Αρχική Νέα Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Πόσο χρόνο σπαταλούν τα Ελληνόπουλα στο διαδίκτυο;

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Πόσο χρόνο σπαταλούν τα Ελληνόπουλα στο διαδίκτυο;

Για 13η συνεχή χρονιά εορτάστηκε σήμερα η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) 2016, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η θεματική του φετινού εορτασμού μας προκάλεσε όλους να ενεργήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο, με σύνθημα: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! (Play your part for a better internet)».
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης, INSAFE , με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Εορτάζεται πάντα τη 2η ημέρα της 2ης εβδομάδας του 2ου μήνα του χρόνου! Στην Ελλάδα, ο εορτασμός διοργανώνεται αποκλειστικά από τη Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημο εκπρόσωπο του Δικτύου INSAFE στη χώρα μας.

Για το φετινό εορτασμό, το Saferinternet.gr διοργάνωσε με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τη Google ειδική εκδήλωση στο Γραφείο του ΕΚ, αναδεικνύοντας με τη βοήθεια του Πάνελ Νέων του την ιδιαίτερα πρωτοπόρο δράση του «Youth4Greece» (http://www.youth4greece.gr). Μέσω αυτής της δράσης, παιδιά και έφηβοι δημιούργησαν πρωτότυπα βίντεο σε σχέση με τα αξιοθέατα του τόπου τους, τις τοπικές εκδηλώσεις και τις τοπικές συνταγές, προσκαλώντας με αυτό τον τρόπο συνομίληκούς τους αλλά και όλους τους επισκέπτες της πλατφόρμας να γνωρίσουν τη χώρα μας, δημιουργώντας έτσι ποιοτικό online περιεχόμενο προς ένα καλύτερο Διαδίκτυο! Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την πλατφόμα και να χαρείτε τις δημιουργίες των παιδιών.

11224792_10153664306613659_3530853213430158876_o

Επιπλέον, το Πάνελ Νέων παρουσίασε τη δράση δημιουργίας ποίησης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο και διάβασε αντιπροσωπευτικά ποιήματα από νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Μαθητές από όλη τη χώρα δημιούργησαν περισσότερα από 300 ποιήματα για ένα φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη τον τελευταίο καιρό. Ειδική ποιητική ανθολογία θα αναρτηθεί με τα ποιήματα αυτά στον ιστοχώρο Saferinternet.gr

Τέλος, η δράση Saferinternet.gr παρουσίασε περαιτέρω δραστηριότητές της για την ενεργή ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μαθητών και των εκπαιδευτικών τους. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Διαδικτύου στη διεύθυνση http://www.ustream.tv/channel/europarlgr.

Περισσότερες από 490 εκδηλώσεις διοργανώθηκαν υπό το συντονισμό του Saferinternet.gr σε όλη τη χώρα μέσω των «Πρεσβευτών της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου»: σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, κέντρα νεότητας και κοινωνικοί φορείς πολλαπλασίασαν το μήνυμα του εορτασμού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

better-internet-4-kids_1

Ένας στους τέσσερις χρήστες κόλλησε ιό στην Ελλάδα το 2015

Ένας στους τέσσερις χρήστες κόλλησε ιό στην Ελλάδα το 2015 Ενώ το 2010 το ποσοστό των χρηστών που «κόλλησαν ιό» μέσω του διαδικτύου ανερχόταν στην ΕΕ σε 31%, το 2015 μειώθηκε στο 21%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των χρηστών που «κόλλησαν ιό» το 2015 ήταν 25%, από 34% το 2010. Η χώρα με τους περισσότερους ιούς υπολογιστών είναι η ΠΓΔΜ (71%) και ακολουθεί η Κροατία (41%). Γενικότερα, ένας στους τέσσερις χρήστες του διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε προβλήματα ασφάλειας το 2015, όπως ιούς, καταχρηστική χρήση προσωπικών πληροφοριών, πρόσβαση ακατάλληλων ιστοσελίδων από τα παιδιά κ.α., σύμφωνα με τη Eurostat. Λόγω φοβιών, περίπου ένας στους πέντε Ευρωπαίους χρήστες δεν έκανε διαδικτυακές αγορές (19%) ή δεν χρησιμοποίησε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες (18%). Το 13% απέφυγαν να συνδεθούν ασύρματα στο διαδίκτυο εκτός του σπιτιού τους (στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 2%). Στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat, πέρυσι, 26 στους 100 χρήστες αντιμετώπισαν προβλήματα ασφαλείας στο Ίντερνετ, δηλαδή όσο ο μέσος όρος στην ΕΕ (25%). Το 15% των Ελλήνων χρηστών απέφυγαν τις online αγορές και το 22% τις online τραπεζικές συναλλαγές. Τα λιγότερα προβλήματα ασφαλείας, κατά τη χρήση του διαδικτύου, εμφανίζουν η Τσεχία (10%), η Ολλανδία (11%), η Σλοβακία (13%), η Ιρλανδία (14%) και η Κύπρος (15%). Τα μεγαλύτερα έχουν η Κροατία (42%), η Ουγγαρία (39%), η Πορτογαλία (36%), τη Μάλτα (34%) και η Γαλλία (33%). Το 23% των παιδιών στην Ελλάδα περνά δύο έως τρεις ώρες την ημέρα στο ίντερνετ .

kids-internet-safety-1024x683

Στην Ελλάδα, τα παιδιά έχουν «κολλήσει» στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έρευνα της Wind στο πλαίσιο της εκστρατείας kids@safety, καθώς ο μέσος όρος καθημερινής χρήσης του ίντερνετ από αυτά είναι οι δύο ώρες. Το 55% των Ελληνόπουλων συνδέεται μία έως δύο ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο, ενώ το 23% δύο έως τρεις ώρες. Το 2% «σερφάρουν» για πάνω από πέντε ώρες καθημερινά, ενώ το 5% τρεις έως τέσσερις ώρες. Μόνο το 13% συνδέεται για λιγότερο από μία ώρα, ενώ ένα 2% δεν έχει καθόλου πρόσβαση στο ίντερνετ. Όμως, μόνο λίγος χρόνος (το 13%) αφιερώνεται από τα παιδιά στο διαδίκτυο για να αναζητήσουν σχολικά βοηθήματα και πληροφορίες για τα μαθήματά τους. Τα περισσότερα παιδιά (69%) «μπαίνουν online» για να ψυχαγωγηθούν, το 36% για να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, το 33% για να δουν μουσικά βίντεο, το 14% για να δουν ταινίες, παιδικά και κόμικς, το 3% για να συνομιλήσουν με φίλους και το 2% για να συνδεθούν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook. Σύμφωνα με την έρευνα, στο 74% των ελληνικών οικογενειών ο υπολογιστής για τα παιδιά βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο (σαλόνι-καθιστικό-κουζίνα-χολ) υπό την επίβλεψη των γονέων, ενώ στο 5% το παιδί έχει υπολογιστή στο δωμάτιό του.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.