Η Θέμις Καρδιόλακα αποκαλύπτει στο Infokids.gr το μυστικό για να τρώνε τα παιδιά πράσινα

kardiolaka garden pouring milkΗ Θέμις Καρδιόλακα, η γυναίκα που κατάφερε τα παιδιά να τρώνε πράσινα, μιλάει στο Infokids.gr για το βιβλίο της «Μαμά, δεν τρώω πράσινα» και τη σημασία των λαχανικών στη διατροφή των παιδιών.

Εάν καθημερινά προσπαθείτε να πείσετε τα μικρά σας να φάνε  λίγο μπρόκολο ή σπανάκι, η Θέμις μέσα από το βιβλίο της εμπιστεύεται σε όλες τις μανούλες τα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας.

Κι αν δεν καταφέρετε να τα κάνετε να τα αγαπήσουν, θα τα ξεγελάσετε και θα τρώνε λαχανικά σε συνταγές που δεν θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι μπορούν να κρυφτούν!

Κυρία Καρδιόλακα, πως αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο;

Προσπαθώντας να μεγαλώσω σωστά τα παιδιά, έχοντας διαβάσει, τρέξει σε βιολογικές λαϊκές, περάσει ώρες στην κουζίνα και λοιπά μαρτύρια, έβλεπα στο τέλος όλες τις προσπάθειες μου να καταλήγουν σε ένα…ερμητικά κλειστό στόμα. «Ότι και να μου κάνεις δεν το τρώω. Έχει μέσα πράσινα!». Το κλειστό στόμα αλλά και η αγάπη μου για τη μαγειρική παιδιόθεν, με οδήγησαν στο να γράψω το βιβλίο.

Γίνεται λοιπόν να προσφέρουμε στα παιδιά μας κάτι πραγματικά υγιεινό αλλά και τόσο νόστιμο που να μην το αρνηθούν;

Γίνεται. Στο βιβλίο μου περιλαμβάνονται «πονηρές» συνταγές. Φαγητά που μοιάζουν εξωτερικά με το λατρεμένο του (δυστυχώς) junk food, αλλά κρύβουν λαχανικά με πολλές βιταμίνες. Για παράδειγμα, κροκέτες μπακαλιάρου με κουνουπίδι ή κροκέτες μανιταριού με κοτόπουλο αλλά και γλυκά σαν το Σοκολατένιο κέικ με παντζάρι που κανένα παιδί δεν θα…υποπτευόταν.

Οι συνταγές είναι δοκιμασμένες σε εκατοντάδες παιδιά. Πριν γράψω το βιβλίο, πέρασα μια μεγάλη περίοδο πηγαίνοντας ταπεράκια σε παιδικά πάρτι και σε σχολικές γιορτές. Οι συνταγές που δεν πέρασαν το τεστ των μικρών γαστρονόμων, φυσικά δεν συμπεριλήφθηκαν στο «Μαμά δεν τρώω πράσινα».

BOOK COVER ΚΑΡΔΙΟΛΑΚΑΌσον αφορά τη γενικότερη διατροφική αξία των λαχανικών αλλά και ποια λαχανικά πρέπει απαρεγκλίτως να τρώνε τα παιδιά για να μεγαλώνουν σωστά και να έχουν καλή υγεία, τι θα μπορούσατε να μας πείτε;

Επειδή είμαι μια μητέρα και μαγείρισσα με πολλή αγάπη, αλλά φυσικά δεν είμαι ειδικός επί του θέματος της διατροφής, στο βιβλίο συνεργάστηκα με τον Παθολόγο – Διατροφολόγο Δημήτρη Δελλή, ο οποίος δημιούργησε ειδικούς πίνακες με τις θρεπτικές αξίες κάθε λαχανικού και τον ρόλο του στη διατροφή μας.

Και τέλος επειδή το θέμα της διατροφής αλλά και το άγχος «να φάει το παιδί» έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας, αφού και τα ελληνόπουλα είναι από τα πλέον υπέρβαρα παιδιά της Ευρώπης, τι έχετε να συμβουλέψετε τις άλλες μητέρες σαν μητέρα και συγγραφέας επί του θέματος;

Πιστεύω στον σωστό προγραμματισμό, στην ηρεμία και όχι στο άγχος. Επίσης, στην υπομονή να κάνουμε αρκετές ήπιες προσπάθειες έτσι ώστε να δοκιμάσει το παιδί μια νέα τροφή. Άλλωστε, η δοκιμή και το ανοικτό μυαλό είναι ένα μάθημα που δεν αφορά μόνο το φαγητό αλλά και τον τρόπο που θέλουμε να διδάξουμε τα παιδιά μας να προσεγγίζουν τη ζωή γενικότερα.