστα με όλα τα απαραίτητα με τη βοήθεια της μαίας σας.
4. Είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστείτε καισαρική τομή
Δεν πρέπει να σας εκπλήσσει αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε καισαρική εάν επιλέξετε να γεννήσετε στο νοσοκομείο. Όμως, με τον τοκετό στο σπίτι, οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά. Αυτό είναι θετικό, έτσι δεν είναι; Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι δεν έχουν δύσκολες εγκυμοσύνες, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι ένας συνδυασμός αυτού -συν ότι δεν χρειάζεται να εξαρτώνται από την ατζέντα με τα ραντεβού του γιατρού. Σε κάθε περίπτωση, εάν για παράδειγμα το μωρό έχει πάρει λάθος θέση, η μητέρα πρέπει να μεταφερθεί στο μαιευτήριο για να υποβληθεί σε καισαρική τομή.
5. Έχετε την άνεση του σπιτιού
Το γεγονός ότι ένα μωρό βγαίνει από το σώμα σας, είναι από μόνο του άβολο! Για μερικές μητέρες, ο τοκετός στο σπίτι έχει τεράστια διαφορά στα επίπεδα άνεσης. Αντί να γεννήσετε σε ένα άβολο νοσοκομειακό κρεβάτι, μπορείτε να έχετε την ίδια εμπειρία στην άνεση της δικής σας κρεβατοκάμαρας. Έτσι, θα έχετε πολύ περισσότερο έλεγχο της κατάστασης από ό,τι αν βρισκόσασταν στο ψυχρό δωμάτιο ενός νοσοκομείου.
6. Ο τοκετός στο σπίτι δεν απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες
Εάν έχετε προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, πολλοί ιατροί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να γεννήσετε στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε περιττούς κινδύνους. Ναι, υπάρχουν κίνδυνοι εάν επιλέξετε να γεννήσετε στο σπίτι. Υπάρχουν κίνδυνοι ανεξάρτητα από το πώς και πού επιλέγετε να γεννήσετε. Πρέπει να είστε προσεκτικές! Πρέπει να επιλέξετε αξιόπιστα άτομα και να είστε σίγουρες ότι παίρνετε τη σωστή απόφαση. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως έχετε προγραμματίσει.
Δείτε περισσότερα εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Τοκετός στο νερό: Δείτε πώς γίνεται σε ένα απίστευτο βίντεο!
Έσπασαν τα νερά; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρώτα λεπτά του τοκετού