Η χρήση κινητού τηλεφώνου καθυστερεί την ανάπτυξη της ομιλίας στα παιδιά

Σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα, όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένα παιδί έως δύο ετών μπροστά από οθόνες κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, τόσο πιο πιθανό είναι να καθυστερήσει να μιλήσει.

Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η παρακολούθηση τηλέορασης μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη της ομιλίας ενός παιδιού, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο για τις οθόνες φορητών συσκευών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν 1.077 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως δύο ετών. Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, ένα στα πέντε παιδιά (20%) χρησιμοποιούσε κάποια οθόνη κατά μέσο όρο σχεδόν μισή ώρα καθημερινά, ενώ το 70% των παιδιών έως 18 μηνών δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ φορητή συσκευή.

Για κάθε αύξηση 30 λεπτών στην καθημερινή χρήση κάποιας οθόνης, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην έναρξη της ομιλίας αυξανόταν κατά σχεδόν 50%. Ωστόσο, η χρήση οθονών δεν φάνηκε να καθυστερεί τις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας του παιδιού, μέσω κινήσεων και χειρονομιών.

Τα νέα ευρήματα συνηγορούν υπέρ του να αποθαρρυνθεί η χρήση οθονών από παιδιά κάτω του 1,5 έτους, καθώς όπως επεσήμαναν οι ερευνητές ολοένα περισσότερα παιδιά καταλήγουν με μια φορητή συσκευή στα χέρια πριν καν αρχίσουν να μιλάνε.