Η ζωή μου με τα ακάρεα

Τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, τους οποίους εμείς δεν μπορούμε να εντοπίσουμε διά γυμνού οφθαλμού, αυτοί όμως συνηθίζουν να κατοικούν μαζί μας στο σπίτι μας… να κοιμούνται στο κρεβάτι μας ή και να δανείζονται το μαξιλάρι μας. Και αν θέλουμε να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο αυτούς τους… κολλιτσίδες, τα ακάρεα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι μεγαλώνουν όταν βρεθούν κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες ζέστης και υγρασίας. Γι’ αυτό και ο οικιακός μας εξοπλισμός, όπως τα κρεβάτια μας, οι καναπέδες, οι κουρτίνες, τα χαλιά μας είναι ο ιδανικός χώρος να αναπτυχθούν.

 
Τι μας λέει ο ειδικός: Ο αλλεργιολόγος κ. Γεώργιος Παλαιολόγος μας επισημαίνει ότι δεν «πρέπει να πανικοβαλλόμαστε όταν ακούμε για μικρόβια που κατοικούν στο σπίτι μας ούτε να τραγικοποιούμε τις καταστάσεις. Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, όλη μας τη ζωή την περνάμε μαζί με τα μικρόβια, μάλιστα τα περισσότερα από αυτά αποτελούν και την άμυνά μας, ενώ εμείς δεν κινδυνεύουμε από αυτά. Τα συγκεκριμένα μάς απαλλάσσουν από την πιτυρίδα, αφού από αυτή τρέφονται. Άνθρωποι που όντως διατρέχουν κίνδυνο είναι εκείνοι που εμφανίζουν αλλεργίες

 
Πώς θα τα αντιμετωπίσουμε: Δύο τρόποι, μας λέει ο γιατρός, με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε είναι ο ψεκασμός με σπρέι που τα σκοτώνει ή η χρήση καλυμμάτων, που φυλάσσουν τους ανθρώπους με αλλεργικά προβλήματα από την επίδρασή τους. Επίσης αυτό που πρέπει να γίνεται τακτικά στα νοικοκυριά είναι ο αερισμός στρωμάτων και μαξιλαριών και η έκθεσή τους στον ήλιο που δρα απολυμαντικά.