Αρχική Infokids Υγεία Ηλίαση: Όταν ο ήλιος δείχνει τα "δόντια" του στα παιδιά

Ηλίαση: Όταν ο ήλιος δείχνει τα "δόντια" του στα παιδιά

Sun-Kids-Drawing-7951921Η λαχτάρα να βρεθούμε στην παραλία, να χαρούμε τον ήλιο και τη θάλασσα εξουδετερώνει το φόβο και αμβλύνει την κρίση. Έτσι, οι παραινέσεις και τα χαλαρά "μη", "Γιωργάκη, το καπέλο σου", "Μαρία βρέξε το κεφαλάκι σου" αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Εξάλλου, είναι λάθος να θεωρούμε ότι τα πάσης φύσεως "σκιάδια" προστατεύουν αποτελεσματικά. Τα καπέλα και οι ομπρέλες παρέχουν μόνο μέτριου βαθμού προστασία. Δεν αρκούν τα χαλαρά "μη στον ήλιο". Θα πρέπει πια τα παιδιά από μικρά (μετά τον 6ο μήνα της ζωής τους) να νιώθουν "γυμνά" χωρίς το αντιηλιακό τους. Κι εμείς θα πρέπει να νιώθουμε ένοχοι αν αμελήσουμε να καλύψουμε το δέρμα τους με αντιηλιακό. Γιατί, με τις σημερινές συνθήκες, αποτελεί σοβαρή παραμέληση - σοβαρότερη απ' το να ξεχάσουμε να τα ταΐσουμε ή να τα αφήσουμε με λερωμένη πάνα!

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που ένα βρέφος ή μικρό παιδί βρίσκεται σε αυτοκίνητο το οποίο έχει εκτεθεί πολλή ώρα στον ήλιο. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι πολύ μεγάλες και ο κίνδυνος σοβαρής θερμοπληξίας υψηλός.

Toddlers having ice cream on the beach --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Συμπτώματα ηλίασης

Τα συμπτώματα της ηλίασης είναι πυρετός, ανησυχία ή λήθαργος, πονοκέφαλος, έμετοι και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σπασμοί και απώλεια των αισθήσεων. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στη διαταραχή των μηχανισμών ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος (θερμορρύθμιση). Συχνότερα προσβάλλονται τα παιδιά, γιατί δεν παίρνουν τις αναγκαίες προφυλάξεις που παίρνουν οι ενήλικοι. Σοβαρότερα προσβάλλονται τα παιδιά, που δεν μπορούν να πάρουν και τις απαραίτητες ποσότητες νερού και αλατιού. Μερικά παιδιά μάλιστα χάνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού με τον ιδρώτα και πρέπει να φροντίζουν να τις αναπληρώσουν, αλλιώς αφυδατώνονται και παρουσιάζουν συμπτώματα θερμοπληξίας ή απλής ηλίασης.

7a1ae866beΑπαραίτητα μέτρα προστασίας από την ηλίαση

Πριν από την εξόρμηση σε παραλία ή βουνό (γιατί και στο βουνό, λόγω του υψόμετρου, η ακτινοβολία είναι ισχυρή), ας θυμηθούμε τι πρέπει να κάνουμε και ας φροντίσουμε να εφαρμόζονται σχολαστικά όλα τα μέτρα:

 • Ελαφρά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα ρούχα
 • Καπέλο και συχνό βρέξιμο του κεφαλιού
 • Άφθονα δροσερά υγρά
 • Ελαφρές και αλατισμένες τροφές (φρούτα, λαχανικά)
 • Όχι ηλιοθεραπεία ή μπάνιο, παιχνίδι ή άθληση (π.χ. ρακέτες) τις ώρες του μεσημεριού
 • Παιδιά που παίρνουν ειδικά φάρμακα (ορμόνες, αντισπασμωδικά κ.ά.) χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

beachhut2Αντιμετώπιση της ηλίασης

Παρ' όλ'αυτά, αν κάτι δεν τηρήθηκε σωστά και συμβεί ένα παιδί να εκδηλώσει συμπτώματα ηλίασης, τότε:

 • Μεταφέρετε το παιδί σε δροσερό μέρος.
 • Κάντε του ντους με δροσερό νερό ή ψυχρά επιθέματα (βρεγμένες πετσέτες) σε μεγάλες επιφάνειες του σώματος.
 • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή άλλη πηγή ψυχρού αέρα (βάλτε το σε σημείο που κάνει ρεύμα).
 • Δώστε του δροσερά υγρά (νερό και διαλύματα ηλεκτρολυτών, π.χ. αραιούς χυμούς).
 • Αν το παιδί είναι αφυδατωμένο (το δέρμα του και η γλώσσα του είναι στεγνά) και δεν μπορεί να πιει αρκετά υγρά, αν είναι ληθαργικό ή κάνει σπασμούς, χρειάζεται άμεση μεταφορά στο κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Ειρήνη Βασιλάκη Γαρυφαλλάκη
Παιδίατρος

http://www.irinivasilaki.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.