Αρχική Infokids Αποδράσεις Του κόσμου τα παράξενα Ηashima: H πόλη – φάντασμα στη μέση της θάλασσας στέκει αγέρωχη στο πέρασμα των χρόνων

Ηashima: H πόλη – φάντασμα στη μέση της θάλασσας στέκει αγέρωχη στο πέρασμα των χρόνων

x-block-67-gunkanjimaΜια από τις περιοχές θρύλους της Ιαπωνίας είναι και το νησί Hashima. Πρόκειται για μια περιοχή που τα τελευταία 44 χρόνια έχει γίνει θρύλος λόγω της πρωτοφανούς εγκατάλειψης στην οποία έχει περιέλθει σε σημείο που πολλοί να μιλούν για μια πόλη φάντασμα.

Το νησί οφείλει την ύπαρξή του στην άνθιση της βιομηχανίας των ανθρακωρύχων, πίσω στο μακρινό 1887, κατά τη διάρκεια της εποχής της βιομηχανοποίησης της Ιαπωνίας. Η Mitsubishi είχε την ιδιοκτησία του νησιού και στέγαζε εργάτες για να αναλάβουν τη σκληρή δουλειά της εξόρυξης άνθρακα από τη θάλασσα.Η εταιρεία έκλεισε τα ορυχεία τη δεκαετία του 70, όταν το ακάθαρτο πετρέλαιο κυριάρχησε στη βιομηχανία.

IMG_1267Το μόνο που έχει απομείνει τώρα είναι τα ερειπωμένα μεγάλα κτίρια, το τείχος που περιβάλλει το νησί και ντόπιοι εξερευνητές που επισκέπτονται τα ερείπια. Σε κάποια περίοδο της ιστορίας, το νησί Hashima ήταν το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στη Γη με 5.259 κατοίκους σε μόλις 15 τετραγωνικά μέτρα γης. Από τότε, το νησί έγινε πρότυπο μοντέλο και σημείο αναφοράς της μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

building-gunkanjima-school

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΌμως, τα ορυχεία άνθρακα, που συνεχώς επεκτεινόταν ως το το βυθό της θάλασσας, σε βάθος χρόνου εξαντλήθηκαν και το νησί άρχισε σιγά σιγά να εγκαταλείπεται και το 1974 έκλεισε οριστικά. Πενήντα χρόνια αργότερα, το νησί παραμένει έρημο, τα κτίρια καταρρέουν και οι ντόπιοι το αποκαλούν νησί-φάντασμα.

sunset-on-hashima-blocksΣτα ιαπωνικά το νησί αναφέρεται επίσης σαν Gunkanjima, που σημαίνει νησί-θωρηκτό, χαρακτηρισμός που προέκυψε από τη φαινομενική ομοιότητά του με το ιαπωνικό θωρηκτο Tosa λόγω των υψηλών τειχών του προς τη θάλασσα.

the-abandoned-island-the-white-virus

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να αξιοποιηθεί τουριστικά και ένα πολύ μικρό μέρος του είναι προσβάσιμο. Για το υπόλοιπο θα απαιτηθούν αρκετά κεφάλεια και χρόνος για να καταστεί ασφαλές. Γίνονται επίσης προσπάθειες ώστε το νησί να χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

3Gunkanjima-hashima-island


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.