Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, 21:57
bool(true)
Array
(
    [category] => Αποδράσεις - Ταξίδια
    [link] => https://www.infokids.gr/category/psychagogia/apodraseis-taksidia/
    [id] => 67
)

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό μετά από μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Ένα αγοράκι έγινε το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που γεννήθηκε από μήτρα μεταμοσχευμένη από νεκρή δότρια, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ορόσημο για την ιατρική.

«Ένα θαύμα» για τη μητέρα του

Η Γκρέις Μπελ, γυναίκα περίπου 30 ετών που γεννήθηκε χωρίς λειτουργική μήτρα, χαρακτήρισε τον γιο της Χιούγκο – που είναι σήμερα 10 εβδομάδων – «ένα πραγματικό θαύμα». Η ίδια και ο σύντροφός της εξέφρασαν ευγνωμοσύνη στη δότρια και την οικογένειά της για τη «γενναιοδωρία και την ανιδιοτελή προσφορά» που τους επέτρεψε να αποκτήσουν παιδί.

Το μωρό γεννήθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2025 στο Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital στο Λονδίνο. Η μητέρα πάσχει από σύνδρομο MRKH, μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει περίπου μία στις 5.000 γυναίκες και δεν επιτρέπει την κύηση, παρότι οι ωοθήκες λειτουργούν φυσιολογικά.

Η μεταμόσχευση που άνοιξε τον δρόμο

Η μεταμόσχευση μήτρας πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2024 στο Churchill Hospital της Οξφόρδης και ακολούθησε εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά εμβρύου σε κλινική του Λονδίνου. Η επέμβαση διήρκεσε περίπου 10 ώρες και αποτέλεσε μέρος κλινικής δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για το πρώτο μωρό που γεννιέται στη χώρα από μήτρα νεκρής δότριας, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας έχουν πραγματοποιηθεί ήδη τρεις μεταμοσχεύσεις και σχεδιάζονται ακόμη πέντε από ζώντες συγγενείς δοτές.

Ελπίδα για γυναίκες χωρίς μήτρα

Οι ειδικοί χαρακτήρισαν τη γέννηση «σημαντική επιστημονική πρόοδο», καθώς μπορεί να δώσει ελπίδα σε γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα ή την έχασαν λόγω ασθένειας. Παγκοσμίως έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100 μεταμοσχεύσεις μήτρας, με περισσότερα από 70 υγιή μωρά να έχουν γεννηθεί.

Το παιδί δεν έχει γενετική σχέση με τη δότρια, ενώ η μεταμοσχευμένη μήτρα θα αφαιρεθεί στο μέλλον ώστε η μητέρα να μη χρειάζεται ισόβια ανοσοκατασταλτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά σχολεία: Όλες οι ημερομηνίες που δεν θα γίνουν μαθήματα μέχρι το Πάσχα

Γιατί το «ταξίδι» της τεκνοποίησης πρέπει να ξεκινά τον χειμώνα;

Ροή Ειδήσεων