Αρχική Συνεντεύξεις "Η χορεύτρια του Διαβόλου" παρασύρει τον Στέφανο Δάνδολο στον κόσμο της κατασκοπείας

"Η χορεύτρια του Διαβόλου" παρασύρει τον Στέφανο Δάνδολο στον κόσμο της κατασκοπείας

Μυστικά, ψέμματα, συνωμοσίες, σκάνδαλα υπό το φόντο ενός Παγκόσμιου Πολέμου. Τίποτα όμως δεν είναι πιο σημαντικό από τον έρωτα. Τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Στο όγδοο μυθιστόρημά του, ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος -που θα γίνει πατέρας σε λίγους μήνες- φτιάχνει ένα εργόχειρο πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Ο αναγνώστης ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο και σε κάθε παράγραφο αναρωτιέται τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Η Χορεύτρια του Διαβόλου είναι ένα θρίλερ κατασκοπείας που με φόντο τα μεγάλα γεγονότα του εικοστού αιώνα ξετυλίγει μια συνταρακτική ιστορία πάθους.

9786180100662Καθώς διάβαζα το βιβλίο σου αναρωτιόμουν μήπως τελικά  πρόκειται για την αφήγηση μιας πραγματικής ιστορίας. Υπήρξε η Χορεύτρια του Διαβόλου;

Είναι ένας συνδυασμός αλήθειας και επινοημένης ιστορίας. Εξαιτίας του γεγονότος όμως ότι ο καμβάς είναι αληθινός, τα γεγονότα που περιβάλλουν το σκηνικό και την ιστορία έχουν πράγματι συμβεί. Όσο για την  Χορεύτρια του Διαβόλου, πράγματι υπήρξε στη Γαλλία μια χορεύτρια με αυτό το ψευδώνυμο και η οποία είχε καταδικαστεί σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα και κατέληξε σε ψυχιατρείο. Όλα τα άλλα όμως είναι αποκυήματα της φαντασίας μου.

Το βιβλίο σου όμως είναι κι έντονα πολιτικό.

Εγώ ήθελα να γράψω ένα μεγάλο ερωτικό μυθιστόρημα στα πρότυπα των παλιών κλασσικών ερωτικών ιστοριών, της λογικής του Άννα Καρένινα, του Όσα παίρνει ο άνεμος, της μαντάμ Μποβαρύ.
Και ήθελα να το εντάξω σε μια εποχή που να είναι κοσμοπολίτικη και να αποπνέει φως αλλά και σκοτάδι και να περιβάλλεται από ιστορικά γεγονότα. Επειδή για μένα το ιστορικό μυθιστόρημα δεν έχει νόημα αν είναι μόνο ταξίδι. Ήθελα να έχει συνάφειες με τη σημερινή εποχή.  Προτίμησα να εντοπίσω κάποια γεγονότα που μας θυμίζουν  όσα ζούμε σήμερα οικονομικά και πολιτικά και να διανθίσω αυτή την τραγική καταδικασμένη ερωτική ιστορία με αυτά.

"Το σχέδιό τους ήταν... να δεσμεύουν τις κυβερνήσεις μέσα από υπέρογκα δάνεια προκειμένου να τις έχουν υπό τον έλεγχό τους και να καθορίζουν την πολιτική τους. Καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε, έτσι;" γράφεις σε κάποιο σημείο. Θα μπορούσες να αναφέρεσαι στο παρόν κι όχι στο παρελθόν.

Για μένα το βιβλίο είναι βαθύτατα ερωτικό. Για μένα. Τα υπόλοιπα στοιχεία βοηθούν στο σασπένς, στο μυστήριο, το κάνουν τελικά περιπέτεια.

Είναι κινηματογραφική περιπέτεια. Αλλά γιατί έπρεπε ο έρωτας να είναι ανεκπλήρωτος;
Μην πεις πώς τελειώνει. Πρέπει να είναι έκπληξη. Πάντως υπάρχει μια γλύκα στο τέλος. Ήθελα να υπάρχει η μάχη του καλού με το κακό...

stefanos-dandolos-2
Δικαιολογείς όμως με κάποιο τρόπο και τους κακούς. Καταλήγεις ότι  "τα φαινόμενα απατούν".
Μα έτσι είναι. Δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα καλοί και κακοί. Είμαστε διχοτομημένοι ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Και το κακό το επινοούμε από ανάγκη, από αδυναμία ή από ανασφάλεια.

Υπάρχει μια αλήθεια ή πολλές;
Αντικειμενικά υπάρχει μια αλήθεια αλλά όλοι μας ζούμε υποκειμενικές αλήθειες. Δηλαδή όλοι μας βλέπουμε ένα μέρος της εικόνας, δεν είναι εύκολο να δούμε όλη την εικόνα.
Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο είναι όλο ανατροπές. Ο θύτης γίνεται θύμα και το αντίστροφο. Οι ρόλοι αλλάζουν συνεχώς.

Ξέρεις η  μεγαλύτερη μαγκιά ενός ανθρώπου είναι να καταφέρει να επιβάλλει τον εαυτό του με όλη του την αλήθεια. Αλλά από την άλλη σκύβω τρυφερά πάνω από την αδυναμία κάποιου που δεν τα καταφέρνει. Μπορώ να τον δεχτώ και να εξηγήσω την αδυναμία του, την ανασφάλειά του. Στην πραγματικότητα ο μόνος που κοροϊδεύουμε πάντα είναι ο εαυτός μας.

Η ύπαρξη ακροδεξιών παρατάξεων ακόμα και μέσα στη Βουλή φαίνεται να σε επηρέασαν.
Ξεκίνησα το βιβλίο να το γράφω το 2009 αλλά θα έλεγα πως ο 2ος παγκόσμιο πόλεμος πάντα με ενδιέφερε όπως και το φαινόμενο Χίτλερ. Η ύπαρξη των ναζιστικών στοιχείων με οδήγησε να δείξω πως άρχισαν όλα αυτά τότε, μέσα από μια αφέλεια και μέσα από μια ανεκτικότητα που την βλέπουμε και σήμερα.

"Κάθε άνθρωπος είναι οι  αμαρτίες του. Προσπαθήστε να τον συγχωρέσετε" γράφεις. Τι εννοείς;
Το πιστεύω  αυτό. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις συγχωρούμε εύκολα αλλά αν κάποιος έχει το χάρισμα της αποδοχής, είναι πολύ σημαντικό. Είναι καλύτερος άνθρωπος. Όχι όμως να συγχωρεί από αδιαφορία αλλά να το εννοεί.

"Η ζωή είναι ένα σύννεφο που δακρύζει"; Τι εννοείς;
Η κρίση που βιώνουμε είναι κυρίως πολιτισμική κι όχι οικονομική. Το πρόβλημα είναι τα ήθη μας. Το πώς έχουμε στήσει τις ζωές μας. Όταν βλέπεις να διαφημίζεται η ευημερία, πρέπει να είσαι επιφυλακτικός. Με την ίδια λογική μια ζωή με λιακάδα είναι μια ζωή καλών στιγμών μόνο. Η αληθινή ζωή είναι η ζωή με τη βροχή. Είναι το πώς εσύ θα καταφέρεις αυτή τη βροχή να την αντέξεις, να την υπομείνεις, να  προστατευτείς  ώστε να μην μείνεις για πολύ καιρό βρεγμένος, να στεγνώσεις. Ακόμα κι αν ξέρεις ότι θα ξαναβραχείς. Αυτή είναι η ομορφιά της ζωής. Το θέμα είναι να συμβιβαστούμε με τις δυσκολίες, τη βροχή και να τα καταφέρουμε μέσα σε αυτή. Όταν βγει τελικά ο ήλιος αναγνωρίζεις την αξία του.

assets_LARGE_t_1461_13968782

Είσαι ρομαντικός αλλά και ρεαλιστής.

Είμαι πολύ ρεαλιστής δεν θα μπορούσα να ζήσω αν δεν ήμουν ρομαντικός. Πιστεύω ότι ο Θεός είναι ανάμεσά μας και τον βρίσκουμε στο πρόσωπο ενός ανθρώπου.

Μα, και στο βιβλίο γράφεις ότι ένας από τους ήρωες δεν κατάφερε να κάνει ερωμένη του τη γυναίκα που αγαπούσε αλλά παρέμεινε για πάντα ο άγγελός του. Η Κάλλι Τσιλίδου, η γυναίκα σου -στην οποία αφιερώνεις και το βιβλίο- είναι ο άγγελός σου; Πιστεύεις ότι υπάρχει το άλλο μας μισό, ότι ο άνθρωπός μας τελικά είναι μόνο ένας σε αυτή τη ζωή;

Για πολλούς ανθρώπους ισχύει αυτό. Δεν θα έλεγα για όλους. Υπάρχει ένας άνθρωπος με τον οποίο θα κλειδώσουμε. Ίσως αυτός ο άνθρωπος τελικά να μην είναι μαζί μας. Άλλωστε στην ιστορία μας το ζευγάρι δεν είναι μαζί. Ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί γιατί ένα ανεκπλήρωτο έρωτα δεν τον ξεπερνάς ποτέ, δεν τον απομυθοποιείς και ζεις πάντα με την ελπίδα.

Αν είσαι τυχερός και βρεις τον άνθρωπό σου και καταφέρετε να ζήσετε μαζί, τότε νομίζω ότι είναι ό,τι πιο σπουδαίο. Αν δεν το βρεις, αυτό το σπουδαίο μπορεί να γίνει ένα απωθημένο που δεν ξεπερνάς ποτέ.

kali_gamos_dandalosssssssssΜου είναι πολύ  δύσκολο  να μιλάω για τον εαυτό μου. Αυτό που με γοήτευσε στην Κάλλι είναι η απλότητά της και το γεγονός ότι δεν έχει καμία σχέση με την  εντυπωσιακή εικόνα και την ιδέα που έχουν όλοι οι άλλοι για τον επαγγελματικό της χώρο. Ελκυστικά για μένα ήταν κυρίως όλα όσα ανακάλυψα πίσω από την εικόνα της. Είναι ένας άνθρωπος πολύ ευαίσθητος, έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι αντιλαμβάνεται  όλα όσα με κατατρώνε όταν γράφω. Είναι δύσκολο να διαχειριστώ το βάρος της δεύτερης πραγματικότητας που επινοώ. Για μερικά χρόνια, όσα κρατάει το γράψιμο ενός βιβλίου, βρίσκομαι σε δύο πραγματικότητες. Αυτή η δεύτερη πραγματικότητα χρειάζεται μεγάλο στήριγμα από τους ανθρώπους γύρω σου για να μη γίνεται ένα άχαρο καταφύγιο.

1362643Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά;
Θα έλεγα πως δεν ήταν έρωτας από την πρώτη ματιά, πήγε σιγά σιγά. Ήταν αναγνωριστικοί οι πρώτοι έξι μήνες. Θέλαμε να πειστούμε ότι αυτό που συνέβαινε ήταν  όντως τόσο αληθινό γιατί ήταν σπάνιο. Όταν κοιτάω την Κάλλι, βλέπω τη ζωή!

Άλλωστε τώρα πια κουβαλάει μαζί της και μια νέα ζωή. Το γιο σας.

Θεωρώ τους εαυτούς μας πολύ αγαπημένο ζευγάρι, πολύ έξω από το life style.  Κι όταν έρχεται και ένα παιδί να  ολοκληρώσει και να  δέσει τη σχέση μας είναι ακόμα πιο ωραία. Το απολαμβάνουμε.

TSILIDOU_2

Προετοιμάζεστε για το νέο σας ρόλο;

Το μωρό αναμένεται να καταφθάσει τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου.  Θεωρώ ότι η Κάλλι θα γίνει φανταστική μητέρα. Το πιστεύω. Έχει πάρα πολλά να δώσει. Θαυμάζω ακόμα και τον τρόπο που επικοινωνεί τώρα με το έμβρυο. Κι εγώ πιστεύω ότι θα γίνω καλός πατέρας. Ίσως επειδή βαθιά μέσα μου πάντα αισθάνομαι παιδί. Ψυχολογικά είμαι έφηβος. Βλέπω τη ζωή αισιόδοξα, σχεδόν αγνά, χωρίς ίχνος κακίας και μιζέριας.

Διαβάζεις;
Η Κάλλι διαβάζει συνέχεια και μου δίνει να διαβάσω κάποια σημεία. Εγώ είμαι λίγο αμελής με το θέμα του διαβάσματος για το μωρό. Αλλά με καθοδηγεί.

Θα γράψεις και παιδικά παραμύθια;
Δεν ξέρω, αλήθεια, αλλά ξέρω ότι θα του λέω πολλές ιστορίες, ότι θα του αφηγούμαι πολλές ιστορίες. Θέλω να του χτίσω ένα σύμπαν γεμάτο ιστορίες έτσι ώστε να ταξιδέψει μέσα σε αυτό. Δεν θέλω να χάσω τίποτα από το μεγάλωμά του. Θα είμαι μέσα και στη γέννα.

Κάποιοι μπαμπάδες έχουν τα ίδια συμπτώματα με τις εγκυμονούσες συζύγους τους.

Νομίζω ότι έχω παχύνει λίγο τελευταία… (γελάει)

Υπάρχει κάτι που σε φοβίζει;
Το μόνο πράγμα που με φοβίζει είναι το θέμα της υγείας. Πραγματικά. Μόνο αυτό. Και τώρα με το μωρό με φοβίζει ακόμα περισσότερο γιατί θέλω να παραμείνω για πολλά χρόνια υγιής και δυνατός ώστε να μας χαρεί και να το χαρούμε.

Στο ευχόμαστε. Καλή λευτεριά!

Ευχαριστώ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.