Αρχική Infokids Υγεία Ίδρυμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη»: Πρόγραμμα για την υγειονομική κάλυψη των παιδιών των προσφύγων

Ίδρυμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη»: Πρόγραμμα για την υγειονομική κάλυψη των παιδιών των προσφύγων

Σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας "ΚΕΔΕ" και τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία" ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων, δημιουργήθηκε και ανακοινώθηκε σήμερα από το Ιδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία".

PAN_0164
Το πρόγραμμα ονομάζεται "we care" (νοιαζόμαστε) και σύμφωνα με αυτό θα παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός, όπου απαιτείται, για βρέφη, παιδιά και εφήβους έως 16 ετών. Μετά την εξέταση, θα δίνεται σε κάθε παιδί προσωρινό βιβλιάριο υγείας στα ελληνικά και στα αγγλικά, το οποίο θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία την οποία θα αναλαμβάνει το νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία". Όλες οι περιπτώσεις θα καταγράφονται και θα γίνεται σχετική ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς.

Όπως ανέφερε η πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco Μ.Β.Βαρδινογιάννη, η αναγκαιότητα γι αυτή την παρέμβαση είναι μεγάλη, καθώς μόνο το 2015 πέρασαν στη χώρα μας 205.000 πρόσφυγες, από τους οποίους ένα ιδιαίτερο μεγάλο ποσοστό αφορά παιδιά.

«Οι εικόνες των ταλαιπωρημένων οικογενειών, των γονέων που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο» τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη που εξήγησε οτι είναι χρέος όλων των Ελλήνων να αποδείξουμε οτι στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων.

Οι δράσεις του προγράμματος θα ξεκινήσουν από την Αθήνα, με στόχο να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δυο κινητών μονάδων, πλήρως εξοπλισμένων με υλικά, γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίες -σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους- θα επισκέπτονται περιοχές όπου καταλύουν οι πρόσφυγες. Οι γιατροί, πολλοί από τους οποίους θα παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, θα προσεγγίζουν και θα εξετάζουν βρέφη, παιδιά και εφήβους με στόχο τον προληπτικό έλεγχο, τον εμβολιασμό με τα βασικά εμβόλια καθώς και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, εάν χρειαστεί.

PAN_0406

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από εθελοντές παιδιάτρους και νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» καθώς και από γιατρούς του «Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών».
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στην Αττική και θα επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, και πάντα σε συνεννόηση με τους Δήμους. Παράλληλα, θα παρέχονται στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.

Ήδη, όπως εξήγησε η κ. Βαρδινογιάννη, το πρόγραμμα "we care" αποδέχτηκε η Unesco με ενθουσιασμό, ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με Δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες και θα το προβάλει σε ολόκληρη την Ευρώπη, προωθώντας το στο δίκτυο των Δημάρχων με το οποίο συνεργάζεται.
PAN_0362-2

Παρόντες στην παρουσίαση του προγράμματος ήταν ο απερχόμενος υπουργός Υγείας καθηγητής Αθ. Δημόπουλος, ο οποίος εξήγησε πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος και ο εμβολιασμός για τον περιορισμό των νοσημάτων στις ομάδες των προσφύγων και ευχαρίστησε τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τους εθελοντές από το νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" για την πολύτιμη στήριξή τους, τονίζοντας ότι «τα παιδιά στη μετανάστευση πλήττονται δυσανάλογα, σωματικά και ψυχικά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι οι δήμοι υποδέχονται τους πρόσφυγες αλλά κομβικό σημείο στην περίθαλψη των παιδιών θα έχει αυτό το νέο πρόγραμμα που, όπως σημείωσε, «ελπίζουμε, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, να τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter