Η θερμοκρασία ανεβαίνει: Είναι σωστό να κοιμούνται τα παιδιά με βρεγμένα μαλλιά;

Στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού το αντίδοτο είναι αναμφισβήτητα να κρατάμε το σώμα μας δροσερό και ενυδατωμένο, και γενικότερα ένα δροσερό περιβάλλον ενδείκνυται για τις πολλές ζέστες.

Πολλοί, μάλιστα, δεν διστάζουν είτε να βγαίνουν έξω με λουσμένα μαλλιά, είτε να κοιμούνται χωρίς να τα στεγνώσουν, προκειμένου να νιώσουν μεγαλύτερη δροσιά, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουν το ίδιο και στα παιδάκια τους.

Σίγουρα, κάποιοι από εμάς έχουμε ακούσει από τις μαμάδες ή τις γιαγιάδες μας τη φράση: «μην κοιμάσαι με βρεγμένο κεφάλι, θα κρυώσεις». Ενέχει, όμως, δόσεις αλήθειας; Τα καλά νέα για όσους κάνουν μπάνιο τη νύχτα είναι ότι δεν πρόκειται να αρρωστήσουν, καθώς το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιό, είτε τα μαλλιά τους είναι βρεγμένα ή όχι, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Ωστόσο, όταν κανείς κοιμάται με τα μαλλιά μούσκεμα, δεν είναι καλό για τα ίδια τα μαλλιά.

Όταν δεν στεγνώνουμε τα μαλλιά μας πριν από τον ύπνο μακροπρόθεσμα θα έχει επιβλαβείς συνέπειες για την τρίχα και το δέρμα του κεφαλιού. Έτσι, προτού σκαρφαλώσετε στο κρεβάτι σας ή βάλετε τα παιδάκια σας για ύπνο, σκεφτείτε το δύο φορές να αφήσετε τα μαλλιά βρεγμένα.

Τα υγρά μαλλιά προκαλούν πιτυρίδα

Μία συνήθης κατάσταση είναι η πιτυρίδα που προκαλείται, όταν το δέρμα του κεφαλιού ξηραίνεται και γεμίζει νιφάδες. Όμως, γνωρίζετε ότι το υγρό κεφάλι μπορεί να ενισχύσει τον μύκητα που προκαλεί την πυτιρίδα; Σύμφωνα με τους ειδικούς η malassezia globose είναι το λίγο αστείο όνομα του μύκητα που ζει στο κεφάλι μας.  Και τα βρεγμένα μαλλιά τού προσφέρουν το πιο γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί. Και όχι  μόνο αυτό, ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά σημαίνει κατ’ επέκταση, ότι και το μαξιλάρι παραμένει υγρό, με συνέπεια να δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί ο μύκητας της πυτιρίδας.

Ξυπνάει με μία «ζούγκλα» στο κεφάλι

Όταν πηγαίνετε για ύπνο με βρεγμένα μαλλιά, το πρωινό ξύπνημα βρίσκει σε κατάσταση… χάους. Στεγνώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και όπως έχετε κοιμηθεί, παίρνουν και την ανάλογη μορφή. Και τις περισσότερες φορές, η χτένα γίνεται εφιάλτης. Το λιγότερο που θα θέλατε είναι να δώσετε μάχη με τα παιδιά για να χτενίσετε τα μπερδεμένα μαλλιά τους. Ένας «πανικός» στο κεφάλι σημαίνει ακόμη, ότι πέρα από το προσεκτικό και χρονοβόρο χτένισμα, θα πρέπει να επιστρατεύσετε λαστιχάκια, τσιμπιδάκια και άλλα τέτοια αξεσουάρ. Συνεπώς, για να γλιτώσετε χρόνο και… πόνο πριν βάλετε τα παιδάκια σας για ύπνο στεγνώστε τα μαλλάκια τους, παρά το πρωί να χρειαστεί να τα ξαναβρέξετε και να τα ξαναστεγνώσετε. Διπλός κόπος!

Τα βρεγμένα μαλλιά καταστρέφονται στο μαξιλάρι

Από τη στιγμή που η τρίχα είναι ευάλωτη στο «σπάσιμο», όταν είναι βρεγμένα, ακουμπώντας στο μαξιλάρι κάνετε πολύ κακό στα μαλλιά χωρίς να καταλάβετε.

Σκεφτείτε αυτό: εάν τα μαλλιά είναι βρεγμένα η μαξιλαροθήκη απορροφά την υγρασία. Και το μαξιλάρι στη συνέχεια τραβάει όλη αυτήν την υγρασία. Και τι συμβαίνει μετά; Γεια σας, βακτήρια!

Έτσι, ξεκουράζεται το μαγουλάκι πάνω σε ένα μαξιλάρι γεμάτο βακτήρια.

Εάν θέλετε να κοιμηθεί με βρεγμένα μαλλάκια, τότε κάντε το παρακάτω:

Υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρηθεί το κεφαλάκι του υγιές, ακόμη κι αν κοιμηθεί με βρεγμένα μαλλιά. Αρχικά, στίψτε καλά τα μαλλάκια του. Μην τρίβετε την πετσέτα στα μαλλιά, γιατί καταστρέφει την τρίχα.

Χρησιμοποιείστε μαλακτική κρέμα και ξεμπερδέψτε τα όσο το δυνατό καλύτερα. Είναι καλύτερα να μείνουν τα μαλλιά μερικώς βρεγμένα ή στεγνώστε τα λίγο με το πιστολάκι στη χαμηλότερη ένταση.

Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε μία σατινέ μαξιλαροθήκη που απορροφά λιγότερη υγρασία σε σχέση με το βαμβακερό κι έτσι μειώνετε το «σπάσιμο». Ενώ μία μεταξωτή μαξιλαροθήκη δεν είναι ιδανική για ένα μικρό παιδί, ίσως μόνο για τις φορές που υπάρξει ανάγκη να κοιμηθεί με βρεγμένα μαλλιά μπορεί να είναι μία καλή λύση.

Πηγή: moms.com