Η θηλάζουσα μητέρα του Κοσόβου: Μία συγκλονιστική εικόνα τιμά τη ζωοδόχο μάνα!

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο πόλεμος στο Κόσοβο έπαιρνε τρομακτικές διαστάσεις, με χιλιάδες Κοσοβάρους να θυσιάζουν τη ζωή τους για την ελευθερία. Αμέτρητες εικόνες πλημμύρησαν τότε τα μέσα ενημέρωσης, με ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, να πασχίζουν να γλυτώσουν από τα φονικά πυρά των αντιμαχόμενων δυνάμεων. Μεταξύ αυτών και η εικόνα της Sherife Luta, με την 6 μηνών κόρη της που θήλαζε στην αγκαλιά της.

Ο άντρας της Sherife είχε καταταγεί στον στρατό λίγο πριν εκείνη γεννήσει, αφήνοντάς της ολομόναχη, να τα βγάλει πέρα. Η εικόνα της Sherife, ωστόσο, έμελλε να μείνει στην ιστορία, αφού έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME, ως σύμβολο ηρωισμού και ελπίδας, με αποτέλεσμα ο φωτογραφικός φακός να αναζητήσει τη γυναίκα και την κόρη 20 χρόνια μετά.

Όπως η ίδια θα πει μιλώντας στη Deutsche Welle, “Είχα πολύ δύσκολη γέννα, ενώ την ίδια ώρα ανησυχούσα και για τη ζωή του άντρα μου”. Η γυναίκα χρειάστηκε να καταφύγει στα βουνά, όταν οι σερβικές δυνάμεις πλησίασαν στο χωριό που ζούσε με την οικογένεια του άνδρα της.

Το κορίτσι, το οποίο έγινε σύμβολο εξόδου του πολέμου στο Κόσοβο, είναι σήμερα 22 ετών και ολοκληρώνει τις σπουδές της στις Πολιτικές Επιστήμες. “Η εικόνα αυτή είναι τα πάντα. Δείχνει την υπεράνθρωπη θυσία της μάνας μου, που με κράτησε στο στήθος της για εβδομάδες, ενώ κρυβόταν στα βουνά. Είναι σύμβολο θυσίας για όλους τους ανθρώπους μας”.

Η σελίδα Historic Photographs δημοσίευσε πρόσφατα την εικόνα εκείνη της μάνας, να διαφεύγει μαζί με πολλές άλλες οικογένειες για να γλιτώσει από την επίθεση των σέρβικων δυνάμεων τον Μάρτιο του 1999, αλλά και τις δύο γυναίκες, την κ. Luta και την κόρη της Besiana, μπροστά στο ψηφιδωτό που δημιουργήθηκε προς τιμήν τους και αναπαριστά την πρώτη φωτογραφία του ρεπόρτερ του Reuters, Damir Sagolj, που συγκλόνισε τον κόσμο.