Η καλή είδηση της ημέρας αφορά στην δημιουργία βιβλιοθήκης για παιδιά και ενήλικες στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στην μνήμη του Διονύση Π. Σιμόπουλου.
Τιμώντας τον σπουδαίο αστροφυσικό και το έργο του, και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι εκδόσεις Μεταίχμιο προχώρησαν στη δημιουργία βιβλιοθήκης στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» με τη χορηγία 76 βιβλίων για ενήλικες και παιδιά.
Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στο Γουδή, στον πρώτο όροφο, και είναι ανοιχτή στους γονείς και τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, ενώ φέρει τιμητικά την ονομασία «Βιβλιοθήκη Διονύση Σιμόπουλου».
Το Post της δημοσίευσης
Η “Φλόγα” στηρίζει τον αγώνα παιδιών με καρκίνο
Κάθε χρόνο, περισσότερα από 150.000 παιδιά παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο, ενώ όσο αφορά την Ελλάδα υπολογίζονται στα 280-300. Αυτό καθιστά τον καρκίνο στην πρώτη αιτία θανάτου παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, και τη δεύτερη στις αναπτυγμένες.
Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία, που αναπτύσσεται στον μυελό των οστών, η οποία ευθύνεται για το 1/3 των καρκίνων σε παιδιά. Από το 1982 η Φλόγα φωτίζει και ζεσταίνει τα παιδιά που δίνουν γενναία μάχη με τον καρκίνο, στεκόμενη δίπλα στις οικογένειές του.
Το βιβλίο που έγραψε ο αείμνηστος Διονύσης Σιμόπουλος για να εξηγήσει στα παιδιά τη μαγεία του διαστήματος και το ταξίδι του ανθρώπου στο φεγγάρι
Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή πριν 6 μήνες ο Διονύσης Σιμόπουλος. Ήταν επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και σε θεάματα πολυμέσων καθώς επίσης και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.
ΠΕΣ ΜΑΣ, ΠΑΠΠΟΥ… ΠΩΣ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Ο διεθνούς αναγνώρισης Έλληνας φυσικός και αστρονόμος, και επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, Διονύσης Π. Σιμόπουλος έγραψε το εξαιρετικό βιβλίο “Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για να εξηγήσει στα παιδιά (8+) τη μαγεία του διαστήματος και το ταξίδι του ανθρώπου στο φεγγάρι.
Όλα ξεκινούν όταν ο Πέτρος και η Χαρά επιστρέφοντας από το σχολείο ρωτούν τον παππού τους να τους πει τι θυμάται για το πρώτο βήμα του ανθρώπου στο φεγγάρι, στις 20 Ιουλίου 1969. Η ερώτηση αυτή δίνει αφορμή στον παππού να αναπολήσει το παρελθόν και να ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας, ώστε να μάθουν τα εγγονάκια του όλο το χρονικό μέχρι τη στιγμή που για πρώτη φορά ο άνθρωπος πάτησε σε ένα ουράνιο σώμα εκτός του πλανήτη μας.
Με αφετηρία τις πρώιμες πτήσεις του Δαίδαλου και του Ίκαρου, ο παππούς θα μιλήσει στα παιδιά για το πώς ο άνθρωπος συνέλαβε και εν συνεχεία προσπάθησε με κάθε δυνατό τρόπο να φέρει επιτυχώς εις πέρας ένα διαστημικό ταξίδι. Ένα εγχείρημα διόλου εύκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Διάστημα είναι πιο αφιλόξενο και από τις πιο αντίξοες συνθήκες στη Γη. Η επιβίωση του ανθρώπου μακριά από το γήινο περιβάλλον απαιτεί την αντιμετώπιση τεράστιων δυσκολιών και πρακτικών προβλημάτων.
Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται το συναρπαστικό ταξίδι του ανθρώπου για την κατάκτηση του διαστήματος και ο αναγνώστης μαθαίνει τα πάντα για τον εξοπλισμό, τα διαστημόπλοια και τις επανδρωμένες αποστολές που χρειάστηκαν ώστε να φτάσουμε στην πολυπόθητη «κατάκτηση» της Σελήνης και να κατανοήσουμε τον ουράνιο συνοδό του πλανήτη μας. Παράλληλα, έρχεται σε επαφή και με μια σειρά από αστρονομικά φαινόμενα που επεξηγούνται επαρκώς ώστε το παιδί να γνωρίσει τον άγνωστο και συνάμα επιβλητικό κόσμο του σύμπαντος.
Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο “απογειώνει” η εικονογράφηση της Ουρανίας Λυμπεροπούλου και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Άξιο αναφοράς είναι το παράρτημα και το γλωσσάρι που παρέχουν στα παιδιά τις απαραίτητες επεξηγήσεις ώστε να εμπεδώσουν καλύτερα τα όσα διάβασαν. Παράλληλα, τα παιδιά θα βρουν μια σειρά εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κουίζ, λαβύρινθους και ιδέες για ζωγραφική που έχει επιμεληθεί η Μαρία Γονιδάκη ώστε να απασχοληθούν δημιουργικά ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου.
Mάλιστα, τα πιτσιρίκια, εκτός από το περιεχόμενο του βιβλίου, θα ενθουσιαστούν και από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που είναι διαθέσιμα προς θέαση σε tablet ή smartphone, έχοντας πρώτα σκανάρει τους κωδικούς με την εφαρμογή QR code reader. Με το βιβλίο του Σιμόπουλου τα παιδιά θα γνωρίσουν τον συμπαντικό κόσμο και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τους πλανήτες, τον Ήλιο, το ηλιακό σύστημα, τα αστέρια και τους γαλαξίες.
Διαβάστε επίσης:
Συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων στε εμπορικό κέντρο στα Σπάτα – 2 τραυματίες στο Νοσοκομείο Παίδων