- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ice Climbing

Ακόμη κι αν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι ψηλές χιονισμένες βουνοκορφές που συναντά κανείς στις Άλπεις, η έντονη διάθεση εξερεύνησης των φίλων του αλπινισμού τούς έχει οδηγήσει ώστε να ανακαλύψουν τα πιο μικρά μυστικά των –όσο το δυνατό- απότομων χιονισμένων ελληνικών πλαγιών.

Η αναρρίχηση πάγου αποτελεί νεότερη έκφραση της ορειβασίας και –για να πούμε την αλήθεια- απευθύνεται σε λίγους και ιδιαίτερα τολμηρούς. Όπως μας εξηγούν από το Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού, πρόκειται για αναρρίχηση σε σχηματισμούς πάγου των οποίων η γωνία κλίσης ποικίλει, φθάνοντας και ξεπερνώντας μερικές φορές τις 90 μοίρες. Τα υλικά δεν διαφέρουν απ’ αυτά της αναρρίχησης βράχου, εδώ όμως χρειάζεται και κάποιος έξτρα εξοπλισμός όπως άκαμπτες αρβύλες, κραμπόν, πιολέ και παγόβιδες, χρήση ορειβατικών σκι κ.ά. Όλα αυτά, μαζί με τον ειδικό ρουχισμό (οι θερμοκρασίες είναι σχεδόν πάντα κάτω από το 0) και κυρίως τα παιχνίδια της φύσης με τον πάγο συνθέτουν έναν κόσμο μαγικό. Έναν κόσμο, που συνδυάζει την απόλυτη αίσθηση της κατάκτησης που προσφέρει η αναρρίχηση στην κορυφή ενός μεγάλου υψόμετρου με το δέος που προξενεί στην ψυχή το απόλυτο λευκό του τοπίου.
Από κει και έπειτα, σε ό,τι αφορά τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε η αναρρίχηση να είναι επιτυχής και όσο το δυνατό λιγότερο επικίνδυνη, αυτές είναι γνωστικές, δηλαδή, γνώσεις καιρικών συνθηκών, προσανατολισμού και θεωρητική κατάρτιση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων συνθηκών στο βουνό, αλλά και κινητικές, δηλαδή θεωρούνται χρήσιμες από τις πιο απλές γνώσεις πεζοπορίας έως γνώσεις αναρρίχησης βράχου, ορειβατικού σκι και γνώσεις διάσχισης φαραγγιών. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζεται κατά την αναρρίχηση η τεχνική πάγου – παγωμένου χιονιού (χρήση κραμπόν και πιολέ, δέσιμο σε σχοινοσυντροφιά κ.ά.), ενώ συχνά απαιτείται η τεχνική της μικτής αναρρίχησης βράχου – πάγου. Οι διαδρομές πάγου ή οι μικτές, ακόμη και αυτές με μικρότερη βαθμολογία είναι πολύ σοβαρότερες, και πρέπει να χρήζουν της ανάλογης προσοχής. Συχνά έχουν μεγάλο ανάπτυγμα, η επιστροφή είναι άγνωστη και αβέβαια ενώ η πιθανή υποχώρηση προβληματική και επικίνδυνη. Οι αντικειμενικοί κίνδυνοι είναι πάντα υπαρκτοί κυρίως λιθοπτώσεις πτώσεις σεράκ ή χιονοστιβάδων. Από τις πιο ακραίες μορφές της ορειβασίας σε πάγο, η οποία επιχειρείται αποκλειστικά από πεπειραμένους αθλητές με εμπειρία χρόνων, είναι η αναρρίχηση σε παγωμένους καταρράκτες ή παγόβουνα, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για ανάβαση πάνω σε νερό που έχει παγώσει και

Ο αναρριχητής αντιμετωπίζει ουκ ολίγες αντιξοότητες: Αιχμηρά εργαλεία, εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοθύελλες που τυφλώνουν, χιονοστιβάδες, κομμάτια πάγου που πέφτουν, ασταθείς σχηματισμούς χιονιού, χρονοβόρες επιστροφές κ.α. Αν προτιμάτε το σίγουρο, θερμαινόμενο γυμναστήριο με την τεχνητή πίστα από τον τρόμο και τα παγωμένα δάχτυλα τότε ίσως αυτό το άθλημα να μην σας ταιριάζει. Ο αυτοέλεγχος και η ορθή εκτίμηση είναι καθοριστικής σημασίας για να διεκπεραιώσετε με επιτυχία μια αναρρίχηση πάγου. Και τα δύο αποκτώνται μόνο με το σκαρφάλωμα αρκετών διάδρομών στον πάγο. Επίσης γρήγορα συνειδητοποιούμε ότι το να σταθεί κανείς κάπου και να τοποθετήσει παγόβιδα είναι αρκετά δύσκολο. Στις κάθετες σχοινιές η τοποθέτηση ασφάλειας αποτελεί την πιο κουραστική, σωματικά και ψυχολογικά διαδικασία. Το να ηγείται κανείς μιας αναρρίχησης πάγου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση Η παγοαναρρίχηση τόσο σαν δεύτερος μαζί με κάποιον έμπειρο, όσο και με την μέθοδο tope rope στα χάσματα των παγετώνων (crevasses), προσφέρονται ιδιαίτερα για ένα σωστό και ασφαλές ξεκίνημα όπως επίσης και η εξάσκηση στην τοποθέτηση ασφαλειών, πριν ξεκινήσει κανείς μια διαδρομή στον κοφτερό παγοκαταράκτη.

Ο πάγος αποτελεί ένα πεδίο εξαιρετικά ευμετάβλητο.
Η θερμοκρασία και σε μικρότερο βαθμό τα ρεύματα του αέρα, το νερό που τρέχει και η ηλιοφάνεια προσδιορίζουν την πυκνότητα του πάγου και μπορούν να τον κάνουν εύθραυστο, εύπλαστο ή λασπώδη μερικές φορές μέσα στην ίδια μέρα. Ο εύθραυστος πάγος, που δημιουργείται, όταν η θερμοκρασία είναι λίγο κάτω από το μηδέν υπαγορεύει καθάρισμα του πεδίου πριν την τοποθέτηση των πιολέ. Σε θερμοκρασία κοντά ή λίγο πάνω από το μηδέν, ο πάγος γίνεται εύπλαστος, τα πιολέ και κραμπόν καρφώνονται όπως τα βελάκια στον τοίχο και η αναρρίχηση γίνεται εύκολη και διασκεδαστική. Αν η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή, ο πάγος λασπιάζει και μαλακώνει. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί αφού δεν «πιάνουν» ούτε μύτες ούτε παγόβιδες.
Η αναρρίχηση πάγου μπορεί να είναι μια μακροχρόνια και εξαντλητική εμπειρία. Απαιτεί την αφθονία της φυσικής άσκησης καθώς τραβάτε το βάρος σωμάτων σας όλος ο τρόπος επάνω η κλιτύς του πάγου ή του παγετώδους απότομου βράχου. Αλλά όταν φθάνετε στην κορυφή, τίποτα δεν μπορεί να συγκρίνει με την αίσθηση της χαράς στην ολοκλήρωσή σας. Έτσι εάν έχετε την ευκαιρία να πάτε πάγος αναρριμένος στο μέλλον, να μην είστε ανήσυχος. Μπορεί να είναι δύσκολο να συνηθίσει, και μπορεί να είναι κρύο, αλλά βέβαιο είναι καταπληκτικό μόλις φθάσετε στην κορυφή.

Ρουχισμός
Μην διανοηθείτε να σκαρφαλώσετε πάγο χωρίς κράνος. Αυτοί που το κάνουν είναι υποψήφιοι για τον άλλο κόσμο. Οι καλές διπλές πλαστικές μπότες εκτός από τη ζεστασιά που προσφέρουν, προστατεύουν επίσης τα πόδια και κυρίως τα δάχτυλα από χτυπήματα, καθώς τα κραμπόν προσκρούουν με δύναμη για να σπάσουν τον πάγο. Καλής ποιότητας χειμερινές κάλτσες (κατά προτίμηση αποστολών), ένας ζεστός σκούφος ή μπαλακλάβα, ισοθερμικά εσώρουχα, fleece, σαλοπέτα, αδιάβροχο-αντιανεμικό τζάκετ από διαπνέουσα ανθεκτική μεμβράνη και μια βέστα για το πιθανό bivouac αλλά και για τα ρελέ όταν ασφαλίζουμε τον επικεφαλής, είναι επίσης εκ των βασικών. Όσο για τα γάντια αυτά με τα χωριστά δάχτυλα είναι καλύτερα για το σκαρφάλωμα, οι μούφες όμως είναι πιο ζεστές και ίσως αποδειχθούν σωτήριες σε περίπτωση χιονοθύελλας ή αναγκαστικού bivouac γι’ αυτό πάντα πρέπει να υπάρχουν στο σακίδιο.
Επίσης ένα μικρό φαρμακείο, φακός κεφαλής με ισχυρή δέσμη φωτός και εφεδρικές μπαταρίες, αλουμινοκουβέρτα, bivisac, βέστα, ένα κλειδί άλεν για την περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε μύτη στο πιολέ ή να σφίξουμε τη βίδα ενός κραμπόν, παγούρι, γυαλιά ηλίου, stick χειλιών και τέλος μια μικρή γκαζιέρα για το λιώσιμο χιονιού και την καταπολέμηση της αφυδάτωσης συμπληρώνουν τον βασικό εξοπλισμό των επίδοξων αλπινιστών.

Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού: e-mail: [email protected]
Γιάννης Πετρομιανός (Γενικός Γραμματέας) τηλ: 6947616859

BASE CAMP
Διευθυντής: Παναγιώτης Κοτρωνάρος
Εκπαιδευτής Ορειβασίας & Οδηγός Βουνού της ΕΟΟΑ
Τηλ: 6983 63 8000
E-mail: [email protected]

Γραμματεία σχολών-αποστολών*
Νίκης 2, 4ος όροφος
105 63 Σύνταγμα, Αθήνα
Τηλ: 210-3250067
Fax: 210-3312178