- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ημερήσια Εκδρομή στην αρχαία Κόρινθο και τον Ακροκόρινθο

Μέρα ηλιόλουστη και αργία, κρίμα δεν είναι να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για μια κοντινή απόδραση στη φύση; Να αισθανθούμε το αναζωογονητικό αγέρι να μας χαϊδεύει το πρόσωπο και το βλέμμα να αγκαλιάζει τον Κορινθιακό και το Σαρωνικό, τον Ελικώνα και τον Παρνασσό. Αυτό, το μέρος υπάρχει, κι αν μένετε στην Αθήνα ή τα πέριξ, βρίσκεται μάλιστα και πολύ κοντά. Ξεκινάμε λοιπόν για μια μονοήμερη απόδραση μέχρι τα μέρη της αρχαίας Κορίνθου, με σκοπό να ανεβούμε στο φοβερό κάστρο της, τον Ακροκόρινθο.
Αν τώρα αναρωτιέστε για ποιο κάστρο σας λέμε τόση ώρα, θα σας ζητήσουμε να θυμηθείτε τον επιβλητικό πέτρινο όγκο, που βλέπετε καθώς ταξιδεύετε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, λίγο μετά τη διώρυγα. Αν μάλιστα στρίψετε με κατεύθυνση την Τρίπολη σίγουρα έχετε αισθανθεί τη σκιά του πάνω σας, έτσι όπως ορθώνεται ο συμπαγής όγκος του βράχου με τα τείχη και το κάστρο στην κορυφή. Εμείς θα σας πούμε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο, παλαιότερο και το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της Πελοποννήσου, πάνω σε βραχοβούνι ύψους 575 μ. και αμέσως ξεκινάμε την ανάβαση από το φιδίσιο, καλοδιατηρημένο δρόμο.

Kαθώς ανεβαίνουμε, η θέα είναι απίστευτη. Ο Ακροκόρινθος βρίσκεται σε στρατηγική θέση αφού από εδώ μπορούσαν να ελέγχουν τη μοναδική είσοδο από την ηπειρωτική Ελλάδα προς την Πελοπόννησο αλλά και την επικοινωνία του Κορινθιακού με τον Σαρωνικό κόλπο.
Η πρώτη οχύρωση του Ακροκορίνθου χρονολογείται στα τέλη 7ου-6ου π.Χ. αι., όταν η Κόρινθος γνώρισε την πρώτη μεγάλη ακμή ιδρύοντας πλούσιες αποικίες, όπως την Κέρκυρα και τις Συρακούσες. Έπειτα πέρασε στην κατοχή Μακεδόνων, Ρωμαίων, Βυζαντινών, Φράγκων, Φλωρεντινών, Ιωαννιτών Ιπποτών της Ρόδου, Τούρκων και Ενετών, αφήνοντας καθένας τα δείγματα της παρουσίας του. Από δω πάνω ο άρχοντας του Ναυπλίου Λέων Σγουρός αυτοκτόνησε, έφιππος από τα τείχη.
Περπατήστε τριγύρω και θαυμάστε τις εντυπωσιακές πύλες, τους θολοσκέπαστους διαδρόμους, τα βυζαντινά αψιδώματα, τους ογκώδεις προμαχώνες, τις βενετσιάνικες επάλξεις αλλά και τις στενές πολεμίστρες. Ένα κάστρο πλήρες, που διαδραμάτιζε ρόλο σημαντικό στη φύλαξη της γύρω περιοχής, με ιστορία που βαδίζει παράλληλα με τη γενικότερη ελληνική ιστορία. Έτσι, το 1395 κύριος του κάστρου γίνεται ο Θεόδωρος Παλαιολόγος, που για οικονομικούς λόγους το πούλησε στους Ιωαννίτες, ιππότες της Ρόδου, που το κρατούν μέχρι το 1404, οπότε ο Παλαιολόγος το ξανακέρδισε. Το 1458 ο σουλτάνος Μωάμεθ Β’ έκαμψε την αντίσταση του βυζαντινού διοικητή Ματθαίου Ασάν και κατέλαβε τον Ακροκόρινθο, στο εσωτερικό του οποίου κτίσθηκαν τέσσερα τζαμιά.


Το 1715 ο Ακροκόρινθος παραδίδεται μετά από πολιορκία στους Τούρκους. Το 1823 η Κόρινθος απελευθερώθηκε και ο Αβδουλάχ-μπέη, παρέδωσε το κάστρο στα ελληνικά στρατεύματα.

Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται ερείπια ναών (Αγ. Δημήτριος, τρίκλιτη ενετική βασιλική, τζαμιά με μιναρέ) κρήνες, υπόγεια βυζαντινή δεξαμενή με πεσσούς και καμάρες από πλίνθους, πηγή Άνω Πειρήνης με δύο υπόγειους θολοσκεπείς χώρους, ναός της Αφροδίτης 5ου -4ου π.Χ. αι.) με μεταγενέστερες διαδοχικές κατασκευές κ.ά.
Αφού περπατήσετε ανάμεσα στα τείχη, βγείτε έξω και απολαύστε το πανόραμα που απλώνεται μπροστά σας. Ο αέρας εδώ είναι πολύ δυνατός, ικανός να παρασύρει τις κακές και στενάχωρες σκέψεις και να αφήσει να εισχωρήσουν στην ψυχή όλη η ομορφιά και η αισιοδοξία που η μια εκδρομή στη φύση μπορεί να σας μεταδώσει.
Μόλις τελειώσετε την ξενάγηση στο κάστρο, επιστρέψτε στο χωριό της αρχαίας Κορίνθου, είναι όμορφο, με απεριόριστη θέα στον Κορινθιακό. Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής με σημαντικά ευρήματα και αξιολογότατα γλυπτά (αξίζει σίγουρα η επίσκεψη) και φυσικά θα καθίσετε για καφέ, αναψυκτικό ή φαγητό είτε επάνω στο κάστρο στο μοναδικό καφενείο, αναψυκτήριο, εστιατόριο που υπάρχει, με ανταμοιβή την καταπληκτική θέα που σας προσφέρει είτε κάτω στο χωριό, όπου στον πεζόδρομο που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο θα βρείτε πολύ ωραίες ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό.
Στα συν, η μικρή αλλά με ωραία και ασφαλή παιχνίδια παιδική χαρά που θα συναντήσετε απέναντι από την είσοδο του μουσείου.

Πώς θα πάτε
Δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από 60 λεπτά για να φτάσετε στην Αρχαία Κόρινθο. Από κει υπολογίστε περίπου 10-15 λεπτά για να ανεβείτε στο κάστρο. Για να φτάσετε στην Αρχαία Κόρινθο, θα ακολουθήσετε την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών και θα βγείτε στη δεύτερη έξοδο για Κόρινθο. Οι πινακίδες πάντως είναι κατατοπιστικές.