Η ζωή της Φιλιώς Χαϊδεμένου μεταφέρεται στο σανίδι με τη μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης τόσο για τους συντελεστές όσο και για τους παρευρισκομενους, πραγματοποιηθήκε η Συνέντευξη Τύπου για τη θεατρική παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου», η οποία ανεβαίνει από τις 23 Νοεμβρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο Βεάκη.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Ζαχαρίας Καρούνης διάβασε το βιβλίο της Φιλιώς «Η διαθήκη της Ιωνίας – Τρεις αιώνες μια ζωή» την περίοδο που έπαιζε στην παράσταση «Η Γειτονιά των Αγγέλων» μαζί με το Βασίλη Ευταξόπουλο και την Άνδρη Θεοδότου, και τους εκμυστηρεύτηκε την επιθυμία του να μεταφέρει αυτό το αριστούργημα επί σκηνής. Σήμερα, η επιθυμία αυτή γίνεται πραγματικότητα χάρη σε μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών κι εμείς ανυπομονούμε μέχρι την έναρξη των παράστασεων!

Η πρωταγωνίστρια Δέσποινα Μπεμπεδέλη και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης, αναφέρθηκαν στο θεατρικό έργο, μέσα από το οποίο ξετυλίγεται η ιστορία της Φιλιώς, αυτής της σημαντικής προσωπικότητας της Μικρασίας, αλλά και της πορείας του Ελληνισμού κατά τον τελευταίο αιώνα, όπως η ίδια την αποτυπώνει στις σελίδες του βιβλίου «Η διαθήκη της Ιωνίας – Τρεις αιώνες μια ζωή».

Δέκα χρόνια μετά, η κορυφαία ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη, επιστρέφει στη θεατρική σκηνή της Αθήνας υποδυόμενη τη Φιλιώ Χαϊδεμένου, η οποία με τον δυναμικό χαρακτήρα, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που τη διέκριναν, αγωνίστηκε για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία.

«Αυτός ο ρόλος είναι για μένα ένα δώρο. Διαβάζοντας το βιβλίο συνειδητοποίησα πόσο παραστατική είναι η διήγηση της Φιλιώς, με πόσο άμεσο και μοναδικό τρόπο περιγράφει και διηγείται. Κάθε φράση της είναι και μια εικόνα. Προσπάθησα πολύ να μπω στην ψυχή της. Προσπαθήσαμε πολύ όλοι μας. Νομίζω ότι αυτή η δουλειά μου, σε αυτό το στάδιο της ζωής μου, θα είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου εδώ και 50 χρόνια».

Ο Ζαχαρίας Καρούνης αναφέρθηκε στο θεατρικό έργο, το οποίο ανεβαίνει από το Ίδρυμα Πολιτισμού «Ιωνία»,της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας: «Μετά τις εξαιρετικές παραστάσεις που ανέβασε το Ίδρυμα Ιωνία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ηρώδειο και ήταν αφιερωμένα στον πολιτισμό της Μικρασίας, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε στο κοινό, μέσω του θεάτρου, αυτή τη σημαντική προσωπικότητα, χρησιμοποιώντας έντονα στοιχεία πολιτισμού από ολόκληρη την πορεία της ζωής της, επί της ουσίας δηλαδή του ελληνικού πολιτισμού του τελευταίου αιώνα».

Διαβάστε τη συνέχεια στο infowoman.gr