Αρχική Infokids Υγεία Η ζωγραφική στη ζωή των παιδιών

Η ζωγραφική στη ζωή των παιδιών

pictures048_edited-1Μπαίνοντας σε ένα χώρο με χρώματα και παιδικές ζωγραφιές, όλο αυτό μοιάζει σαν ένα ταξίδι, ένα ταξίδι στη φαντασία, ένα ταξίδι στη δημιουργικότητα, ένα ταξίδι στο συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Μια παιδική ζωγραφιά αποτελεί την αναπαράσταση των σκέψεων, των συναισθημάτων, των προβληματισμών και των ανησυχιών που έχει ένα παιδί τονίζει η Ιωάννα Τσίγγανου Ψυχολόγος, MSc στην Ειδική Παιδαγωγική Υποστήριξη μαθησιακών, αναπτυξιακών και συναισθηματικών αναγκών σε παιδιά – Συμβουλευτική Γονέων. Βλέποντας ένα παιδί να ζωγραφίζει και να μας μιλά για τη ζωγραφιά του είναι σαν να μας ανοίγει το παράθυρο για να μπούμε στον κόσμο του.

Η ζωγραφική είναι μια συμβολική γλώσσα που φανερώνει τη νοητική και ψυχολογική εξέλιξη ενός παιδιού και στην ουσία μεταφράζει όσα οι λέξεις δε μπορούν να περιγράψουν. Μέσα από τη ζωγραφική το παιδί αποτυπώνει αυτό που βλέπει και νοιώθει με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται.

Στις μέρες μας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και στη θέσπιση γερών θεμέλιων για τη διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας. Όλο και περισσότερο γίνεται ξεκάθαρο ότι η ακαδημαϊκή εξέλιξη ενός παιδιού είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί καθώς ένα παιδί καλό είναι να μάθει να διαμορφώνει την προσωπικότητα του και αποκτά πληροφορίες για τον κόσμο μέσα από τις σχέσεις του, το παιχνίδι, το σχολείο αλλά και τις τέχνες. Η ζωγραφική αποτελεί μια οικουμενική, διαχρονική μορφή έκφρασης μέσα από την οποία το παιδί απελευθερώνει τις πιο βαθιές ασυνείδητες ανάγκες.

Οι παρορμήσεις μπορούν να γίνουν χρώματα και σχέδια βρίσκοντας έναν υγιή τρόπο να διοχετευτούν. Παραδείγματος χάριν το άγχος που οδηγούν ένα παιδί στην ονυχοφαγία, μπορεί να γίνει χρώμα και σχέδιο. Μέσα από τη ζωγραφική, είτε πρόκειται για ένα δομημένο σχέδιο είτε για ένα αδόμητο σχέδιο, το παιδί μαθαίνει να οριοθετεί τον εαυτό του και τους άλλους.
Όταν ένα παιδί ζωγραφίζει, μαθαίνει ότι τα έργα του έχουν αξία και ότι όταν προσπαθεί και βάζει ενέργεια σε κάτι μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους του αποκτώντας αυτοπεποίθηση.
παιδι και ζωγραφική 2Οι βαθύτεροι φόβοι παίρνουν μορφή και χρώμα, το παιδί νοιώθει ότι με το να δίνει μορφή στους φόβους του γίνεται και κυρίαρχος άρα αυτό που φοβάται παύει να είναι τόσο άγνωστο, τόσο μεγάλο.

Η ζωγραφική μέσα από τα αστείρευτες πηγές έμπνευσης και τον πλούτο των υλικών της καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, τη φαντασία άρα όσο πιο δημιουργικός είναι ένας άνθρωπος τόσο πιο ευέλικτος γίνεται στη ζωή του. Η δημιουργικότητα δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να καλλιεργεί τη σκέψη του, να φεύγει από την ακαμψία και να είναι προσαρμοστικός.
Ας σκεφτεί, λοιπόν, ο καθένας πόσα μπορεί να κερδίσει μέσα από μια ζωγραφιά.

Μια ζωγραφιά που μοιάζει με ένα ταξίδι που διεγείρει όλες τις αισθήσεις μας άλλωστε το αθώο παιδικό χέρι που ζωγραφίζει μας φέρνει πιο κοντά με την αυθεντικότητα!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.