Αρχική Infokids Υγεία Ηλιακό έγκαυμα: Προστατέψτε το ευαίσθητο παιδικό δέρμα

Ηλιακό έγκαυμα: Προστατέψτε το ευαίσθητο παιδικό δέρμα

kids-sunburn-714402Πλησιάζει το σαββατοκύριακο και σχεδιάζετε οικογενειακώς να επισκεφθείτε κάποια κοντινή παραλία για να απολαύσετε ήλιο, παιχνίδια στην άμμο και βουτιές στη θάλασσα. Τα παιδιά αδημονούν να βρεθούν στην άμμο και να χτίσουν τα πυργάκια τους ενώ εσείς να καθίσετε στην ξαπλώστρα και συντροφιά με ένα αγαπημένο λογοτεχνικό βιβλίο να αποκτήσετε ένα εντυπωσιακό μαύρισμα. Μπορεί ο ήλιος να είναι φιλικός και συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη μικρών και μεγάλων αλλά υπάρχει και η "σκοτεινή" πλευρά του, που καραδοκεί να στραφεί εναντίον του δέρματος όταν δεν έχουν παρθεί να κατάλληλα μέτρα αντηλιακής προστασίας.

Η Παναγιώτα Εμμανουήλ, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, και Διευθύντρια του ΕΣΥ στο Δερματολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης μας μιλά για το ηλιακό έγκαυμο και για τους κινδύνους που αυτό επιφέρει στο δέρμα μας καθώς και για το πώς θα πρέπει να προστατευτούμε από αυτό.

Οι βλαπτικές επιδράσεις του ηλίου στο δέρμα χωρίζονται σε άμεσες όπως το ηλιακό έγκαυμα και σε χρόνιες όπως η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος.
Το ηλιακό έγκαυμα δημιουργείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου την UV-A και UV-B. Εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά που έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα, λευκό δέρμα, γαλανά μάτια, ξανθά μαλλιά.

girl-getting-sunscreen-applied-to-faceΠοια είναι τα συμπτώματα

Στην αρχή το δέρμα γίνεται ερυθρό (κόκκινο) και επώδυνο δηλ. αρχίζει ένα αίσθημα πόνου και καύσου (καψίματος) και στην συνέχεια εμφανίζεται οίδημα και μικρές φυσαλίδες (τότε το έγκαυμα γίνεται β΄ βαθμού). Το παιδί πονάει, έχει κνησμό (ξύνεται), δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ και δεν ανέχεται να το ακουμπάει κανένα ρούχο. Στην συνέχεια έχουμε πάχυνση του δέρματος, μελάγχρωση και ξεφλούδισμα με δημιουργία εφηλίδων (καφέ κηλίδων – φακίδες).

Το ηλιακό έγκαυμα θεωρείται αιτία πρόωρης γήρανσης και ιδιαίτερα έγκαυμα στην παιδική ηλικία, πριν την ηλικία των 4 ετών αποτελεί σπουδαίο παράγοντα στην εμφάνιση μελανώματος στην ενήλικο ζωή (μιας από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου του δέρματος).

article-new_ehow_images_a01_vn_fc_treat-childrens-sunburns-800x800Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά

*Αποφεύγουμε να επισκεπτούμε με τα παιδιά την θάλασσα από 12 – 4.00 μ.μ.

*Χρησιμοποιούμε πάντοτε αντηλιακό και ειδικότερα 30 λεπτά πριν φύγουμε από το σπίτι και φροντίζουμε να το ανανεώνουμε κάθε 3 ώρες

*Τα παιδιά πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου, καπέλο και λευκό μπλουζάκι όταν παίζουν στην παραλία και γενικότερα να κάθονται στην σκιά και να τους δίνουν πολλά νερά.

* Ακόμη και κάτω από την ομπρέλα ή μέσα στην θάλασσα, τα παιδιά μπορεί να καούν γιατί οι ακτίνες του ηλίου αντανακλώνται πάνω στην άμμο. Γι’ αυτό όταν πάμε για μπάνιο, πάντα πρέπει να έχουμε μαζί μας μια απαλυντική αλοιφή για τα ηλιακά εγκαύματα. Η απαλυντική αλοιφή καταπραϋνει τον πόνο από το ηλιακό έγκαυμα, δροσίζει το ερεθισμένο δέρμα και ανακουφίζει από τον κνησμό. Επίσης βοηθάει στη επούλωση του εγκαύματος γρηγορότερα και το προστατεύει από μολύνσεις. Είναι ασφαλής ακόμη και για τα μωρά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις ευαίσθητες περιοχές.

Χαρείτε τον ήλιο τηρώντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας!

 Παναγιώτα Εμμανουήλ,

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Διευθύντρια του ΕΣΥ στο Δερματολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

http://www.emmanouil.com.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.