Ίλιγγος, ναυτία και τάση προς εμετό στην εγκυμοσύνη

Περίπου το ήμισυ όλων των εγκύων πάσχουν από ναυτία και εμετό, το 1/4 έχει ναυτία μόνο και το άλλο 1/4 είναι απαλλαγμένο από αυτά τα συμπτώματα. Η ναυτία συνήθως ξεκινά περίπου την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μπορεί όμως να ξεκινήσει και πιο νωρίς και τείνει να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα.

Περίπου το ήμισυ των γυναικών που έχει ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αισθάνονται πλήρη απαλλαγή μετά την 14η εβδομάδα. Για το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου των γυναικών, χρειάζεται τουλάχιστον άλλος ένα μήνας για τη μείωση των συμπτωμάτων, αν και μπορεί τα συμπτώματα να επιστρέψουν αργότερα αφού η εγκυμοσύνη έχει προχωρήσει αρκετά. Δυστυχώς, για ένα μικρό ποσοστό των γυναικών τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν μέχρι τον τοκετό. Για ορισμένες έγκυες γυναίκες, τα συμπτώματα είναι περισσότερο έντονα το πρωί και ελαττώνονται αργότερα, με το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ για τις περισσότερες γυναίκες μπορεί να διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα σε μεγάλο βαθμό.

Φυσικά, μόνο και μόνο επειδή η πρωινή αδιαθεσία είναι ένα συχνό σύμπτωμα εγκυμοσύνης και ενδέχεται να διαρκέσει λίγους μόλις μήνες, δεν σημαίνει ότι δεν απαιτεί τη δέουσα προσοχή. Ακόμη και μια ήπια περίπτωση ναυτίας μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά και να σας κάνει να νιώθετε εξαντλημένη. Μιλήστε με το γιατρό σας για τα συμπτώματα και τις δυνατότητες για τον περιορισμό τους.

Ποιες έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλες να έχουν συμπτώματα ναυτίας;

• Οι έγκυες με δίδυμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα της β-hCG (βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη), οιστρογόνου ή άλλων ορμονών στο σύστημά σας.
• Οι έγκυες που είχαν ναυτία και εμετό σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.
• Οι έγκυες που έχουν ιστορικό ναυτίας ή εμετού ως αποτέλεσμα της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών.
• Οι έγκυες που μπορεί να έχουν μια γενετική προδιάθεση για ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
• Οι έγκυες με ιστορικό ημικρανιών.
• Οι έγκυες που κυοφορούν κορίτσι. Σύμφωνα με μελέτες οι γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα ναυτίας και εμετού κατά το πρώτο τρίμηνο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να κυοφορούν κορίτσι.

Πηγή: www.reamaternity.gr